Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

A legegyszerűbb ha elkezdesz leoldalazni egy anyagot és azon látod, hogy magas vagy alacsony a kés.
Pár alátét próba után pont csúcsban lesz a késed. Ekkor kiveszed és megméred a csúcsmagasságot.

Vagy esztergálsz egy 20-as átmérőt, majd beteszel a késtartóba alátét nélkül egy 20-as gyorsacélt. A késsel melléállsz a 20-as átmérőnek és felülről különbséget mérsz.
Onnan már csak matematika.

Egyszer kell csak bemérned pontosan.

Persze célszerű az alátétekre vigyázni, hogy ne szoríts alá forgácsot, ne görbüljön el...stb...stb

Max 3 alátétből rakd össze a szükséges magasságot.
Időnként a késtartó síkokat újra kell marni,köszörülni hogy egyenes legyen.
Minden késcserénél használj sűrített levegőt, rongyot a tisztán tartáshoz.

sasi

Nekem tökéletesen bevált, az tény, hogy egysíkú alátéteket kell használni, de akinek van gumikalapácsa…

A képen a csúcsmagasság pontos mérésére láthatunk egy egyszerű megoldást.

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/PA256696-.jpg" border=0>

000000000

Ha nagyon precizek akarunk lenni akkor valamennyi befogási lehetőséget megmérjük minden oldalon mindkét irányba

HJózsi

A HBM 330x1000 felhasználók eddig nem panaszkodtak..., írtam privátban...

000000000

Már csak annyi a kérdésem, hogy az ördögbe tudom megnézni a privát üzeneteimet? :)

HJózsi

Elvileg megadtad a regisztrációnál az email címedet ... ha nem jött meg, kattints a nevemre és küldj egy üzenetet és megy válaszban az infó ...

nvnshmpmn

Köszönöm a tanácsokat. Ha sikerül valami idomszert készíteni a magasság beállításához, akkor úgy látom, a következő fontos dolog lesz egy késtartó polc, hogy a már kikísérletezett hézagolásokat a hozzájuk társított késekkel együtt lehessen tartani, ne keveredjenek el állandóan.
Az ékszíjhajtásom igazi hobbista megoldás. Ma délután majd lefényképezem, aztán estére felteszem ide.[#wave]

D.Laci

De tanár Úr kérem... Nem merőleges a mérőeszköz a mérendő felületre! :) Igy kel hozzá egy szögmérő és egy függvénytáblázat is. :)

VighLajos

Édes fiam!
...Igy kel hozzá egy ...
Napfelkelte, kelkáposzta...
A "kel" is két ellel írandó!
Nyelvtanból kapsz egy egyest, ülj le!
[#eplus2]

VighLajos

No, én is mellécsaptam.
[#falbav]
A !kel! itt két ellel írandó, de nem a kelkáposztában, és a napfelkeltében.
OFF vége.
[#worship]

s2k5ycubj

Szia! Az öreg esztergályos bácsinál akihez jártam pont így volt egy dexion polc több emelete beállított és köszörült késsel volt megpakolva a saját alátétjével szépen "glédába" sorakoztatva. Minden késből legalább 10/fajta,nem érhette meglepetés az öreget. És külön polc a már használtaknak,osztályozva. Amikor a lapkás késről kérdeztem,csak csúnyán nézett,mondván az nem őneki való.

4um5b65d

Ez lesz a baj a szakmával.
Az öreg bácsi nem tud haladni a korral.
A fiatal bácsi meg örül ha rezsit kifizeti, nem hogy műhelyt nyisson.
A még fiatalabb bácsi meg "basic" esztergályosnak menni.

A most CNC-re betanított nemzedék meg nem tud kést köszörülni.

20 év múlva kihal a szakma...

8uup9xs82

Nem hal az ki. Átalakul.  

Hasonló példa lehet erre a mostani elektronikus zene összevetese az instrumentális zenével. A művészet megmaradt.

A fémmegmunkálás is meg fog maradni. A módszer változik.  

Dud

8uup9xs82

Mutass nekem esztergalyost, aki a neten publikalt 15 eve trukkoket, fogasokat.

EN nem tudok, pedig 15 eve mar volt net, eszterga es esztergalyos is.

Latod te megprobalod kovetni a vilagot. Akik csak allnak a forgacsban terdig napestig, barmilyen jo szakik is, sajnos rajuk valoban nehez idok varnak 10 ev mulva.

D

4um5b65d

A tendencia amit látok nem ezt mutatja.

98-ban kezdtem itthon piszkálni a vasat, 30 évesen.  
Az azóta eltelt 14 évben nem hallottam , hogy nálamnál fiatalabb műhelyt nyitott volna.
Ellenben a nálamnál idősebbek közül többen nyugdíjba mentek és többen meghaltak.

Hol itt az átalakulás ?