Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

:DD ahogy mondod ...

nvnshmpmn

Igen, ez elképzelhető, mivel használtan vettem. Ki tudja, nem esett-e le valamikor? Majd megnézem nagyítóval, hátha úgy látszik valami. Jó lenne, ha jól működne, mert amúgy tényleg újszerű darab.

nvnshmpmn

Nem tudom, kiszerelted-e már a keresztszán orsóját? Ha igen, akkor annak a menetes részén, a közepe felé szemmel láthatóan elvékonyodtak a menetek. Arra gondoltam, hogy először meg kellene próbálni az anyába egy új trapézmenetes orsót, hogy mennyire lóg benne, mert elképzelhető, hogy a bronzanyát nem is kell okvetlen cserélni, csak az orsó menetes részét.
Akkor meg le kell vágni az orsóról a régi menetes részt és beletoldani egy újat, csak ügyesen, hogy a végén az egytengelyűsége megmaradjon.

besirkyjh

Szia

Igazad van . Hamarabb kellett volna rákeresnem a hosszlyukmaróra és akkor most nem érezném magam hülyének .
Kevertem a lenti linkkel !
http://hmtoolexpress.com/cat/index.php?main_page=index&cPath=24_201_204" TARGET=_fnew>Ezzel

besirkyjh

Ez tényleg nem ide valo !!

000000000

HJózsi:Szép ez a kis gép,bár azt a 8század ütést én kicsit soknak tartom.Nekem az er-16 20/100-as fortunámba fogott szerszám 3 századot üt,úgy,hogy az egészet én szereltem össze mindenféle szaktudás nélkül,igaz az esztergályoson több múlik biztos mint rajtam :D.Bár ha a tokmány méretét nézzük az én 8-as marószáramhoz amin az ütést mértem akkor nem is olyan rossz az.

000000000

És elnézést,hogy a marakodást áthoztam ide,de itt a tapasztalt szakik is biztosan elolvassák.

HJózsi

Tokmányba befogott mérőrúdon 100 mm-re a tokmánytól mérve 0,08 mm ütés a gyári tűréshatár ... :) ezen természetesen lehet javítani [#wave] Patron esetén más a tűréshatár, ott a 0,015 mm elvárható a nem precíziósaktól is ...

wkbgzy80t

Sziasztok!

El szeretnék távolíttatni némi anyagot egy nagy csőről, ide tettem a részleteket:

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1317627920" TARGET=_fnew>topic

Üdv, NG

yuagaci9g

ˆ Laslie, itt a kihivas, szerintem remek iskolapelda lehetne!
nem kispalyas melo`.

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1317627920" TARGET=_fnew>topic

.

mxjj54gxi

Ez az első feladat, mikor ellenőrzöd a tolómérődet, hogy ugyanakkora méreten ugyanazt mutatja-e furatban és külsőn.
Más pofákkal mérsz bent, mint kint, és ha kint pontos, akkor valszeg a furatpofák kopottak, vagy túlköszörültek gyárilag, mint az én egyik noname digitemen.
Vedd le a tolókarészt, és egy köszörűssel vetesd le a különbséget a külső mérőpofából (a hosszúból).

Vagy írd fel rá egy filctollal, hogy mindig leszámold a mért értékből.
Kaliberrel kéne megmérni, hogy a pontos eltérést tudd.

nvnshmpmn

Arra gondolok, belemérek egy furatba, célszerűen mondjuk egy új csapágy belső futógyűrűjébe. Rögzítem a csúszkát, majd leolvasom a mért értéket. Aztán mikrométerrel megmérem a pofák távolságát. A kettő különbsége adná az eltérést, amit felírnék magamnak. Mivel fogasléces mechanikája van, így a méréstartományon belül ezt megismételném 3-4 átmérőnél is, aztán ezeket összevethetném, hogy vajon egyforma-e az eltérés, nem a mechanikából adódik a pontatlansága?
Azt se lehet kizárni, hogy gyárilag hibás, pont ezért is adták el ilyen újszerű állapotban.

4um5b65d

Technikailag nem látok benne megoldhatatlan dolgot, de sajnos nem az én mérettartományomba esik.
Maximum 89-es átmérő fér be a bábomba. Teret engednék a nálamnál nagyobb géppel rendelkezőknek.

mxjj54gxi

Nem szokott a mechanikából adódni.
AMikor csapágyat akarsz illeszteni, akkor előbb megméred a csapágyat a hosszú pofákkal, ugye?
25mm mondjuk.
Aztán elkezded a furatot megmunkálni, és a rövid ppofákkal ugyanazt a 25 mm-t akarod elérni.
Tehát a fogasléc, fogaskerék, minden ugyanabban a tartományban maradt, csak a pofa cserélődőtt.
Fogj egy 25-50 mm-es mikrométerhez tartozó 25mm-es etalonrudat, fogd be a hosszú pofákba, tartsd ott, és mérjél rá a mikrométerrel a rövid pofákra.
Ott lesz az eltérés.

9n7m49ea4

Megmondanad hol lehet kapni azt a hantololapkat amirol a kepet keszitetted? es menniert?