Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Ha még nincs gazdája, engem érdekelne egy olcsó fémvágó... :)

xkbv3nx0d

Sziasztok.

Olyan érdekelne, ha veszek egy új golyósorsót aminek nincs végmegmunkálása azt egy mezei esztergával meg lehet csinálni? vagy kell valami trükk hozzá esetleg a  hőkezelés miatt?

empé13

Laslie!
Alufelniből lehet egyszerűen (fémdaraboló) szalagfűrészhez  kereket csinálni. El kell vinni egy "rendes" esztergályoshoz, és mindkét oldalról leszedetni a fölös részt, (vagy flexszel, v. fűrésszel körbevágod) ami marad végigsimítani - na ezt már Te is meg tudod csinálni.[#nyes] A 13'-os felniből kb Ø 300-320 mm-es kerék lesz.
P.

4um5b65d

Alufelniből ?!?
Az olyan mint óvszerből guminőt csinálni. :)
Ez eszembe nem jutott volna..
Meggondolandó, köszi.

vjanos

Urak, olvasom ezeket az emulziókat, hogy milyen kényesek a rendszeres forgatásra...

Ritka használat esetén mit tanácsoltok? Valaki használt itt denaturált szeszt, de halottam már petróleumot, illetve E85-ös üzemanyagot is hallottam, mint 'tuti' hűtőfolyadékot.  
Ilyesmivel van valakinek tapasztalata?

000000000

kicsit a témához kapcsolódik, kicsit, nem, de hátha ad ötletet:
Én hajón dolgozom, illetve több hajón. Van amelyik alu van amelyik vas.És amikor kikötünk és összeérnek a Dunában, hát bizony az évek során fogy az anyag.Korrodál.Nameg az összes elektromos gépnek a hajótest a föld.(igaz mértem már 40V fáziskülönbséget is test és test között)Erre találták ki a hajótest aljára rögzített cink vagy magnézium protektort.Aminek aza a dolga, hogy az "kopjon" az alu hajótest helyett.

empé13

Amikor ilyet csináltam,  http://kepfeltoltes.hu/110911/Kocsi01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0> akkor először építettem egy darabolót. Nagyon hálás szerkezet volt! Aztán elköltöztem, a gép most a pincében rohad. A kerékről majd a napokban csinálok képet, és fölrakom.

keri

Gyorsacél nem viszi, meg trükk is kell, de mezei esztergával meg lehet csinálni.
CBN lapkával maximális fordulaton, elképesztően kicsi fogásokkal lehet megcsinálni.
Vagy ha leköszörülöd az edzett réteget, akkor a vídia is viszi.

nvnshmpmn

Esetleg valakivel közösen kéne venned egy kanna jobbfajta emulziót. Én is egy fórumtárs segítségével jutottam hozzá a magam két literjéhez. Nekem ez a mennyiség minimum egy évig elég lesz, pedig ha csak tehetem, esztergálok valamit, szinte nem telik el nap, hogy ne használnám.

000000000

Mi pár éve kismotor alumínium kerekéből / nem drótküllős/ készítettünk szalagfűrészt fához, 470 mm átmérőjű.

svejk

Ó hát fához nem kell semmi varia, 18"-os motorkerék cakom-pakli gumistól mindenestől rendesen felpumpálva.  
Lehet van akinek hihetetlen, de tökéletesen működik.

vjanos

Pont ez a gond hogy én csak hetente-kéthetente használom a gépet, ezért kéne olyasmi cucc, ami nem kényes az üresjáratra...

000000000

Fakerékből is készült szalagfűrész illetve láttam vizszintes gattert is ami komplett gumis autókerékből volt.A pénztelenség nagy úr,egy pár nyers 500-600 mm átmérőjű alukerék 20-30ezer amit még meg kell munkálni vagy munkáltatni ha nincs akkora gép amibe belefér.Én vagy 20 éve csináltam mindenféle lim-lomból ami a háznál volt egy automata szalagfűrészköszörűt. Kis sarokköszörű fejrésze, automata mosógép motor illetve autó ablaktörlőmotor ami a továbbítást végzi.Nem egy kiállítási darab de jól működik.Most kicsit másképp csinálnám de akkor nem volt felszerelésem gépem hozzá.Csak szebb lenne jobb nem.

svejk

vjanos

Itt is http://woodgears.ca/bandsaw/build.html" TARGET=_fnew>egy klassz FA SZAlagfűrész
Érdemes a pasas oldalán körülnézni egyébként.

Bocs ha off...