Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ezeket a dolgokat én is tapasztaltam...  (persze logikus és egyértelmű a dolog...)
A közbekötött árammérő felét sem mutatta (talán tehetetlenségből sem)...
pl. az árammérő csak 0-4A között ugrált, de a 10A-es korlátú labortáp már áramkorlátba ment...
Jó lenne kitalálni valami valós mérést... egyszerűt... amit akár be is lehetne építeni a vezérlőbe... azaz a dobozába.
(Sönt mérőellenállással és szkóppal lehet látni szépen a jelenséget azaz a valóságot...)

000000000

Szia svejk!
Egyetértek veled, egyébbként a hiteles mérésekhez máshol is célszerű a TRUE RMS műszereket használni, mert a hálózati fesz. tele van felharmónikusokkal, a színuszhullám már rég nem szabályos.

HJózsi

Egy TRUE RMS kéziműszer leírásában azt olvastam, 400Hz a határfreki... amíg True... a bagoly meg 20-22 kHZ-el huhog... vagy van olyan is ami ezen a frekin is true?
A kis fordulaton a 2 -3 szoros árammal egészen biztos igazad van, alá tudom támasztani 4db elpukkant IRFP264N-el (és ugyancsak 4 db 260N-el )...  [#nyes]. Álló helyzetben tekertem el kézzel a motor tengelyét, az áramkorlát túl magasan volt, 5-7 mp után tüzijáték ... [#idiota]
Kár, hogy nem oltottam le a lámpát ... :)  
Ugyaneznnél az áramkorlátnál, nagyobb fordulatszámra gyorsításnál a műszer verdeste a 15A-t de nem szállt el semmi és sokkal dinamikusabb volt a motor. Sajnos nem maradhatott ez a beállítás...

HJózsi

Ja, a lényeg, a fetek elszállásakor csak 8A-t mutatott a műszer... (!)

svejk

Nem tudom milyen műszer lehetett, a 400 Hz-et a normál váltófesz mérésre szokták adni.
Az Analog Device AD536/636-os IC-jei talán 300Khz-ig képesek feldolgozni.
A nagyobb baj talán az hogy a true rms-t inkább váltakozó mennyiségekre szokták alkalmazni.
(legalább is ami nekem van, egy ősrégi asztali műszer)
A váltakozót úgy értem hogy a referenciához képest +- előjeles váltakozás.
Míg itt az esetünkben egyirányú forgás esetén szaggatott egyenáram folyik csak a kitöltési tényező változik. Ezt talán a Deprez műszer is jól átlagolja, ha abszolut értékben nem is valós értéket mutatva. Így lehet hogy egy alap Deprez műszer kelibrálható lenne egy shöntellenállással.
Lehetne ezt esetleg az elektronika témában tárgyalni, biztos van itt olyan aki tudományosan tudna állást foglalni.

bmejdz9nu

Talán elég lenne a csúcs áramokat (azaz a legnagyobb impulzust) megjelenítneni...?
De ha jól gondolom egy sönt ellenállás és egy shottky dioda ehhez kevés lenne... azaz előtte fel kellene erősíteni a jelet... vagy nem tudom...

svejk

Ez semmiképpen nem jó!
A csúcsáram nem hordoz hasznos információt a változó kitöltés miatt. Mindenféleképpen átlagolni kell, és ugye az effektív érték -ami a motor tekercseit melegíti- a négyzetes középérték.
Ilyen mérőmüszer a hőhuzalos, a lágyvasas, illetve a TRUE RMS jelölésűek.
a hőhuzalos ritka és drága,
a lágyvasas nem tudom mekkora frekiig jó,
A TRUE RMS multimétert pedig nem ismerem közelről (manapság már lehet hogy sok mindenre ráírják :))

bmejdz9nu

Szervó téma... de... én most ha a labortápon beállítok 10A-t akkor az 10A-nél korlátoz vagy meg villanik az áramkorlát led...(pl. 10A-re tudom mekkora volt a csúcs nyomaték...)
Tehát tudom, hogy a csúcsáram 10A-volt (vagy a beállított) Tehát tudom, hogy mekkora volt a motor (vezérlő) által felvett max. érték...
Persze lehet, hogy rosszul gondolom... :)

De szerintem te teljesítményt (is) akarsz mérni... Na az már bonyolultabb lehet... Meg kellene vizsgálni egy True mérő belső kapcsolását...
Csak nem csinálnak olyan IC-ket ami csak 400Hz megy... :) Talán tudják feljebb is? Vagy van olyan gyártmány itt a kék bolygón... :)

svejk

Mint lentebb leírtuk a tápáramnak nem sok köze van a motor tényleges áramához,
A motoráramot pedig igazából a beállítás szakaszában lenn jó mérni egyrész az áramkorlát beállításához (ha nem kalibrált gyárilag a vezérlő) másrészt azért hogy mennyire terheli a motorunkat a mechanika.

000000000

Egy prezentáció ha jól emlékszem HJózsi egy korábbi hozzászólásához.Egy 320mm hosszú, 35mm átmérőjű húzott C45-ös húzott köracél mindkét végét órázás után központ fúrtam,majd két csúcs közé fogva mérőórával pontosan beállítható a szegnyereg központossága, vagy a késszán főorsóval párhuzamos futása.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/dscf0996.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/dscf0997.jpg" border=0>

HJózsi

Köszi! [#integet2][#worship]

D.Laci

Előbb a főorsót kellene beállítani a prizmákhoz képest, aztán a szegnyerget, így ha minden egyezik nem kel annyit órázni. A legegyszerűbb az lenne, ha felszerelnél 2db szervót, megméred egy átmérőzés után hogy mekkora a kúposság, majd egy korrigált kúpot esztergálsz.
Ilyen módszerrel akár egy házilag összetákolt gépen, aminek mondjuk az ágy vezetője 1000mm hosszú és a közepén 50mm hajlik, próbaesztergálás után, (ill. egyszerűbb bedigitalizálni) a kapott görbére már bármilyen rajzot hozzá lehet igaztani, így akár tökéletes egyenest lehet esztergálni bármilyen sz.r gépen.   Tudom, hogy túlzás, amit írtam, de így talán érthetőbb.

HJózsi

A kiseszterga 3D-ben: http://www.minilathe3d.com/" TARGET=_fnew>ITT...

yuagaci9g

Laslie!

Ados vagyok a 1505 os igerettel, nem felejtettem.

Tervben van az egesz eszterga felujutasa, dokumentalva.

Kozben egyik forumtarsunknal elfekvoben elokerult a fotengely csapagyazasa, zsir uj, alig negyven eves, felajanlotta, arra varok, hogy elkezdjem, de azota nem valaszol levelekre.  (V.J.) Remelem nincs baj.