Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Nekem egy oszlopos Ferm fúrógépem van. Nem lenne rossz gép, csak van neki egy nagy hibája. Üt a tokmánya. Nem is a tokmány, de még csak a tüske se, amin a tokmány van, hanem én úgy látom, hogy az orsójában nincs középen a morse kúp.  
Meg lehet ezt esztergálni, hogy jó legyen?

4um5b65d

Órázd ki hogy biztos lehess benne.
Esztergán , bábban szépen meg lehet csinálni, de alapfeltétel, hogy amennyit kiesztergálsz annyival beljebb is fog csúszni a tüske. Ezt el kell még viselnie a hosszméreteknek.

fisrcxuk3

Nekem is van  ,de nem ajánlom senkinek! Egyet leégettem ,mert akkora kőhöz gyenge, a másik a bénaságom folytán bekapott egy 6-os csavart   és elgörbült  a tengelye mert az is gyenge,vékony és hossszan kilóg. A kettőből csináltam egy darabot ,azon gyémánt fazék ,azt még elbirja . Ja és a huszonéve uj darabnak ugy lógótt a csapágy  a házban, hogy be kellett ragasztani!

mxjj54gxi

Így még lehet, hogy nekem beférne!

mxjj54gxi

na, az is lemaradt: nekem is beférne

nvnshmpmn

Igazad van, már szemre is gyenge.
Gondolkodom is, hogy kéne egyet csinálni. Csak egy kővel. Venni rá egy jó méretes követ. A nehézség csak a burkolat kialakítása lenne. Viszont akkor lehetne hozzá készíteni valami szabályzó szerkezetet, ami sínen mehetne, azzal könnyű lenne felszabályozni.

mxjj54gxi

Szerintem a burkolat sem egy nagy vasziszdasz.
Kettes vaslemezből a kerek részek, körben pedig egy hármas laposvasból meghajtani az íves palástot.Összeheftölni, majd levarrni.A vaslemezt dekopírral lazán lehet vágni

nvnshmpmn

Csinálok is egyet a télen. Kirakom valahova az udvarra, mert nem egy nagy élmény beszívni, de takarítani se a porát.

Vetesi75

Ha valakinek akad otthon elfekvőben békebeli, minőségi, orosz pisztolyfúrógépre való tokmánya, amit még szívesen használna, MK3/B12 átalakító tüskét  http://www.kobellker.hu/termekeink.php" TARGET=_fnew>ITT vehet hozzá verhetetlen áron, 151Ft+Áfa/db -ért.

nvnshmpmn

Szép estét mindenkinek!
Kérdésem lenne:
Vateráztam pár esztergakést, váltólapkásat. Kicsit magasak a gépemhez. Milyen lapkával tudnám leesztergálni az aljukból a felesleget?

4um5b65d

Hát ha jó minőségű a szerszám szára akkor meggyötri a késedet.
Én inkább marnám az alját.
Ha van lehetőséged akkor egy balos kést fogj be a tokmányba a keresztszánnal megegyező tengelyirányba, a kést pedig a késtartóba.
Amúgy kék színű hajlított nagyolóval (45 fokos) próbáld,  P25 vagy e feletti számozással , ha nem szeretnéd kipattogva látni a forgácsoló bicskát. Ha esztergálod az alját akkor sajnos ameddig üti a kés élét addig más él kell és amikor már körkörösen viszi akkor is más él kellene. Szóval jobb ha marod, akkor végig azonos éllel dolgozhatsz. Ne csináld túl élesre a kést, és az élére tegyél legalább egy 0,5 széles élszalagot. A csúcsára pedig minimum egy r=0,5-es rádiuszt.

nvnshmpmn

Marni is tudnám, de milyen maróval?
Nekem csak gyorsacél maróim vannak egyelőre.
Az én gépemhez 16-os kések a jók, ezek meg huszasak.

nvnshmpmn

Balos késem nincs, de jobbosból van 30-as, ha jól rémlik. Ha hátrafelé forgatom a főorsót, az is jó?

4um5b65d

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Mar%e1s_k%e9ssel.jpg" border=0>

4um5b65d

Jó az is, de akkor szorosra rögzítsd le a keresztszánt, éppen csak, hogy tekerni tudd, mert felkapkodja.