Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Ok,várom hívásodat.

ywathzay

Ez a fél óra hőfokban kifejezve mennyi kb?

s2k5ycubj

Hogy legyen értelme 600 fokra azért illene felmelegíteni.

hostya

És annak mi lesz az értelme ha a C45 anyagot 600 fokra felmelegíted?
Komolyan kérdezem, szerinted mi fog történni...

jani300

vas-szén állapotábra ?

sasi

A C45-ös anyagot 830-860 fokról vízben, vagy olajban kell hűteni. A megeresztés 550-660 fokról történik.

s2k5ycubj

Most már tudjuk,hogy eltűnnek a feszültségek,most már dereng valami,de már rég volt.És hőkezelést már csináltam,de sose mértem a hőfokot.Tudja valaki,hogy a vason a mélykék,inkább lila szín milyen hőfokot takar,éppen C45-öst esztergálok és ilyen színe van a forgácsnak,de nem izzik .Viszont rendesen felkeményedik tőle.

jani300

Csuhás

A keményedés a deformáció miatt van. Hasonlóan mint amikor egy drótot akarsz kézzel eltörni. Az is ahol hajlítgatod ott felkeményedik és máshol kezd el hajolni.

hostya

"És hőkezelést már csináltam,de sose mértem a hőfokot"

Hidd el a legtöbben nem mérik, de az izzítási színekből következtetni lehet a hőmérsékletre.
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/izzitasi-megeresztesi_szinek.jpg" border=0>

Ha viszont edzeni akarsz, akkor legalább azt illene tudni hogy menyire kell felhevíteni +hőn tartani az anyagot ahhoz hogy az átkristályosodás létrejöjjön.
http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Edz%e9s.jpg" border=0>

Figyelj a "G" pontra. (mint a nőknél...)[#vigyor2]

ywathzay

Ezt köszönöm, de arra a hőfokra lennék kíváncs ahol 30-35 HRc-t elérek és megeresztés nélkül is tudom használni. Kivágószerszám lehúzója lenne, és mégis jobb mint "nyersen", elbarosszintani meg nem akarom, ha túl kemény meg rideg marad akkor nehogy elroppanjon, ha meg túl lágy tartok tőle rágódni fog.

s2k5ycubj

Köszönöm! Megint tanultam valami fontos és használható dolgot![#worship][#worship][#worship]

u3xrz0cut

xc773ua2s

Ez nem így működik. A darabot először ausztenesíteni kell, majd onnan kellően gyors hűtéssel edzeni. Ez konkrétan 800-830 °c-os ausztenesítési hőmérséklet, utána pedig 500-600 °c-on megeresztés.  

Bicska

Hogy is van, eutektikum-eutektoid...jó régen volt már :D