Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

svejk

[#eljen] Úgy van!!
Én is ilyen meggondolásból szereztem be a 4kW-ost. Ráadásul 1 fázis 230V-ról fogom üzemeltetni.

svejk

Léteznek ilyen megoldások, de talán még csak kísérleti jelleggel.(egyszer régen talán a Deltában láttam)
Függőleges tengelyű több méter átmérőjű lendkerék lent a pincében, mágneses, vagy egyéb kis veszteségű csapágy, légritka térben forgó kerék.

Bencze András

Nem, nincs elírás. 75 kW-os volt a motor.

vjanos

Kicsiben meg a http://www.youtube.com/watch?v=xAvexjr2ax0" TARGET=_fnew>lendkerekes KERS az F1-ben...

Bencze András

Létezik ilyen, többek között xxxxxxxxxxxxx (ipari titkokat nem fecsegünk). Szóval amig a diesel elindul addig a lendkerék energiája hajtja a generátort. 15000 körül pörög és 0,63 MVA-t tud 25 sec-ig.

000000000

Pl. ipari varrógépeken létezik ez a lendkerekes dolog.
Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy bőven túlméretes motor kell, mert nagyobb „kondi” kell a nagyobb lendítőtömeget felgyorsítani.
Nem tudom, hogy CNC-n járható út-e?

Csuhás

Érdekes hogy pont ezt akarták az oroszok kipróbálni Csernobilben. A kifutó turbina generátor együttes tud-e elég áramot adni a segédüzemhez amíg elindulnak a dízel generátorok? ( Sajna a reaktor leállításakor csúnya hibák sorozatát követték el. )  

mxjj54gxi

Kollégák fejlesztettek olyat, hogy 36 000-t pörög, vákumban, egy féltonnás golyó, mágnesesen lebegtetve, és az adja a szünetmentest, amíg elindulnak a dízelek.
Azért amíg minden nem klappolt, voltak érdekes fizikai jelenségek azzal a golyóbissal! :)))

KoLa

Fél tonna és 36 000-t pörög ! akkor volt idő beindítani a dieselt!
Ez egy mágnesgolyó? milyen fizikai jelenségek voltak?

mxjj54gxi

ŰHa jól tudom vasgolyó...
Egy ilyen rendszerben mindenféle szabályozások vannak, mert a golyót röptetni kell, ez egy, aztán fordulaton tartani, amíg nem vesznek ki belőle energiát, ez másik, amint energiát vesznek ki belőle, azonnal ki akar szabadulni a "fogságból", helyzetben kell tartani és még egy halom egyéb apróság.
Namost amíg a vezérlőszoftver össze nem áll rendesen, addig lehet izgulni, mert egy ekkora energiájú cucc ha véletlenül elszabadul, térdre imához, lezúzhat mindent.
A cucc külföldön van, ott épült, és netes távirányítással menedzselhető, szal a kolléga itthon macerálta, a többiek meg a helyszínen retteghettek! :)))
Szerencsére semmi komoly esemény nem történt, csak időnként megmakacsolta magát,és nem azt csinálta, amit gondoltak...
Amúgy energiakivételnél nagyon gyorsan ment le a fordulata ha jól emlékszem 16000-ig, ott "fogyott ki", legalábbis ennyi boztonsági tartalékot  hagynak benne. De meg van terhelve rendesen, de pontos wattokra nem emlékszem...

000000000

Hasonló megoldással üzemel egy lendkerekes szünetmentes áramforrás az algyői új gáztározón is. Kb 20s az áthidalási idő teljes terhelésnél.

KoLa

Na ezért az erős lassulásért felelősek az amperek!
Nem 'tom igaz-e? hogy a műszaki egyetem pincéjében van egy lendkerék, amit ha felpörgetnek egy hétig megy róla minden!?

vjanos

Hát, így elsőre nem tűnik túl hitelesnek :)
Viszont mini atomreaktor van ott...

279nwbpsa

Ezt úgy kell érteni,hogy kisebb,mint egy zsiguli,de nagyobb,mint egy gyufaskatulya? :)