Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Érdekes munkadíjak vannak egyébként,ha gyártat egy fúrógépet mondjuk a metabo(konkrét példa,praktiker),felszerelik a gyártósort és a munkadíj egy része a márkajelzés és ez esetben a motor nélküli beállított gyártósor használata,nyilván per nélkül.Érdekes volt látni egy sorral beljebb a metabo mögött az ugyanúgy kinéző gépet de már nem volt lesorjázva,más volt a tokmány és a nyomógomb is,de az árcédula is.(13000,3500)

hostya

"És sok mindent Németországban csinálnak,ami Kínai a váz öntése és utána a fél év pihenő majd nagyolás,kéregedzés,simítás,köszörülés.Meg nyilván az alkatrészek gyártása."

Akkor mit is csinálnak Németországban??  (azon kívül hogy kaszirozzák a hasznot)  :))  

Csak azt ne mond, hogy ellenőrzik a minőséget több ezer kilométer távolságból.

Bicska

Kende utcai csavarbolt. Házszámot nem tudok, de nem egy nagy utca..

kuv5p7226

ks46twg3x

Új tárcsát csináltam hozzá, a gyűrű nem jó.
Egy befogással lett a két illesztőperem megmunkálva, elvileg egytengelyű. Holnap készítem a furatokat, utána meglátom.
A TOS80-ast többre tartom mint az eredeti tokmányt, így jó lenne azt használni.

ks46twg3x

Valaki hirdet a fórumon TOS esztergát, 200eFt körül. Többször is találkoztam vele.

2dw0x9awk

Ezt mint Audiban dolgozó, kikérem magamnak! Elég ostoba ember aki ilyet terjeszt az Audiról... Két lehetőség van:
1, a termék I.O
2, a termék N.I.O
Attól függetlenül hogy a konszern melyik tipusába kerül az alkatrész.

s2k5ycubj

Sajnos már nem sok mindent,bár azt írják,hogy még van amit Németországban gyártanak.Valamit csinálniuk kell,máskülönben honnan lenne a made in GERMANI felirat?

r2u4n063m

Dolgoztam egy kicsit a gépen, illetve kijavítottam egy hibát. A sebesség váltó kerék gyanúsan könnyen körbe pörgött, ezért leszedtem, és megnéztem mi a helyzet a rögzítővel. A kapcsoló karokhoz hasonlóan itt is egy csapágygolyó rögzíti adott pozícióban a váltó kereket rugó ellenében.  
A csapágygolyónak se híre, se hamva, a rugónak is csak hamvai - másfél menetet találtam belőle, az sem egy darabban. Nemrégiben a fűkaszánk szöghajtásából szedtem ki egy széthullott kosarú csapágyat, annak csapágygolyója épp megfelelt a feladatnak, a rugót pedig egy kifogyott golyóstollból vettem kölcsön. Ez a rugó gyengébb, mint ami gyárilag van, de a célnak megfelelt.  
https://lh5.googleusercontent.com/-Xyrl8j_0Ozc/T7_152WOWOI/AAAAAAAAClg/wQB6QFJeUOg/s640/P1010001.JPG" border=0>
https://lh5.googleusercontent.com/-mPp6uvlwAl8/T7_15w0e9rI/AAAAAAAAClk/mON8E53f_9s/s640/P1010006.JPG" border=0>
Emellett gyakoroltam a forgácsolást vele, egyenlőre a felületi minőséggel még nem vagyok teljesen elégedett, valamint a keresztszánnak van egy kis kottyanása, az néha megtréfál.

nvnshmpmn

Az enyémnél is ugyanez a helyzet. Nekem is gyenge rugó van benne, a golyóstolléhoz hasonló.
A keresztszán orsó és a bronzanya elkészítése a saját gépen lesz majd egy szép feladat. Egy megfelelő méretű bronzrudat már beszereztem. Még valami jobbféle anyag kell az orsóhoz, aztán egyszer megpróbálom elkészíteni.

Csuhás

Trapézmenetes orsót lehet venni jobbost balost többféle méretet is. Ezután én a meglévő orsóvéget leesztergálnám, hasonlóan a az új orsót is majd egy hüvellyel összekötném őket. Zsugorkötéssel, ragasztással, kúposszeggel, vagy awizva ízlés szerint. Bronz anya is kapható, ami  a felfúrt régi anyába beilleszthető. Rögzíteni a szorosan illesztő felületbe tengelyirányban befúrt hernyócsavarral lehet, vagy esetleg lágyforrasztani. Esztergáláskor rögzíteni kell a keresztszánt valami szorítóval, és fogást a befordított késszánnal lehet venni.

r2u4n063m

Szép kihívás, főleg hogy ha kiszeded a méret végett, de ˆ Csuhás által javasolt megoldással kivitelezhető. A késszánt elfordítani el lehet 90 fokkal, csak olyankor elég korlátozott a mozgástere, mert a tekerő kar elakad, bár le lehet szedni...  

Voltam ma beszerző körúton, a listámból sajnos nem teljesült minden, de bővültem néhány késsel, főleg forrasztott lapkás oldalazókkal, akad leszúró is, meg néhány köszörülendő. Most már van géplámpám és hűtővíz csövem is, mágnestalpas kivitel, valamint a hiányzó három biztosíték fejet is sikerült pótolnom.
https://lh5.googleusercontent.com/-vXEB38zx5Ac/T8EOyCo3seI/AAAAAAAACl8/ypWOdLmh_AM/s640/P1010001.JPG" border=0>
Itthon tapasztaltam, hogy a 20mm magasságú késekkel nem tudok mit kezdeni, mert csúcsmagasság felett vannak, és nem is tudom jobban lejjebb rakni, szóval az megy majd el a háztól.  
https://lh3.googleusercontent.com/-ilRTA8ueIPk/T8EOwc4QzGI/AAAAAAAACl0/IOl4lbJhm8o/s640/P1010002.JPG" border=0>
Szóval ha ezekre valakinek szüksége lenne, elcserélném max 16mm-es furatkésre.  

PSoft

"Itthon tapasztaltam, hogy a 20mm magasságú késekkel nem tudok mit kezdeni, mert csúcsmagasság felett vannak, és nem is tudom jobban lejjebb rakni,..."

Miért nem esztergálsz/marsz le a kések talpából,hogy jó legyen a csúcsmagasságod???
A "késfej" maradhat is az eredti méreten,csak a késtartóba menő hosszat esztergáld.

s2k5ycubj

Én még egy-két lapkásnak is lemartam az alját...

ks46twg3x

Én is használok több olyan kést, aminek az alját lemarattam. Csak azt a részt kell, ami a tartóba megy, így még merevebb is lesz a késszár.