Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

valaki árult itt kúpos fahasitót.
érdekelne egy ilyen csak nem tudom kihez forduljak  
Laslie azt mondta hogy KoLa te talán tudod.

000000000

Szia !

Légy szíves segíts nekem, mert egy kicsit elbizonytalanítottak. E1N gépem van és szeretnék pár váltólapkást kést venni hozzá. Nagy beruházást nem szeretnék, mert nem térülne meg.  
A lényeg, hogy símító esztergáláshoz gondoltam, kis (0.2 - 0.4) rádiuszú lapkákat.
Felhívtam egy hirdetőt - aki állítólag szintén szakmabéli - de ő azt mondta, hogy nem ajánlja ilyen kis géphez a lapkás késeket, pláne hűtés nélkül.
Azért én viszont a Te - ezzel kapcsolatos - hozzászólásaidból - nem ezt olvastam ki egészen. (már mint amit a lapkákkal kapcsolatban írtál) És amit a megosztó oldalra feltettél videót (70-es anyagból gömb) ott se hűtöd az anyagot......
Akkor most hogy is van ez ???

Jaaa még ennyit, hogy én teljesen zöldfülű vagyok a témához.....

4um5b65d

A hűtéssel kapcsolatosan annyit, hogy az oktatóm annak idején adott egy kokit a következő útbaigazítással:
Teeeeee, szárazon még b.szni sem lehet, nem hogy esztergálni. :)

Ez annyiban igaz, hogy szárazon lehet esztergálni, de nem kifizetődő. Hűtés nélkül sokszor rosszabb felületet kapsz végeredményül és gyorsabban tönkremegy a lapkád. Hűtés nélkül ha felmelegszik az anyag akkor nem tudsz tűrt méretet csinálni (pl csapágy) mert félreviszi a mérésedet.
Próbálj meg hűtőrendszert felrakni, ha lehetséges.
Ha semmiképp nem tudsz hűteni akkor inkább maradj a hagyományos vidia lapkáknál.
Ami hiányozni fog az életedből azok a gyorsacélok. Ezekhez mindenképp kell a hűtés, ha ki akarod használni a gépedet.
E1N-en azért lehet már tisztességesebb fogást is venni. Nem pár tized mm-rel fogsz dolgozni.
Amit a videón láttál az csak a felvétel kedvéért ment hűtés nélkül, amúgy folyamatosan hűtéssel dolgozom, a rezekkel is , de még a műanyagok jó részével is. Ja és, csak 40-es volt az az anyag amiből a gömb készült, nem 70-es.
Első késednek mindenképp azt az 55 fokos aláköszörült lapkás kést ajánlanám, amit http://turning.fw.hu/t006.html" TARGET=_fnew>ITT is használok. (sárga lapka)
Ezt korrektül ki tudod használni.
Ezzel próbáld ki a váltólapkás birodalmat aztán majd tovább lépsz, ha beválik.
A kés nem keverendő össze a másik 55 fokos lapkással aminél dönteni kell a lapkát előre és oldalra. Ami neked kell annak vízszintes a lapka fészke és éppen ezért kell aláköszörült lapka típus hozzá.
Ha látsz valahol akkor szólj, szívesen megnézem, hogy jót választottál e.
Lapka vásárlásba se ugorj bele azonnal, mert ami formára, méretre jó az nem biztos, hogy minőségre is megfelelő.

Robika37

Szia !
Bocs ,hogy beleszólok majd a Fönök:-D kiigazít ha nem így van.
Általában a bemutató videókon ezért van lekapcsolva a hűtés főleg CNC gépeken mert nem lehetne látni és videózni a lényeget a vízpárától.
Én azt javasolnám ha még nem tetted meg üzemeld be a gépeden a hűtő-kenő folyadék rendszert.
A nevében is benne van nem csak a munkadarab és szerszám hűtését hanem a forgácsolási környezet kenését is elvégzi.
A mérőeszközök is 20C fokra vannak kalibrálva/hitelesítve könnyen el lehet rontani egy munkadarab illesztett méretét ha nem megfelelő a hőmérséklete.
A mai korszerű fóróolaj-víz emulzióknak van még átmeneti korróziógátló hatása is.
Nem utolsó sorban ez is olyan műfaj amit nem jó szárazon művelni  [#eplus2][#eplus2]
Ekkora géphez is léteznek megfelelő méretű és rendeltetésű váltólapkák és hozzávaló befogószárak.
Én az javasolnám főleg,hogy Laslie-től kérdezted
olvasd át a honlapját töviről hegyire hűtéssel a gyorsacél késsel is sok mindent meg lehet oldani mire megtanulod jól megköszörülni addigra a füled színe is változni fog (mindenesetre nem leszel annyira zöld)és tudni fogod mit mivel hogyan amilyen megmunkálási módot majd gyakran használsz ahhoz akkor már tudsz majd lapkát és lapkás kést választani.
Addig viszont ha bevásárolsz és esetleg nem megfelelőt sikerül választani akkor pénzkidobásnak fogod érezni és a rosszul megválasztott lapkás késsel is csak kínlódsz.

Üdv: Robi

Robika37

asszony nem monta még ,hogy lassabban egy kicsit??[#hehe]

000000000

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a hasznos infót !!!
http://www.iscar.com/Ecat/item.asp?GFSTYP=M&fnum=739&tool=I&mapp=IS&cat=5503025&lang=EN&search=Y" TARGET=_fnew>ERRE a lapkára gondoltál ? Azt ott megtalálom valahol, hogy milyen tip. késszárba való ? És létezik olyan furatkés is amibe betehető ilyen lapka ?

mxjj54gxi

Nem igaz...
Eleve a Műszaki egyetemnek a pincéje azért tág fogalom, mivel vagy huszonöt épületből áll.
Az atomreaktor is nagyon kicsi teljesítményű, kisérleti reaktor.Mindenféle erőgépek vannak, de hogy egy hétig elmenjen róla minden, az csak urban legend

4um5b65d

Á, dehogy, nagyon hamar elalszik.....[#crazya][#nyes]

000000000

Köszi Neked is !!!  
Akkor az lesz az első dolgom, hogy hűtést "gyártok" rá...(direkt tettem idézőjelbe[#circling])

4um5b65d

Formailag ez az, de ez egy kisebb változata.
Fent láthatod a szöveget:  
Designation: DCGT 070202  

Ennek 7mm a vágóél hossza, amit én használok annak 11mm.
Éppen elég lenne neked ez a kisebb is, de inkább a nagyobbat ajánlom, mert sokkal könnyebb hozzá lapkát szerezned.

DCMT 11T304 xxx vagy  
DCGT 11T304 xxx a típusa a lapkának.
A 04 jelölés a rádiuszra utal.
Az xxx helyén pedig gyártótól függő egyéb betű és számjelek találhatók ami a forgácstörő kiképzését adja meg. Ha nincs az xxx helyén semmi akkor az az alap forgácstörő formát jelenti.
Ez a forgácstörő amit látsz a képen , az általam ismertek közt a legjobb.
A linkemnél is ugyanezt használom, csak ugye nagyobb lapkamérettel.
A képeden az alja felé meg ott van a GRADE oszlopban az az IC30N jelölés az pedig a lapka alapanyagát jelöli. Bizonyos lapka anyagok meghatározzák azt, hogy milyen nyersanyagokhoz használható.
Ja, és furatkést is gyártanak ilyen lapkához, bár nem túl gyakori a Vaterán...

4um5b65d

Ha teheted akkor nagy alapterületű de laposabb tartályt csinálj, az jobb mint a kis felületű mély.
A laposnál a tartály egyik csücskébe engeded be a gépről visszacsorgó folyadékot és a másik csücskénél szivattyúzod vissza. Így van ideje a víznek ülepedni, mert ugye szállít az magával mindenféle fém szilánkot , rozsdát, meg süti morzsát amit a gép fölött ettél meg. :)

Varga László

Sziasztok! Vasárnap nem esztergál senki? Vagy mindenkinél elment az áram?

4um5b65d

Te esztergálsz ? :)

000000000

Én délután egy kicsit barkácsoltam az esztergámmal pár darab műanyag perselyt motor villaszárba.

Varga László

Csak anyagot szédítek.