Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Akkor hegesszél rá egy cső darabkát és abba tedd a csavart.

nvnshmpmn

Én is szemezgettem már olyannal, csak a tartó nagyon drága hozzá, nekem nem érné meg.

nvnshmpmn

De, van rajta egy kis forgácstörő. Sajnos én még csak ott tartok, hogy kísérletezgetek, mekkora legyen, meg egyáltalán hogy élezzem meg. De ma nagyon jól sikerült, annyi szent.[#wave]

4um5b65d

Akkó vigyázz rá, ne használd.... [#nyes]

nvnshmpmn

Na, nehogy már azt hidd, hogy csak egy kést vettem.
Van belőle három is, meg még vékonyabbakból is.
Gondoltam rá, hogy hátha törik, mert akkor igen gyorsan fogy nálam.[#wink]

nvnshmpmn

Lehet, hogy elteszem a szekrénybe ezt a mait etalonnak.
A továbbiakat meg addig csiszolom, amíg ilyenek nem lesznek.
Talán direkt a kezdőknek fejlesztették ki ezeket.[#wink]

4um5b65d

Ha élezéskor a fővágó élet nagyon leviszed akkor is beszorulhat, mivel azon a ponton már akár keskenyebb is lehet a kés, mint a szár további részén a felső pontokon mérve.

nvnshmpmn

Na, akkor itt van a bibi evvel.
Gondoltam, majd nagyon lassan kopik el, de a forgácstörő miatt lejjebb megy az éle, ahogy elölről köszörülöm. Akkor meg mindig le kell köszörülni a forgácstörőt is, hogy új éle legyen.
Lehet, hogy hosszabb távon a lapkás az olcsóbb?

nvnshmpmn

Ja, mellesleg kimértem a fúrógépem ütését, amit tegnap említette,. Nem a gép üt. Illetve üt, de csak 0,03-ot. Ellenben a tokmány, amit direkt erre vettem, az már másfél tizedet. Az kóvályog nekem.

4um5b65d

Használj olyat, mint a bal alsó kiképzés.
Én szinte csak ilyeneket csináltam régen.

http://turning.fw.hu/s001-s010-----/s007_a.jpg" border=0>

nvnshmpmn

Erről jut eszembe, ha még nem vagy nagyon álmos[#circling]
Az osztófejednél a hátulján a szögmérőnek az állíthatóságát hasonlóan oldottad meg, mint ahogy a késszánt lehet rögzíteni? Olyan körbefutó V horonnyal? Már, hogy lehessen nullázni-gondolom.

4um5b65d

Nem, két lap közé van befogva a szögskála lemeze.
2db rovátkolt fejű csavarral húzatom össze a két tárcsát.

nvnshmpmn

Ja, értem már!
Köszönök mára minden okosítást. Megyek aludni.
Jó éjt Neked is, meg még aki jelen van, annak is!

nvnshmpmn

Laslie!
Itt vagy esetleg?
Kérdeznék valamit.

000000000

Tisztelt csapágy szakik!

Van egy speciális hengergörgős csapágy egy értékes ciklonhajtóműben, amit eltörtem.
Úgy néz ki mint az N szériás hengergörgős csapágy, csak speciális méretekkel. Furat 27mm, a külső gyűrű furata pedig 40.5mm, szélessége csupán 6mm.  
Semelyik csapágykereskedésben nem találok ilyet. De még a bele való 4.2mm átmérőjű 4.2mm hosszú hengergörgőt sem.

Végignéztem sok katalógust, 27-es furatra hengergörgős csapágy nem szokásos, mind 25 és 30-asra van. Közvetítő csővel a 30-as furatút fel lehetne tenni, de a görgők már túl nagy átmérőn futnak, nem fér bele.

4.0-ás hengergörgőket kapni, 6mm hosszban. Ezeket hosszában leköszörülöm egy befogóval 4mm-re, és így csak egy új belső gyűrűt kell esztergálnom, és egy csapágykosarat készíteni. Ez járható út, ha nincs egyszerűbb.

C-terv: esztergálok rézből egy siklócsapágyat. (belső átm. 27, külső átm. 40.5, szél. 6, ennyire egyszerű)

Mit szóltok hozzá? Honnan lehetne esetleg 4.2mm-es görgőket beszerezni?
Üdv. Dani