Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen, de tudod hogy az A tengelyként, step-dirrel vezérelt főorsóba mindig beleköt a szakma. :(
Mert főorsónak csak állandó sebesség szervo kell (vagy az sem) és az X és Z-nek kell lekövetnie az orsó esetleges fordulatingadozásait.

000000000

Ezzel az állandó sebességű főorsóval nem értek egyet, mert oldalazáskor milyen jó lenne a csökkenő átmérőnél a növekvő fordulat.
Egy 800-1000 W-os AC servóval klassz kis forgatót lehetni csinálni egy kis cnc eszterga főorsóra és úgy pörgetnéd, ahogy akarod.

000000000

Amennyire én tudom, az ipari gépek is így működnek, mert lehet állandó vágósebességet is programozni.

s7manbs8

A videókon is látni, amint a CNC központban, leszúráskor felpörög az orsó.

Miki2

Tudomásom szerint ezt a Mach3 is tudja.

KoLa

Így van! G96 mondatban az S szó után adjuk meg a vágósebességet! ha szabályozzuk a főorsó fordulatát PWM-l frekiváltóval, vagy ha step dir a főorsó hajtásunk!

KoLa

Szegelgetek!
Hogy érted azt hogy ez " ritka nagy butaság"
Ha már idézel valakitől, akkor ne hagyd le a mondat első felét! és érdemes elolvasni azt a hozzászólást is, amire válaszként érkezett, és te abból reggeli bódultságodban kiragadtál egy részt, és lebutáztál miatta![#mf3]

KoLa

Valóban így van ! de ez a megoldás igencsak költséges, vegyük alapul elsőnek magát a cuccot tápegységgel, utána a megnövekedett áramfelvételt, ami az otthoni betáp fejlesztését igényli 3x16A-l nem nagyon lehet vigéckedni!
Régebben amikor tanulmányoztam a cnc esztergákat a neten nem értettem miért kell a legkisebbeknek is 15KW teljesítmény , hát ezért a kényelemért is, hogy úgy forog a főorsónk ahogy akarjuk!

svejk

Nem velem kell vitáznod!
Egyébként attől hogy sebességszervo a főorsó természetesen állítható a fordulatszám 0-tól max-ig.
Én mostanában begyűjtöttem 450W-4,5 kW-ig sebességszervokat, melyeket kiegészítéssel ugye lehet akár step-dirrel is vezérelni.
Alapjában a szakmának a step-dir miatti poziciószervóval van a baja ilyen helyen.
Persze van benne igazság...

000000000

Mint jelenséget tettem szóvá.
Ezért csak egy részletet idéztem.
Úgy gondolom, ha valaki még tájékozottság szintjén sincs tisztában egy problémával, annak nem érdemes véleményt alkotni egy kérdésben. Pláne, ha állítása butaság.
Mert amit írtál, az véletlenül sem felel meg a valóságnak.
Ha, pl a Windows multimédiára, irodai alkalmazásra van beállítva, tényleg nem jól kezeli az ebben a beállításban idegen perifériákat. Mert az eszközvezérlői nem a számára ismeretlen perifériára készültek.
Félreértés ne essék, nekem mindegy, hogy ki, milyen operációsrendszert használ.
Csak a pontosság kedvéért tettem szóvá a dolgot.
Én úgy gondolom, hogy véleményednek semmi műszaki alapja nincsen. Csak egy divat irányzatot tükröz.
A véleményemet  több hónapja tartó intenzív tanulásra alapozom.
Ettől függetlenül, tévedhetek is. Bár, ebben az esetben nem valószínű.

svejk

Nem is azért kell a nagy teljesítmény hogy úgy forogjon, hanem azért hogy ki lehessen hagyni a mechanikus váltót.
A bazi nagy motorteljesítményekkel kis fordulaton is meg van a kellő nyomaték.

KoLa

Valószínűleg tévedtél mert az ominózus idézeted előtt ez áll "Ha ez így lenne!"
és Elektron hozzászólására volt válasz
"© elektron   tegnap 21:21 | Válasz | #16625  
Ha valami nem a leírás szerint működik panaszkodni kell a szoftver gyártónál, s emellett a szoftver árát is vissza kell kérni, szerintem simán visszafizetik. "

Bencze András

Halkan megjegyzem, hogy a 3x16A-el 75kW-os motort indítottam el. (frekvenciaváltóval) A hálózatból 5-6A-t vett fel teljes fordulaton. A kis fordulat teljes nyomaték kis feszültséggel is előáll. Ami azt jelenti a PWM áramfelvétele kicsi. Ha nő a fordulat várhatóan csökken a nyomatékigény is, és nem emelkedik nagyon az áramfelvétel.

4um5b65d

Akik már unják a http://turning.fw.hu/index.html" TARGET=_fnew>Turning-ot azok ne klikkeljenek.
Pár darab régebbi technológiát raktam fel, meg pár szerszám is bekerült a helyére.

KoLa

A technológia 3. oldalán nálam szürke az ikon, de ha rákattintok jön a képsorozat! ami viszont elég jó![#eljen]