Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

És hol található a maró topik?[#wow1][#wow1][#wow1][#wave]

s2k5ycubj

Szia! Szinte biztos,hogy lóg valami a gépeden. Nézd meg a szánokat,a kézi szánt ha le tudod fixálni először azt próbáld meg,utána jöhet a kereszt szán... Be kell állítani rendesen és jófajta szánolajjal mintha másik gép lenne egyből.

s2k5ycubj

Köszönjük Laslie! A sok hasznos infót és szakmai fogást![#worship][#worship][#worship]
És a jól képzett szakembereknek sem ciki titkon elolvasni és használni a mindennapokban az általad megszerzett tudást!

r2u4n063m

A szán olaj mit tesz a többi olajhoz képest, hogy másképp viselkedik tőle a gép?

000000000

Szegény Laslie barátom meg még a végén szívrohamot kap,hogy ennyi hüleséget honnan hordok én össze...

000000000

Mi van olyankor amikor lefelé is kell mennem az anyagba és követelmény a 90fok a horony alján?Erre van valami ujjmaró-hosszlyukmaró hibrid szerszám?

s2k5ycubj

Kifejezetten ragadós,remekül csillapítja a rezgéseket és nehezen mosódik le.Viszont a szánokat nehezebb tekerni,de megéri.A legegyszerűbb a láncfűrész láncolaj,ezt a legkönnyebb beszerezni.

s2k5ycubj

Elő kell "nagyolni" egy mérettel kisebb átmérőjű maróval.

000000000

Ezek szerint minimálisan lehet "lemenni",fúrni ujjmaróval is?

s2k5ycubj

Ha nem kell a közepével forgácsolni akkor esetleg,de nem szerencsés mert az összegyűlik középen a forgács és rágódik csúnyán az egész.Nézd meg a szerszámot,fogd a kezedbe és képzeld el mi történik munka közben,sok mindenre rá lehet így jönni. Szoktak még fúróval előfúrni a kezdéshez az sokat segíthet,de a fogásmélység akkor se legyen nagy,mert nincs hova elmenjen a forgács.És a pontos munkához mindig elő kel nagyolni egy kisebb maróval,úgy,hogy csak a simítási pár tized mm maradjon.

nvnshmpmn

Köszönöm a tanácsot. Valószínűleg a keresztszánom lóg. A másik, hogy a keresztszán orsó-anya párosnak elég nagy a kottyanása a közepe felé. Holnap majd megpróbálom beállítani azt az éklécet, vagy hézagoló lécet a szánnál oldalt, aztán adok neki lánckenő olajat, mert az van itthon valahol. Váltóolajjal kenegettem eddig, az sűrűbb, mint a motorolaj, de azért azt is elég hamar lemossa az emulzió.

Csuhás

Ha hornyot marsz akkor lehet az oldalra haladás közben egy kicsit lefelé is haladni. Azaz megy a gépi előtolás oldalra és közben kézzel óvatosan növelheted a fogásmélységet. ( Tudom hogy off de mégis csak ez a leginkább hagyományos forgácsolással foglalkozó fórum )

HJózsi

Hááááát például ez : " Megmunkáló marómotor (Főorsó) és szerszámok"   mivel maróval kezdődik és szerszámmal végződik ...  az biztos hogy semmi esetre sem való az esztergálás topikba ... sajnos nincs modi, így ahogy árpi is mondta, haladunk a káosz felé, ha mi magunk nem figyelünk, vagy jelzünk egymásnak ... [#szomoru1]

xg2w6ib9x

"sajnos nincs modi"
Pedig időnként valaki törölget ez tuti....

r2u4n063m

Atti19-hez hasonlóan eddig magam is leengedett váltó olajat használtam, viszont lánckenő van itthon, ki fogom próbálni vele.