Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Felraktam http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/E1N_1.txt" TARGET=_fnew>ide az E1N jó minőségű gépkönyvét is.
(a txt kiterjesztés pdf-re módosítandó)
H.a már fent van akkor szóljatok és törlöm.

Csuhás

Szervusz Svejk!
Ugyanez a gépkönyv van nekem felrakva a datára de laponként jpg formátumban. Felrakhatom helyette a Te pdf változatod?

D.Laci

Nekem kapásbol pdf ként nyítja meg. :(

svejk

Természetesen!
Egyébként a veterán fórumon találtam.

svejk

Cserébe áruld el mi is az a "data" hely.

svejk

Bizonyára intelligens a PDF nézegetőd, a FoxitReader nem tudja megnyitbni alapból.

svejk

Ezt az emulziót ismeri valaki?
Állítólag 1:100-ba kell keverni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/emulzio.jpg" border=0>

Motoros

Nekem ezek az emulziók nem jöttek be. Mindíg tapasztaltam valami korróziót. A fűrészgépen ugyan használom, de a satut meló végén darabokra szedem és szárazra törlöm. Lehet hogy a kevés olajat teszek a vízhez..nem tudom.
Egyszer vettem valami méregdrága szintetikusat ami víztiszta marad, a neve is valami aqua clean vagy ilyesmi. Ez meg az alumíniumot egyenest megzabálja.
Tény az, hogy az automatások nem is használnak ilyesmiket, hanem vékony olajat pl orsóolajat meg ami van. Nem olyan jól hűt mint a vizes, de nem korrodál semmit. Vbodi meg Leslie láttam használ emulziót, kíváncsi lennék arra hogy mondjuk a fecskefarok alatt nincs e rozsdásodás.

nvnshmpmn

Nekem Mol Emolin van, de ha nem törlöm le szárazra a festetlen részeket, akkor másnapra bizony ott a folt. Különösen ott, ahol nincsen szem előtt, pl. a keresztszán alatt, a felületek között. Pedig már kb. a duplája van benne egy literre számolva, mint elvileg kellene.
Nem tudom, használja-e valaki a biostabil változatot? kíváncsi lennék, mik a tapasztalatok avval?

4um5b65d

Ha egyszer elkezd bomlani az emulziód akkor hiába teszed bele a dupláját , pár nap és kiválik belőle az olaj. Meggyorsítja a folyamatot ha összekeveréskor a vizet engeded rá az olajra, nem pedig fordítva.
A biostabil teljesen jó, pár éve átálltam rá és teljesen korrekt.
Persze a gép kenéséhez jó ha ott vannak az prés-olajozószemek.

Vetesi75

A vágóolajok között is van, amelyik agresszív a nemvasfémekkel szemben. Pl. az Aktivol-S, meg az összes kénezett társa korrodálja a rezet. A kisebbik gond, hogy bántja a munkadarabot - a nagyobbik, hogy esetlegesen a kenőolajjal keveredve tönkre vágja az összes bronzcsapágyat a teljes rézcsöves kenőrendszerrel együtt, meg az elektromos cuccokat is ha érintkezik velük.  
Igazán érdekessé akkor válik az ilyen szitu, ha a mágneskuplungok kivezetései is elporladnak...
Nagyon alattomosan tud pusztítani - mire észrevevődik a hatása, már nagy a baj.

Csuhás

Köszönöm!

A datán gyűjtöm és teszem közzé mindazt a fémipari szakirodalmat, gépkönyvet stb amit a neten találok. Nézegesd meg van néhány ritkaság is:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Szakirodalom_linkek.txt

Csuhás

Konkrétan melyik az a biostabil emulzió típus ami neked jól bevált?

Vetesi75

Korrózió előállhat a nem kellő töménységű emulzió miatt, továbbá:
ha bármely okból - pl. bomlás - az emulzió besavasodik. Az egészséges emulzió PH-ja acélhoz 7,5-8,4 - gyengén lúgos, mig aluhoz 7,0 körüli - semleges. Az emulzióban tenyésző baktériumok burjánzása a bomlást gyorsítja. (Az idősebbek biztosan emlékeznek a "Baktericid" nevű csodaszerre... Vigyázat! Erős méreg!)
Egyszerű vizsgálat:
1dL mintába 1dkg kukoricalisztet belekever - lefedve, sötétben, szobahőmérsékleten tartani. Ha két nap múlva "szaga" van, akkor a teljes hűtőrendszer átfogó fertőtlenítésre szorul.  :)

Vetesi75

A csodaszer neve helyesen: Bakterián. (A vizsgálat a "baktericid-hatás vizsgálat")