Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az iskolai gépeinkhez szeretnék gépkönyvet keresni. Egyszer a  saját esztergámhoz kerestem gépkönyvet, és ha jól emlékszem, itt találtam egy linket egy elég komoly gyűjteményt, de sajnos nem mentettem el a linket. Valaki be tudná linkelni nekem?
Egyébként egy Evig K301 és egy Evig K175-ös köszörűhöz, egy 913 FA13-as fúróhoz és egy emu 250-es esztergához kellenének. Ha van esetleg valakinek ezekhez digitális formátumban gépkönyve, az is nagy segítség lenne. Előre is köszönöm a segítséget.  

Csuhás

A gyűjteményt itt találod meg:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/szakirodalom_linkek.txt

Ha hozzájutsz itt nem szereplő könyvekhez azokat küld el és közzéteszem.

000000000

Köszönöm szépen, az emu250-hez megtaláltam, a többiben tudna esetleg segíteni valaki?

r2u4n063m

Akár még az is lehet, sajnos a menetséfű egyenlőre hiányzik a polcról, majd szépen sorban jön az is, csak előbb egy vészleállítót szeretnék beszerezni, valamint gyorsacél eszterga késeket, mert össze-vissza négy darabot kaptam a géphez :)

000000000

Na látod, mindig érdemes ide benézni, az ember csak tanulhat!! Mondom én hogy KEZDŐ vagyok, egy hülye sofőr!
Ha ezt most nem mondtad volna meg nekem hülyén halok meg, de lehet hogy így is.[#taps][#taps]

000000000

Az lehet! Én csak magát az orsót szedtem ki mert alatta volt egy csapágy és egy törött kar amit ki kellet cserélni!
Mondjuk szívtam vele amikor összeraktam és lehet hogy így sem lett tökéletes mert a tokmány felőli részénél szivárog egy picit az olaj amikor felmelegszik és előtte nem szivárgott. De majd feszítek rajta és akkor talán elmúlik.[#confused]

nvnshmpmn

Meg tudná mondani valaki, mi az angol neve a gömbesztergáló készüléknek?

re8jzm80a

Ball Turning tool

nvnshmpmn

Köszönöm![#vigyor2]

Csuhás

Van az esztergámon egy gyorsváltós késtartó. Prizmás, oldal szorítású. Szeretnék további betéteket gyártani hozzá. Kérdés hogy milyen anyagot keressek hozzá? Kell-e szerszámacél  pl c45, vagy elég valami húzott szerkezeti acél? Esetleg van automata acélból is hasáb? Vagy ez csak elméleti kérdés mert örüljek ha kapok valami 40*60 keresztmetszetű rudat valahol.

KoLa

Szerintem a C45-t válaszd! könnyebb forgácsolni!és még utólag hőkezelhető is, ha szükséges![#wave]

sasi

Ahogy KoLa mondja, C45 a jó választás (nem szerszámacél, csak szénacél). Akár gáztűzhely nagy lángján melegítve fél óráig, majd vízben hűtve akár 30-35 HRc is elérhető. Ez esetben nem szükséges megeresztés, a célnak így is tökéletesen megfelel, mert szívós lesz.  

s2k5ycubj

Szia Csuhás! Tudok adni C45-ös átm95-ös köranyagot,le tudom vágni a fűrészgéppel 40-60,amilyen kell hosszúra.A holnap is leszek a műhelyben,legalább te is látod az én kis birodalmamat.

Csuhás

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!

Laci, a hétvégém már foglalt, de a hét elején már szívesen kimennék, ha alkalmas neked. Magánban megbeszéljük, hívlak hétfőn.