Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Na ez megint megérne egy misét.

Vizsgáljuk meg, hogy kiknek is van ma internet hozzáférésük.

A fiataloknak, akik a suliból hozták a jót.
A közép korosztálynak akik régen Commodore/Spectrum gépekkel rendelkeztek.
A közép korosztályból viszont sokan nem konyítanak hozzá , még azok közül sem akiknek iskolás gyerekük van.
Az idősebb korosztályból akinek már kirepült a gyerekük és Spectrum gépük sem volt, szinte senkinek nincs hozzáférése.
Az idősebbek közül esetleg azoknak van akik a cégnél még használták és akiknek a szakmája bevonzotta ennek szükségességét.
A most nyugdíjba menő és a mamival együtt élőknek egyáltalán nincs.

Az esztergályos szakma alapból nem NET érzékeny.
Szóval a drehások közül keveseknek van. Akkor meg nem is publikálnak.

ra8nsmk6w

Szinte minden hagyományosnak mondható szakmánál ugyanez elmondható.
A szakmai sovinizmuson túl ami a kézmüves szakmáknál igenis jelen volt, van, lesz.
A jelenség egyáltalán nem Magyar. Bujni kell a netet nagyon ahol hasonló mélységig és alázattal publikálnak szakmai információkat mint ebben a fórumban (topic-ban)

s7manbs8

Laslie, neked megvan az a szakmai ezstergályos könyved, hogy  "Joda: Az erő helyes alkalmazása a fémmegmunkálásban" ?

s2k5ycubj

Már régóta szeretnék látni egy cnc féktárcsa-esztergát! Ha tud valaki ne rejtegesse tovább! És majd ha már nem éri meg a cnc-seknek bér daraboltatni és előnagyoltatni a nagy vasakat,akkor megy a nagy eszterga a kohóba.

4um5b65d

Sosem olvastam még... :)

4um5b65d

Még szerencse, hogy nem egy nagy tömbből készítik, hanem leöntik majdnem méretre.

Egyébként a nagyok CNC-n gyártják. A YOU-TUBE-on láttam is már ilyen gépet.

VighLajos

Mint sok más szakmával...
A lányom Szegeden gyógyszerészhallgató, hobbi-alapon varrogat, kalapokat, fejdíszeket készít. Talált egy kalapkészítő hölgyet, elment hozzá, hogy egy-két dolgot megtudakoljon: a csontenyvet milyen sűrűségűre készíti, stb...
A néni csak panaszkodott, hogy kihal a szakma, senkit sem érdekel, de semmit sem árult el a lányomnak...

s2k5ycubj

Most a használt tárcsák felszabályozására gondolok.

Bicska

Pont erről beszélgettem a 7végén egy öreg esztergályossal. Megcsodáltam a szokásos gépek mellett egy fogaskerékmarót (svájci), meg egy ősöreg gyalugépet (magyar). Nah mondom "oké", tegyük fel hogy megtanítják a gyerekeket esztergakést köszörülni, de egy gyalugépre megcsinálni a szerszámokat bordástengelyhez, prizmához.. Álltam és bámultam... Nagyon hasznos gép...kőne... (ő is azt mondta, hogy erre épp hogy csak utalnak az oktatáson)

4um5b65d

Gondoljuk csak jobban bele...
A gyalukéssel nem egy végtelen nagy átmérőt esztergálsz ?

Robika37

Jahh egy íjas esztergán oda-vissza forgatva[#smile]

KoLa

Valószínűleg nem fog kihalni az ősember első gépe!
De azért aggódok kicsit én is, mert pl, már engem is eltérített a cnc varázsa egy kicsit a köszörült késektől a lapkásak felé, de majd ha szemüveges leszel, megtudod Te is, hogy , ha felteszed a szemüveget akkor nem tudod kivenni a sok közül az 5-s fúrót![#nevetes1]

KoLa

Ahhoz is jó a cnc eszterga! de minek? ha nem tudja bármelyik esztergályos kezelni akkor nagyon szakemberes munkává válik és drága lesz, az egyedi féktárcsa szabályzáshoz még mindíg a csúcseszterga a legjobb!és a leggyorsabb!megoldás.

Bicska

Persze nem azt mondom, hogy tűz és víz, nyílván te is meg tudnád csinálni. Én mégis "laikusként" úgy érzem, hogy az is egy kicsit külön világ.. (egy mostani szakiskolásnak)[#wow3]

KoLa

Ha-ha-ha! ez itt nem működik Elektron pajtás!