Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

VighLajos

Én egy derékszögű vonalzöt nhasználok a késmagasság beállításához.
[#taps]

4um5b65d

Itt most voltaképp milyen késtartóról beszéltek ?
4 késes, vagy prizmás ?

svejk

Szerintem hagyományos 4 késesről.

4um5b65d

Akkor meg minek ez a felhajtás ?
Összefogom a kést az alátéttel és együtt a kettőt átmérem tolóérővel.

s2k5ycubj

De a prizmást is be lehet állítani vele.

svejk

Nincs felhajtás, csak kíváncsi voltam milyen az a beállító gomba.
Egyébként ez a tolómérősdi sem tökéletes főleg ha szükségből több alátétet kell rakni. Esetleg nagyon ki kell fogni a kést, ilyenkor már attól sokat változhat a késmagasság hogy melyik csavar van jobban vagy előbb meghúzva.

4um5b65d

Bólogatok erőteljesen, mert ez úgy van ahogy mondod , de ez a "bástya elvtárs" kissé viccesnek hat számomra a sok lépcsőjével. Tipikusan kezdő megoldás.

s7manbs8

Te olyan fontos vagy itt, hogy szerintem külön fénykábelt kéne hozzád kihúzni és egy szervert, ami mailt is tud ... :) Szólok is a Viktornak hogy erre tegyen már egy kis pénzt félre a költségvetésben ... :)

svejk

Talán egy erre rendszeresített "lefejezett" digi tolómérő lenne a legjobb, csak a mélységmérőjét használva mérni a kés és a vízszintes szegnyeregszán között.
Előnye lenne hogy a pontos központmagasságnál "nullázva" rögtön megmutatná a még szükséges, vagy éppen elvenni való alátét méretét.
(persze nem LIDL-s tolómérő kell ami lenulláz bekapcsoláskor :) )

svejk

További agymenésem, a digi tolómérő mélységmérőjét rugó visszahúzásúra lehetne alakítani, kijelzőjét befordítani 90 fokkal a könnyebb olvashatóság érdekében.
...és feltaláltam a mérőórát :)  

kmajer

Az én kínai HG28-om ideális késmagassága ha jól
emlékszem 18.17mm volt.
Az alátétezést kiscsikó koromtól gyűlöltem,
így a következetesen begyűjtött 20-as késekhez
a késtartóból(nem az aljából, hanem ahova a kés felfekszik
lemartam a különbséget, így minden késem egyszerűen,
gyorsan cserélem, beállítgatás elfelejtve.

gorbi

Nekem is van némi ötletem a témával kapcsolatban, vonallézeres irányzékot kéne felszerelni a főorsóház oldalára, és a kést a helyére rakva élben megvilágítja a megfelelő magasságnál. Mivel vízszintesen világítósan lenne felszerelve, a keresztszán bármilyen állásában mutatná a helyes magasságot.

4um5b65d

Látom Nobel díjas feltaláló szeretnél lenni, de veszélyesen ott vagyok a sarkadban... :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Rajzok/cs%facsmagass%e1g_sablon.jpg" border=0>

4um5b65d

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy a késtartó tetejére kell tenni a Laslie rendszerű csúcsmagasság sablont. :)
Mindenki érti a működését, remélem....

4um5b65d

Na , de hány késed van ?