Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Bocsánat, ez zzrash-nak ment volna, csak mellényomtam.[#nemtudom]

nvnshmpmn

Így van. az anya vízszintesen el van vágva a szimmetriatengelynél. Két darabból áll így. Fentről át van fúrva két helyen, az alsó részében két M5-ös menet. Két kis csavarral lehet összehúzatni a két felet. A két fél között kis rugók vannak, mint a golyóstollban, kb akkorák. Elvileg azok nyomnák szét a két felet, hogy ide-oda tudja állítgatni az ember.
A gyakorlatban nem sok értelmét látom ennek, pontosabban amikor még új az orsó is, az anya is, akkor remekül be lehet szabályozni. Ha már kopott a közepén az orsó, akkor minden hiába, mert a szélső helyzetek felé nagyon szorul, ha ráállítok.

nvnshmpmn

Ezen már én is gondolkodtam, hogy bele kéne forrasztani lágyforrasztással egy "betét anyát" a régibe. Nem kéne eldobni az egész bronzanyát. Csak nem voltam benne biztos, hogy elég erős lesz-e? Ezek szerint igen, érdemes megpróbálni.

000000000

Szia.
Ha csinálok egy leszúrást, mondjuk egy 24-es hat lap anyagot, akkor az nekem soha nem egyenes, Úgy értem hogy a tokmány felé a bent maradt anyag homorú.

nvnshmpmn

Gondoltam, még hozzáteszem, hogy a gépágy csavarodása is okoz kúpolást. Az enyémen kitapasztaltam. De talán ekkorát mégsem tud, hogy 30 mm hosszon 0,4 legyen átmérőben.  
A keresztszán orsó kottyanása viszont elvileg egyoldalba szorul, ha már dolgozik a kés. Akkor az már elvileg nem változhat.

nvnshmpmn

Ha be van állítva a kés párhuzamosra a tokmánnyal, akkor talán a főorsó csapágya lóg?

nvnshmpmn

Jó sokat szívtam az enyémmel, mire végre normálisan ment a leszúrás.

besirkyjh

Homorunak kel lenni de ez kicsi átmérö ahhoz hogy mérni lehessen .
A másik dolog : ahogy én köszörülök leszuro kést az sosem megy az orsoval párhuzamosan .
Csak az oldalazás proba a járhato és mérhetö ut .

r2u4n063m

Nohát megvan az eredmény, a 10x1 sűrű menetes csavar nem jó oda, elkezdtem betekerni, de a furat átprofilozta a becsavart részt, emellett nehezen haladtam, mert szorult benne. Bele próbáltam a betöltő csavarját is, az belement, de megmértem, a betöltő csavar tökéletes állapotban kisebb átmérővel rendelkezik, mint a kopott leeresztő.  
Végül teflon szalaggal betekertem, és alátéteztem a csavart.  
Feltölteni óriási szívás, nem volt itthon olyan vékony tölcsér, ami befért volna a betöltő nyílásba, szóval flakonból kreáltam valami kis tölcsér félét. A váltó még nagyobb istencsapása :D
Eddig még nem csöpög sehonnan, csak a lakatszekrényből a vonóorsónál, de ott nem is csoda.  
A nortonba és a váltóba épp elég volt az 5 liter olaj...

000000000

Az én főorsómban nincsen csapágy, Bronz kúpos, finoman hasított perselyek vannak benne azokat kell össze húzni hogy az olaj se folyjon ki és kézzel el lehessen fordítani. http://kepfeltoltes.hu/thumb/120516/13395208K_p_006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img] A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu]Főorsó1

000000000

Ez még lemaradt:

Varga László

Ezt legnagyobb tudásom szerint siklócsapágynak hívják.

nvnshmpmn

Lehet, hogy le volt szerelve valamikor a gépről az egész főorsó ház, aztán most nincs jól beállítva?
Mikor az enyémet vittem le a pincébe, én kísértésbe estem, hogy levegyem, meg még a szánszerkezetet, szegnyerget, hogy könnyebb legyen. Szerencsére elálltam ettől a nem túl jó ötlettől.

D.Laci

Te is mindig a csiklócsapágyra tudsz gondolni... :)

Vetesi75

Lehet, hogy 1/8"-os csőmenet?