Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!
Köszönöm szépen a gyors választ. Össze hasonlitva a másik géppel tényleg nincs nagy különbség. Az árát elnézve az Mj2956-os max 470000-480000ft-ét ér mivel nincs garancia hozzá?  

Gyula65

Szia!
Vigyázz, mert ezek a gépek 2000 munkaórára vannak tervezve! A főmotor egy fázisú megoldásnál problémás (irányváltás bizonytalan, gyenge)
Nekem M6 van, de kicseréltem, a motort DC 1kW-ra.
Barkácscélra megfelel, de mindenképpen drága!

Üdv!

r2u4n063m

Hasznos olvasmány, nemsokára lesz mérőórám, hogy a gyakorlatban is használhassam az itt leírtakat!

svejk

Tavaly írta Atti19:
"Amúgy nagyon príma a késtartóm. ... Esztergálok hozzá egy beállító gombát, azzal egy pillanat alatt lehet a késmagasságot beállítani."

Hogy is néz ki ez a dolog?

nvnshmpmn

Még nincs kész[#vigyor2]
Annyi lesz az egész, hogy egy hengert esztergálok pontosan 151 mm hosszúságúra. Az enyémnél ennyi a csúcsmagasság az ágyazat azon részétől mérve, amin a szegnyereg lapos felfekvő felülete megy. Aztán  odaállítom az ágyazatra a hengert a kés hegye elé, majd melléállok a késsel. Így egyből látszik a magasságbeli eltérés.
Ha meg furatkést akarok befogni, akkor is így szemre fölé tudom tenni egy-két tizeddel a csúcsmagasságnak.
Ez a tervem. Nem egy bonyolult darab, nem is tudom, miért nem csináltam még meg.

svejk

Ja, ez oké, így csinálja más is, de hol itt a gomba forma?
Azon morfondíroztam, hogy minek kell ívesnek lennie a tetejének.

ANTAL GÁBOR

szia két egyszerű módszer is van: az egyik a klasszikus karc a keresztszánon a másikat kevesebben ismerik: Pontosan meg kell mérni a késtartó talpa ( ahol fekszik a kés) és a csúcs közötti távolságot és jól látható helyre fölírni vagy megjegyezni  Nálam a TOS oknál ez 22 mm  (CSm).  Aztán egy síkra le kell szorítani a kést és a tolómérő mélységmérőjével meg kell mérni a magasságát ( a hegyénél)  a  szükséges alátét a CSm - a mért érték . De ha egy alátéttel mérsz akkor a tolómérő  pofájával is mérhetsz

nvnshmpmn

Nem úgy lenne gomba, hogy íves a teteje, bár még az is lehetne. Akkor a pereme alja lenne a szint.
De egy egyszerű henger is megfelel, ahogy nézegettem a gépemen. Még a hátsó késtartóhoz is használható lehetne, mert nekem ott van befogva a leszúrókés.
Olyat is láttam, hogy a szegnyereg hüvelyének az oldalára volt rákarcolva a szintjelző vonal, de az a mi gépeinknél nem lenne jó, mert annyira nem fix a hüvely, kicsit el lehet fordítani le-fel.
Különben jelenleg én is méregetek, ahogy Antal Gábor írja.

r2u4n063m

Úgy tűnik, a hűtővíz szivattyúm zárlatos. Hiányoztak a biztosíték táblából a hozzá való biztik, így azokat pótoltam. Bekapcsoltam a gépet, tompa puffanással némi füst kíséretében elszálltak a biztosítékok, valamint a házban kivágta mindhárom fázist...

KoLa

Ezt jó hogy írod! kb egy fél évvel ezelőtt nekem is lefüstölt a hűtővíz szivattyúm, amikor a legtöbb munkám volt...
'Seperc' alatt átláttam a helyzetet! Vége a melónak!
Aztán elővettem a Tesco-s zöld, 12e ft-os búvárszivattyút, ráépítettem az esztergára és jobb lett mint volt!több vizet tol hangtalanul mint az elődje, mindíg nézni kell e ledet hogy megy vagy nem ! Ajánlom mindenkinek!!!

j99i206if

Én egy kis L alakú idomszert maróztam alumíniumból. A hosszabb szárára fektetem a kést (alá a szükséges alátéteket), a rövidebb szár a késtartó felfekvő felülete és a csúcsmagasságnak megfelelő méretű, és ahhoz állítom be a kés hegyét.

hostya

Ez már majdnem gomba, de ez is csak egy bástya. :)
Ha a "kalapja" nincs kimarva, akkor akár gomba is lehet(ne) [#vigyor2]
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/b%e1stya.jpg" border=0>

000000000

Sziasztok! Valaki tud vmit az Epple esztergapadokról?(minőség élettartam ilyesmi..) Engem kimondottan az Md 300 910 típus érdekel..ha esetleg vki találkozott vele. Ugyanez a kérdésem a HBM gépekről...

svejk

Tök jó, látszik hogy régen adtak a design-ra :)
De miért vannak a lépcsők?

hostya

Azért mert így többféle géptípushoz is lehet használni.
Több gép, egy bástya... :)