Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Ti esztergályosok nem is használtok CAM progikat?
Tudtommal pl. a MasterCam-ban nagyon jól beállíthatók ezek a paraméterek.

s7manbs8

Az esztergályosok csak esztergályáznak, nem érnek rá ilyen úri huncutságokkal bíbelődni. :)

Miki2

Mi esztergályosok csak ahhoz használunk CAM programot, amihez nélkülözhetetlen.
Egy eszterga program egy-egy művelete belefér pár sorba.
Egy egyszerű alkatrész programja jó esetben hamarabb elkészül, mint ahogy a CAM felébred, behívod a darab rajzát, megmondod, hogy milyen műveletet milyen szerszámma, stb.
És a végén még módosíthatod az egészsz fájlt, mert ugye a posztproci biztos, hogy eltér valamiben a géped paramétereitől.

s7manbs8

Minden egyedi egyszerű darabnál nem sok értelme lenne.

Miki2

Átolvastam még egyszer a csúcssugár korrekcióra vonatkozó részt.
A fordító megjegyzése, hogy szerinte a marás leírásából vették át egy az egyben.
A G40 ÷ G41 ÷ G42 eleve csak halvány betűkkel van a G-kód táblázatban.
Egyszóval szerintem nem érdemes vele kínlódni.
A menetvágás sem tökéletes. Meg ki tudja még mi?
Szóval az eddigi tapasztalataim szerint a MACH3 jó marógépekhez, de csak korlátozottan  használható esztergákhoz.

Nagyon várom már az EMC2 fordításának folytatását.
Remélem abban már benne lesz a szerszám kompenzáció átfogó használata is.

Addig meg marad valamelyik CAM használata, vagy a kézi módszer.

ra8nsmk6w

A mach3 mostohagyereke bizonyára az eszterga program. Ha megnézed még a vizzardokban is 2 félből épiti fel a gömböt. Igy kerülvén ki a szerszámsugár próblematikáját.
Pedig nem sok különbséget látok, egy alakos marás gömbvégű maróval és ugyanezen alak mint forgástest között.

svejk

Értem... mondjuk én ami kevés progit kreáltam CNC esztergára az mind tele volt ívekkel, görbékkel. Ott talán volt értelme a CAM-ot behívni.

A mach szerintem felejtős, a marónál is nagyon gyengélkedik a szerszámkorrekció.

Gamos

KoLa

"A menetvágás sem tökéletes. Meg ki tudja még mi?"
Nagyon sok problémája van ! Pl:
-A menetvágás szinkronizálásának csak egy pontja van, a kezdőpont!( végpont is jó de az már független a főorsótól)
-A szerszámtábla Front-rear első-hátsó késtartó beállítása, nagyon pancser módon a motor beállításokban kapcsolgatja a forgásirányt, a dirlow-ból kiveszi, beteszi a pipát attól függően hogy mi volt éppen beállítva(remélem nem tévesztettem el)és aztán azt úgy is hagyja!!!( most jut eszembe hogy lehet azt kéne csinálni hogy amikor végzett a hátsó késtartó! rögtön behívni egy front kést hogy visszaálljon a motor forgásiránya - na! ezt még kipróbálom!)
-A szerszámcsúcs sugár kompenzáció csak folyamatosan használható, ha beírjuk a szerszámtáblába a rádiuszt és a tipust akkor vége!!! ma jöttem rá amikor az T01 késemet újra akartam pontosítani! a Z-t nem akarta nullázni! akár mit csináltam  -1 volt az eredmény ! akkor ugrott be hogy a tegnapi teszteléskor bennemaradt a rádiusz és a tipus a táblázatba!
gyorsan kitöröltem, és egyből jó lett!
-A txt fáljokban tárolt kódok számomra rejtélyes módon bizonytalankodnak! amelyik egyszer is rosszul működik érdemes rögtön kitörölni!
-Az előtolás módja G94, G95, csak mm/perc azaz G94 módban működnek jól! Fordulatonkénti előtolásnál nagyon bizonytalan!
-ennyi jutott most az eszembe de még itt van a szerszámtábla mentési bizonytalansága ami bizonytalan
[#nevetes1][#wave]

bjam28

Az "EMC Felhasználói kézikönnyv" szerszámsugár kompenzáció fejezete már le van fordítva. Vannak eszterga specifikus részek is, de ami nincs benne a kézikönyvben azt levadásszuk a Netről és lefordítom. Elvileg ezeket a dolgokat tudja. A szerszámcsere is hasonló téma.  

Miki2

És mi a helyzet, ha a hátsó késtartóban levő késsel ugyan azt a forgásirányt szeretnéd használni, mint az elsőkkel.
Lefelé fordított leszúrókés használatára gondolok.
Mert ez így stabil.

KoLa

Nálunk a cégnél a plazmavágót vezérli a Mach3!ott létfontosságú a korrekció de kell hozzá egy profi cam progi ez a Wrykris ('cseszlovák' de nagyon jó!)
Már nézegettem hogy mi a trükkje, rájöttem hogy ha a kód mentése előtt nem kérem a kompenzációt akkor ír a kódba G41 G42-t ilyenkor vonalon vág!
Viszont ha kipipálom a kompenzációt akkor beír egy M142 -t és kész működik egész nap!

KoLa

Miki! annak idején amikor ide regeltem, és elkezdtem itt kérdezősködni a hátsó késtartóról,Te azt írtad hogy semmi gond, csak negatív előjellel kell neki írni az X koordinátákat! Hát én azóta is ezt a módszert alkalmazom[#eljen]

KoLa

[#eljen]Éljen!!!

svejk

Vagyis ha a CAM csinálja a kompenzációt akkor jó. Ugye jól értettem?
Egyébként mi a definíciója az M142-nek?