Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

1.ket szembeforditott kupgorgos csapagy

2. kupos furatu csapagy - tamcsapagy - hordogorgos csapagy

Velemenyeteket kernem, pro-kontra. Nagyobb esztergaknal alkalmazzak az 1. felallast? Esetleg mas lehetosegek?

bmejdz9nu

Hát ez nem semmi... :)

HJózsi

Ez már egy kultusz... :)

bmejdz9nu

Hát igen. Ehhez képest csak a második helyen van a BF20... arról bezzeg nem csinátak 3D-t... :)

HJózsi

Ja, azt még én sem cnc-sítettem meg ... :Đ

hyn6ys8wt

Péter! Meg vagy elégedve az esztergáddal? Ha jól számolok már több mint egy éve meg van...
Biztos sok forgácsot gyártottál vele:-) Nem merült fel semmi probléma a géppel?  
Azt nem tudod hogy a nem vario változat (ami 1000EUR alatt van) ugyanazt a motort használja mint a Tiéd? Vagy abban kefés motor van? Ugy tudom a vario és a fapados is egyaránt 600W-os... bár ettől még lehet másféle a motor. Soknak tartom az árkülönbséget a két változat között...majd 80ezer ft!!!

000000000

Peter neked volt 300-as es most van nagyobb esztergad is (erba - optimum?). Ezeknel mi a helyzet?  

Kis 300-as optimumhoz precizios kupgorgost irnak a katalogusban. HJozsi altal kozolt linken levo eszterga is ua. Naggyal mi a helyzet?  

E400, stb tulajok? Senkinek sem kellett meg felujitani, javitani, epiteni?

4um5b65d

Aszbolit, nem tudom, hogy most gépet építesz e vagy mi miatt dobtad fel a kérdést ?!?  De alapvetően a gépnek a legmagasabb fordulatszáma alapján dönts... Ha például egy 1400-2800-as max fordulatú gépbe teszed a csapágyat akkor a kúpgörgőset jobb ha elfelejted. A legjobb párosítás a normál radiális golyóscsapágy és a támcsapágy kombinációja. Porvédő nélküli, csupasz kivitelben és irányított folyamatos olajbefecskendezéssel.

HJózsi

http://www.youtube.com/watch?v=EKL6elkbFy0&feature=related" TARGET=_fnew>A nagyok már csak így hegyezik a ceruzájukat...  :)
Tibor45! Megcsináljuk ezt ácsceruzára?   (Nemsokára összeáll a golyósorsósítás a kisesztergán ...)

000000000

Szia Józsi!
Mi kicsik vagyunk, ezért "csak" így fogunk
hegyezni az esztergán.:))
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/4szogeszterga-k.jpg" border=0>

HJózsi

:D ez jó lesz, majd ácsceruzára hangoljuk ... ;)

bmejdz9nu

A mostani esztergám: Quantum 210x400 Vario :::: és nagyon-nagyon jó!
Nekem úgy "jött bele" (véletlen de jó) a Varió azaz a fordulatszámszabályzás...  
De ez elég drága opció... de ta magad is meg tudod oldani a sebesség szabályzást...
Ugyanaz a vezélő áramkör van benne mint a BF20-ban... ott jobb csere asszinkron motorra... és van vezérlő áramkör hozzá... :) vagy csinálni... vagy ide is asszinkron lesz előbb vagy utóbb...
Olvass utánna a masinának... csak dicsérik a neten is... csupa teszgyőztes... stb... (pont 1000Euro... bruttó)

http://www.top-maschinen.de/media/quantum-d-210x400.jpg" border=0>

hyn6ys8wt

Kösz az infot. Kár, azt hittem aszinkron moci van benne... Igy viszont a vario kilőve mert kefés motorhoz szabályzót pár ezerből lehet csinálni.
Nagyon szemezek ezzel az esztergával, de 900EUR-ból házhoz jönne az ERBA nagy esztergája is. 250x550...
Vagy 1050-ért szállitással  
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=300222005094&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=020" TARGET=_fnew>EZ!!!

000000000

Sziasztok!

Elnézést kérek ha nem jó helyen vetném fel a kérdéseimet, de nem nagyon futottam bele más esztergályos topic-ba, így titeket zargatnálak ha megengeditek.

Egyenlőre hobby szinten szeretnék itthonra egy kis forgácsoló műhelyt kialakítani magamnak, apránként. Elsőre egy esztergát szeretnék venni, amivel "egy másik hobbyt" kiszolgálva előre láthatólag 800 mm hosszú csöveket is szeretnék megmunkálni, így a régebbi egyetemes esztergákkal szemezgetek, 1000 -es csúcstávval. Aziránt kérnék segítséget, hogy a piacon található, fenti paramétereket fedő típusok közül, melyik gyártmány amit célszerű előnyben létesíteni, és miért? Érdekelnének esetleges típus hibák, előnyös típusok. Kérdezném továbbá, hogy vétel során milyen mértékig és mit ellenőrizzek egy esztergán, hogy ne nagyon faragjak rá, és ne is legyek íreális a témában. Kérdezném továbbá, hogy melyek azok a tartozékok, amik anno is alapfelszerelései voltak ezeknek a gépeknek, így alapból hozzá kéne járnia? Egyenlőre hirtelen ennyi, remélem nem riasztottam el senkit, de lenne majd egy két kérdésem ha nem baj.  

Előre is köszönöm. Varga Róbert

bmejdz9nu

Ha nem vagy esztergályos (vagy fémipari szaki) vegyél egy újat... még ha kínai is :) de "futó modell" ... szervíz, alkatrész, kiegészítők, stb...
Én is ezt tettem (és úgy látom jól tettem :)...  
... és ha megvan az esztergapad akkor jönnek a kiegészítők, amik szitén nem olcsók... de legalább vannak... olvasd végig ezt a topikot...
Szerintem.