Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Laslie! Mondd meg nekem mitől van, hogy a gyorsacél késsel a C45-ös acélt akár 2mm fogásvétellel gyönyörűen tudom forgácsolni sokáig, as St52-est meg szinte lehetetlen, pillanatok alatt elég a kés éle. Hasonló előtolás egyenértékű hűtés mellett.

svejk

Vajon ezekről a HAL fájlokról is lesz szó a találkozón az előadásban?
Hogy nézhet ki vajon a videón látható művelet G-kódja?
Nem értem hogy kapcsolódik a kettő egymáshoz.
Van valami G-kód amit behíva aktivizálódik a HAL file?

mtg7dffsh

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Tőletek egy Einhell MTB 3000-es eszterga elektronikájához. Kapcsolási rajzra lenne szükségem. Ha valakinek van egy azt nagyon megköszönném. További szép estét. Üdv Zoli

4um5b65d

Erre tök egyszerű a válasz.
Más összetevőkből épül fel az anyag.

Főleg a szén tartalma ami befolyásolja.
C45-nél 0,45 százalék.
ST52-nél meg nem tudom hirtelen, olyan 0,12 környékén lehet. Táblázat megmondja pontosan.

Egyszerűen el kell fogadni, hogy különböznek az acélok egymástól. Elvégre a sajt és a tejföl között is van különbség ha vágod. :)

4um5b65d

http://kepfeltoltes.hu/110908/lapk_k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

4um5b65d

- Bal oldalt a piros kapcsos zárójelnél, hogy milyen alaptevékenységre jó a lapka (simítás, középnagyolás, nagyolás.

-Felül kék "P" jelzésű oszlopok az acélokhoz való lapka jelölése.
Pl:

"P" - kék - acél
"M" - sárga - Korrózió álló
"K" - piros - Szürke öntvények
A "P" alatti kék számok a gyártó lapkaanyag jelölései. Ugyanezen adatok ISO megfelelői láthatók lent kékkel.
P05...P10...P15... stb stb
ISO jelnél minél kisebb a számadat az annál pörgősebb megmunkálásra való, de rideg a lapka. Minnél nagyobb a szám annál jobban bírja az ütő igénybevételt, de jobban kopik.
Általános a P20 , P25 lapkaanyag.

-Jobb oldalt piros nyilak: abból a sorokból választhatsz lapkát a késedhez. Ezek a 11mm vágóél hosszúak.

000000000

SZUPER, KÖSZÖNÖM !!!  
Kezd tisztulni a kép. Akkor már csak a "hab a tortán" hiányzik: melyik az a forgácstörő ami mondjuk acélhoz ajánlott ? Mert a képen látom, hogy milyen, de én ebben a katalógusban nem találtam magyarázatot, hogy melyik mire jó....[#fejvakaras]

4um5b65d

Ezek közül mindegyik acélhoz való. :)
Bármelyiket választhatod a piros nyilas sorok közül.
A különbségek ott lesznek, hogy az egyik jól fogja vinni a C45-ös acélt a másik meg egy másfajta acélt.
Ezért mondtam anno, hogy ne ess abba a hibába, hogy 1 fajta lapkával mindent meg tudsz csinálni.
Persze vinni fogja a vasat mindegyik, csak messze nem optimálisan.

000000000

.....találtam http://www.tigertools.hu/portal/downloads/Korloy/Forgcstrk.pdf" TARGET=_fnew>valamit, de még nem az igazi. MM és még sok féle nincs benne..

4um5b65d

Javítok !

Ahol csillagot látsz azok közül választhatsz acélhoz.

4um5b65d

Ezek csak a Korloy cégnek a lapkáira vonatkoznak.

000000000

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A SOK HASZNOS INFÓT !

x4rhew5r3

A hal fájl az emc2 indításakor töltődik be, és konfigurálja a gépet. A hal fájlban deklarál enkódert, műveletvégző komponenseket és stepjel generátort. (A stepjel generátor nem az itt mutatott fájlrészletben van, az valahol a hal fájl elején lehet, ahol az X,Y,Z és A tengelyeket deklarálja). Ezeket a komponenseket a "net" paranccsal összehuzalozza, hogy minek a kimenete menjen egy másik komponens bemenetére.

Működését tekintve (csak a lényeget nézzük) ez a gép úgy néz ki, hogy van a főorsón egy enkóder (ezt mutatja is a videón), ez vezérli a hal-ban létrehozott enkóder szoftver komponenst. Az elektronikus áttételt a főorsó és az A tengely között az enkóder scale paramétere határozza meg. Az áttétel után kapott pozíciót viszi az A tengely stepjel generátorára és így az A tengelyt a főorsó enkódere vezérli.

vjanos

http://www.toolsandmods.com/mods-and-repair.html" TARGET=_fnew>Erről az oldalról szedd le a 'Rebuilding the asian 9x20 lathe' fájlt, abban van kapcsrajz a 9x20as kisesztergákhoz.  
Persze a többi doksi is jól jöhet...

svejk

Akkor ez most olyasvalami mint Tibor45 szinkron hajtása volt hagyományos esztergára?  
Csak ez továbbra is G kóddal megy és teljesen más? :)