Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Udv
Egy kis segitseget szeretnek kerni -> Euroturn12/Nct2000T  gép leíras van valakinek?
 Elore is koszonom.

nffab2gnr

Szia Femsas!
Az nct2000T programozói leírást vagy a gépkezelői leírást keresed?

000000000

Szia Nagaoka.
Mindkettő érdekelne,de a gépkezeloi leiras fontosabb volna.

nffab2gnr

Akkor www.nct.hu letöltések és mindent megtalálsz,ha nem keress.

nffab2gnr

Femsas!skype van?

000000000

Koszonom,néztem már ezt az oldalt is,de sajnos én nem talaltam ehhez a tipushoz leírást.
nincsen skype-om.

nffab2gnr

az nct 2000T leírásával nem eggyezik? mi az eltérés?

nffab2gnr

Körülnézek,ha találok "értelmes adatot" jelentkezem.

HJózsi

HJózsi

UNIVERSL STUDIOS of HJózsi presents [#wave] :
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/UHU/HP%20UHU%20RPM%20Current%20test.wmv" TARGET=_fnew>HP UHU - MINITURN: fordulatszám-áram teszt
1000, 2000, 3000-es orsó fordulatszámnál.

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/UHU/HP%20UHU%20and%20the%20MINITURN.wmv" TARGET=_fnew>HP UHU - MINITURN: titán megmunkálás
1500-as fordulatszám, 0.1mm fogásmélység, 200mm/perc előtolás mellett.

A két videóból azt a következtetést lehet levonni, hogy az orsó gyorsításához sokkal nagyobb áram kell mint a megmunkáláshoz...

000000000

Gratulálok Józsi, nagyon szépen megy és dolgozik a géped, gondolom a főorsó csapágyas, a bronzpersely beállna a 3000-es fordulaton.Ha a főorsó hajtás PWM-es az ampermérő becsaphat, mert a színuszhullám effektív értékére van kalibrálva.

bmejdz9nu

Nagyon jó!!!
Mekkorák a motorok... A főorsó motor az EVIG? és a többi? Egyszer talán én is csinálok CNC esztergát... azaz szeretnék...:)

HJózsi

Szia vbodi, én is gratulálok a sok képhez és megoldáshoz, ötlethez! ( csak olvasgatom nézegetem csendben... ) :)
Igen, csapágyas és a gépkönyve szerint is 3000 a felső fordulatszám határ... Végül is 2500-ra állítottam be a max-ot a Mach-ban. Nagyon jó kis gép, nagyon szépen fut, századra dolgoznak vele...
Ja, az ampermérő inkább csak iránymutató, mértékadó, a táp és a vezérlő között van, azt az áramot mutatja, amivel a vezérlőn lévő kondit tölti. Szkóppal is próbáltam mérni a híd alján lévő shunt-ön, csak elég nehéz kiértékelni, mert eléggé leng terheléskor...

HJózsi

Igen, EVIG a főorsó, X és Z pedig 130w-os "DCM-57-195-500 /500 soros optikai encoderrel" mocik. Biztosan fogsz csinálni ... ;)

svejk

H.Józsinál az Ampermérő a táp és a vezérlő közt van és mivel mindkettőben van puffer, ezért jó közelítéssel egyenáram folyik.
A nagyobb baj hogy ez az áram nem a valóságos motoráramot mutatja hanem a tápból felvett áramot.
A FET-es H híd és a motor induktivitása gyakorlatilag egy step-down konvertert képez, így a motoráram mindig nagyobb mint a tápból felvett áram.  
Kis fordulat, nagy áramerősségnél akár a 2-3 szorosa is lehet a motoráram a tápnál mértnél.
Megoldás a motoráramot mérni, csak ez nem egyszerű.
A lágyvasas ampermérők minden hullámformánál az effektív értéket mutatják csak kérdéses, hogy a 15-20 kHz-hez mit szólnak. (ettől független én is ezt szoktam használni, de csak relatív mérésre )
Lehet még próbálkozni a TRUE RMS műszerekkel, már akinek van :).