Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szedlay Pál

Cusi!

Szerelj fel nyugodtan mérőléceket és pontosan fogsz tudni dolgozni. Ezen a fórumon még senki sem dokumentálta a pontosságot inkább csak a sebességet. Ez remek, de mit ér ez ha nem társul hozzá kellö pontosság. Sok mikront elbírt itt már a papír, de más a valóság. Egy gyors gépet könnyű megépíteni egy pontosat nehéz. Kérdezd itt meg bármelyik kollegát ki tud itt századon belül marni.( majd nem mindenki) azután kérdezd meg, hogy az elkészült darabot felteheted-e egy mérőgépre. Na ott fogsz csodálkozni a derékszögüségen és az egyébb pontatlanságon. Nekem az a véleményem néha a kevesebb több. Kinek mik az igényei. Ha neked a sebesség számít felejtsd el hobbi kategóriában a mérőlécet. Ha a pontosság nyogodtan szerelj fel egyet legalább látod a hibákat.

D.Laci

D.Laci

„Szerelj fel nyugodtan mérőléceket és pontosan fogsz tudni dolgozni.”
Légy oly kedves és fejtsd ki bővebben, hogy hol hogyan mit miért kel bealítanom, hogy a mérő lécel, pontosan dolgozzak!
Válaszod előre is köszönöm!

Szedlay Pál

Tisztelt Laci!

Szívesen.
Én azért szereltem fel és használom, hogy a cnc vezérlő programban meg tudjam adni a korrekciós táblázatban a korrekciós adatokat. Sajnos az én tapasztalatom szerint a golyósorsók pontossága hagy kivetni valót maga után. Ezt remekül lehet korrigálni az adot táblázatban ha van felszerelve egy etalon, jelen esetünkben egy mérőléc. Ezzel a módszerrel 2 századon belül tudok maradni. És javaslom mindenkinek marjon meg egy 0,5mm élhosszúságu hatszöget 3 százados él letörésekkel a tetejére pedig egy 0,3mm átmérőjű hengert 0,3mm magasságban. Ha kész dugja egy mikroszkóp alá és akkor fog csak csodálkozni mit is csinált. Ha sikerült publikálja és azt hiszem nagyon sok gratulációt fog kapni.

000000000

Sziasztok !
Már és is ajánlotta a mérő lécet.
Szerintem se rossz ötlet,ha nem kéne a gyári CNC-n miért van.
Sajnos minél jobban belemélyedek a annál inkább látom,hogy ez neke kicsit magas.
Programozni "G" kodba szerintem sokkal könnyeb.
Tudnátok ajánlani valamilyen irodalmat ahol az átépités levan irva?

D.Laci

Szerintem egy olyan gépre ilyen extrákat felszerelni amin ’48-ban Bem apó a rézágyúit huzagolta kicsit luxus… :)
De az automata szerszám cserélőről se feledkezünk meg, a szegnyerget is automatizálni kel, egy revolver fej (természetesen dob és torony (CNC-s)), meg persze a lényeg automata anyagadagolás!!!!
És már kész is egy pár tíz ezres HOBBY CNC. :)

Szedlay Pál

Bocs Laci nem tudtam milyen gép ennyire nem olvastam vissza. Én azt hittem újat épít.
Erre szerintem is luxus.

D.Laci

Már kezdtem rágni a kefét, hogy veled is összerúgom a port… :)
Én sem azt alítottam, hogy nem lehet felszeretni rá több milla cuccot, de semmi értelme.
Sajnálom, hogy Lámpás is félre értet!!!

000000000

Sziasztok !
Velem elég nehéz összerugni a port.
Az automata revolferfej már azért se kéne mert volt egy srác aki rossz helyre irta be a szerszám csererét és ráváltott a munkadarabra.
Azért még probálkozok mielött feladnám.
Ja és a gép tényleg Lámpásvölgybe van.

Üdv Laci

000000000

Sziasztok !

Érdeklödnék,hogy a golyosorsókat megadott méretbe forgalmazzák vagy olyan méretbe amit Én adok meg?
Valamint,hogy az orsó végein a csapágyozás adott vagy ezt is Én adom meg?
Ja és mégegy a meghajtó motor hagyományos 3 fázisú 1Kw-os 1440 1/perc megfelel?

Üdv : Laci

000000000

Sziasztok! Csináltam négy pofás tokmányban egy 190 mm-es alátét tárcsát amit nagyon nagy pontossággal kellett fel síkolni. De ez nekem valahogy nem jött össze. Nem tudom, hogy mi volt a probléma mert két tizedes ütése van. Esetleg hárompofás tokmányban összejött volna?

2vkx6unz

Kicsit részletesebben leírnád az elkészítés módját  és a munkadarab paramétereit akkor biztosan lesz valaki aki megmondja mi volt a hiba. Ha ez egy lemezszerű alkatrész akkor szerintem az, hogy a pofák között a kés hatására meghajlik és ez okozza a hibát. Ezt szerintem csak úgy tudod kiküszöbölni ha egy megfelelő átmérőjű alapanyagból megcsinálod a kívánt átmérőjű hengert elkészíted a homloklapot majd leszúrod. Ha leszúrtad és nem megfelelő a méret akkor (vastagabb) akkor csak egy mágnesasztalos maró vagy síkköszörű lehet a következő lépés vagy megpróbálod még egyszer.

t6fnu66e

Üdvözlet a fórumozóknak!

Ellnézést ha olyat kérdezek, amiről már többször volt szó! :)

Ezek a kis kínai esztergák mennyire alkalmasak acél anyagok megmunkálására? Volt (van) alkalmam egy napig birtokolni egy új Einhell MTB3000-es esztergát, de nagyon gyengécskének tűnik és elbizonytalanodtam. A szánokat beállítottam, de még így is igencsak sok sebből vérzik. A késtartó is picit ugrálós (rögzítve természetesen) és a vezérorsónak is van egy elég szép tengelyirányú játéka. A kis műanyag fogaskerekek nem nagyon bizalomgerjesztőek. Most igencsak azon gondolkozom, hogy visszaviszem, mert a műanyagon kívül nem sok a pozitív  tapasztalatom.
Szóval ha valakinek pozitív tapasztalata van annak örülnék. Könnyen lehet hogy nem tettem meg mindent a gép beállításáért, de feleslegesen nem bajlódnék vele, ha reménytelen.

Szóval aki ilyen vagy hasonló gépet használ, az leírhatná, hogy acélt, alumíniumot milyen átmérőig siekrült vele forgácsolnia. Ami még ezek után kérdéses, hogy leszúrni lehet-e vele egyáltalán! :)Ha meggyőztök, hogy jó a gép és én vagyok a béna, akkor még lesz pár kérdésem! :)

e7c897sd8

Szia!

Már fél éve nyúzok egy unimax CQ9318 mini esztergát. A cserekerekek itt is műanyagok. Ha ügyelsz a cserénél és meghúzod a rögzítést rendesen nem gond a műanyag. Szinte az összes csavart meg kellett húznom rajta. Lötyögtek a szánok, kinyílt a lakatanya, amíg nem állítottam szorosabbra... A vezérorsó holtjátékát is be kellett állítani... Megmunkáltam már vele alu, bronz, acél és műanyag alapanyagokat is. Rengeteg menetet vágtam már vele. Az elvárásaimnak megfelelő minőséget értem el vele.
Hadd jegyezzem meg itt, hogy a megfelelő kés megfenése legalább olyan fontos mint maga az eszterga! A jó munkához megfelelő kés kell! A lehető legkisebb kilógása legyen a késtartóból.
A leszúrást szerintem felejtsd el ilyen kicsi gépen!

t6fnu66e

© kozmaj

Köszönöm a válaszod. A leszúrást gondoltam, hogy reménytelen... Marad a fűrészelés:)
Szóval neked sikerült acélt is megmunkálnod, akkor másnak is sikerülhet.:)
Te akkor tulajdonképpen újra összeraktad a nulláról és beállítottad az esztergát a kínaiak után és jó lett. Ha ennyi elég hozzá akkor megtartom. Mert bár minden tiszteletem azoknak akik megbróbálnak hozzá alkatrészeket gyártani hogy jobbá tegyék, én ennyire nem szeretnék belefolyni, csak kihozni az adott lehetőségekből  , amit tud!

Esetleg nincsenek emlékképeid, hogy aluból, acélból mekkora átmérőket munkáltál? Ha nincs akkor fordítva teszem fel a kérdést 60 mm átmérőjű alumíniummal és maximum 30-35 mm-es általános acéllal boldogul szerinted?  
A késsel tisztában vagyok, azzal még sokat hozhatok a gépen, valószínű a köszörült HSS késeken felül szerelt és forrasztott lapkás késekkel is használnám. Szóval a kiegészítőkre azért áldoznék még, csak addig nem akartam költeni amig ki nem derítem, hogy érdemes-e.