Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nem lennél elégedett vele. Elég hamar szétesik.
Volt Röhm csúcsom, igaz szimpla első radiális csapággyal, de nem volt kenési lehetőség.
Bekerült a hűtőfolyadék aztán keresztet is vethettem rá.
Amikor elkezdett szorulni akkor félredobtam pár évre. Egyszer előszedtem, hogy csapágyat cseréljek, hát veszettül össze volt rohadva belül.

Robika37

[#eplus2]Tudom hogy ...ar én már elajándékoztam .
Hideglelést kapok az univerzális mindenre jó oszt mégsem használható, ráadásul nagyon drága cuccoktól.

Robika37

de legalább komoly, szakmai...

KoLa

Miki! az óriás levél átment?

4um5b65d

Enyhe túlzással ezeket nem ipari célra szánják, hanem díszítő elemnek a műhelybe. :)

hostya

Hát hogyne lennének!!
Én nem hivalkodtam az enyémmel, csak megmutattam belülről...

000000000

Egy komolyabb, szakszerűbb csapágyazás verzió bemutatása volt a célom. Ha Te ezt hivalkodásnak nevezed, nevezd annak, bánom is én.

Motoros

"ez a csúcssugár kompenzáció csak akkor kell ha szögben vagy íven esztergálok"--- ez így is van, az esetek többségében nem is kell használni. Lehet, hogy még a hasítókúpnál sem fontos :))
 A mach könyv 99. oldalán nagyon jól le van ez írva. Miki esetében meg valami durva hiba lehet, hogy ilyen nagyon elmegy más irányba. Pl a tooltable jól ki van e töltve (x, z ofszet) és az adott kés van e baváltva. Még olyan is lehet, hogy pont helyett vessző van. Vagy az adott mach verzió nem teljesen hibátlan.

hostya

Félre értettél...
Sajnálom.

Nekem jött le úgy, mintha én hivalkodnék az egyszerű felépítésű forgócsúcs bemutatásával.[#wave]

s7manbs8

Látjátok ezért lehet eladni valakit, mikor külföldiül beszél... :)

Vetesi75

Üdv!
Helyesen gondolom, hogy esztergagépen történő forgácsolás alkalmával, a "Z" szánon a legnagyobb előtolóerők fúrás közben jelentkeznek?
Előtoló erők nagyságával kapcsolatos irodalmat tudtok ajánlani? Itt nem kifejezetten a miskolciak kutatására gondolok, amikor a 10,2-es csigafúróval kinyomták a főorsót a marógépből...

KoLa

Szia! Misi! a hasítókúpnál tuti hogy nincs rá szükség !!!
Csak tudod az a baj hogy, a vezérelt pont helyzetét nem szabad ugráltatni G41 és G40 váltásokkal a Mach3Turn-ben mert mint látható a tegnapi videón a Mach3Turn a rádiusz kompenzáció alatt hátrébb állt Z+ irányban mint G40 alatt!
Azt javaslom ne használj rádiusz kompenzációt a Mach3Turn futtatása közben, inkább egy jó CAM progi, vagy meg kell tanulni a vezérelt pont pontos leírását! erre kiválóan alkalmas az AutoCad bármelyik verziója!
Én,ez idáig is mindíg így programoztam az esztergálási feladatokat!Kiszerkesttem a fogásokat és a végpontok koordinátáit, méretezéssel veszem le! DE!!!
szégyelltem nagyon hogy így csinálom! és nem beszéltem róla ! Míg egyszer!csak felhívott egyik fórumtársunk Pécsről, és azt mondta hogy Ő mint cnc esztergályos oktató,is ezt tanítja! AutoCad+kézi Gkod !
Úgyhogy, Misi! ha majd elkezded a Mach3Turn tesztelését,kérlek számolj be a fejleményekről! mielőtt átváltunk az EMC2-re[#wave]

Béni

A CNC esztergálásnál nem luxus a kontúrkövetés használata. Ipari vezérlőnél fel sem merülhet, hogy össze-vissza vagy nem a szabványnak megfelelően működjön.
Régebbi vezérlőkön figyelni kell a ráállás irányára (ne legyen metszés valós kontúr és a szerszámsugár középpont pályája között), de azok is teszik a dolgukat, ahogy kell.
A Mach ezirányú képességeit még nem vizsgáltam, de a többi hülyesége mellett, nem lenne meglepő, ha nem teljesítene 100%-osan.
"azt mondta hogy Ő mint cnc esztergályos oktató,is ezt tanítja!"
Minden bizonnyal tiszteletre érdemes az említett személy, de nem értek egyet vele!
Ha a feladat számítást és egy kicsi gondolkodást igényel, ne adjuk fel azonnal! Egy alapműveletes számológép is csodákra képes helyes sorrendben nyomogatott gombokkal.
(Oktatóként én nem tanácsolnék olyan dolgokat, amelyek a CNC technika kihasználását korlátozzák. Sajnos, a tapasztalatom az, hogy ez többnyire tudatlanságból fakad.)

2dbfy8y

Üdv Béni!

Hát igen a Machnak vannak kisebb, nagyobb hibái! Jó vezérlő, sokat is tud, de egy- két dologra nem igazán figyeltek oda! Pl.: kontúr nagyolás, és a rádiusz kompenzációval próbálkoztam már én is, tud hülyeségeket művelni. Lehet ez se jött össze a gyártónak! [#rinya] Hát mit ne mondjak, egy megmunkálóközpontnál bonyolultabb kontúrokat is egyszerűbb kontúrkövetéssel leprogramozni! Hát igen én is azt tartom, hogy azért CNC a CNC, hogy kihasználjuk az előnyeit és a tudását, amit nekünk nyújt, és megkönnyíti a munkánkat! Igaza van Béninek! [#eljen]

Miki2

Akkor ezek szerint a Mach3-nál marad a Kola által javasolt módszer.
AutoCad-ben megrajzolni, a sugár értékével párhuzamost húzni, a végpontokat programozni.
Még jó, hogy legalább a korrekciókat figyelembe veszi a Mach3.
Kíváncsi leszek mit tesz ezekkel a problémákkal az EMC2.
Ha jól sejtem van már pár EMC2-vel vezérelt eszterga gép a fórumlakók tulajdonában, de Ők mélyen hallgatnak az előnyökről, és a buktatókról egyaránt.