Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem azon az 1,5 foktól nem fér el! Amúgy se fér el.
 Szerintem megérte vele bajlódni egész jó lett.

Laslie
Az állócsúcsot a géphez adták a szegnyeregbe meg a főorsóba is adtak egyet de az nagyobb.  

4um5b65d

Azt elhiszem, hogy a géphez adtak olyan állócsúcsot ami pont a szegnyereg mérete, de azt maximum arra használhatod, hogy betegyél két csúcs közé egy tengelyt amivel megnézheted, hogy mennyit van elállítódva a szegnyerged.
Erre amúgy mérget is vehetsz, nekem már tavaly Január óta van gépem :)))

000000000

Szia!
Nem is mondtad hogy lecserélted a TOS-t.[#wow1][#wow1]

000000000

Én amit töled látam azok alapján böven hiszek neked! Percizebb vagy mint egy német! :) A honlapod is nagyon jó szép szájbarágosan minden le van irva ahogy kell az ilyen magamfajta kezdöknek! :)
Amugy lehet beruházok egy forgocsucsra csak a forrasztot lapkás kések (amiket per pillanat használni se tudok :( ) kiüriteték a zsebem...

4um5b65d

Dehogy cseréltem le...
Egy TOS-t csak egy másik TOS-ra lehet cserélni.
Aki egyszer beTOSozik....... :)

000000000

Azt hittem egy frankó Kínzó-ra lecserélted...[#hehe][#integet2]

000000000

Nem akarom összemérni magam a szakemberekkel, de lenne egy tippem az állócsúcs használatához.
Pl. lehetne használni keményfém betétes állócsúcsot. Persze, zsírozva. Nem a forgócsúcs kiváltására.
Lehetne még akkor állócsúcsot használni, ha tud az illető az esztergán két csúcs között köszörülni.
Ha, kis átmérőről van szó, lehetne fél csúcsot használni.

sanyi84

Keményfém az rideg anyag, törik mint a ropi. Ejtettem le már "állócsúcsot"- kinézetre az de a szegnyeregbe volt a forgó csapágyazás,  az nem tört el, körmös menesztő se, lapkás szerszám igen.  Ellentétben a körmös menesztő se volt keményfém és mégis szeretett törni idő után, persze keményebb anyag volt mint a lágyított kovácsanyag, érdekes volt mikor menet közbe történt mindez, hangtalanul és legrosszabb esetben a hidralikus szegnyeregggel ütközött a revfej. Jött az inbuszkészlet, műszerészkalapács, óra és a revfejbe a beállítórúd, és vagy fél óra kopácsolás ha szerencséd volt.  

Miki2

Szervusztok !
Végre teljesen összeállt a kis E1N esztergám.
Elkezdtem vele a próba esztergálásokat.
Semmi gondom nem volt, szépen mecsinált mindent a mit szerettem volna, és ami "tőle" elvárható.
Esztergál, menetet vág, stb.
Aztán jött a hideg zuhany: bekapszoltam a G41 csúcssugár kompenzációt.
A keresztszán valami őrült sebességgel -amit már a motor sem bírt- "elindúlt" befelé, és a -231 mm környékén állt meg a számláló.
A hossz szán pozíciója rendben volt.
Bármit állítottam, a jelenség maradt mindaddig, míg a G41 be volt kapcsolva.
Egy G40 után helyre állt a gép lelki békéje, és csinált mindent -mint előtte- rendesen.
A szerszámtárban be lett állítva a szerszám típusa. Előre tolt élű (oldal élű ) kés 3-as típus, frontoldali, R0.8 csúcssugár, X Z kompenzáció 0.
Segítsetek, nem tudom mit nem állítottam jól, vagy mit nem vettem észre.
Köszönöm.

4um5b65d

Hát, hát....
Keményfém betétes állócsúcsot esztergán használni eléggé balesetveszélyes.
A csúcsok voltaképp egy biztonsági alkatrész szerepét is betöltik.
Ha elszáll a hegye akkor nagy bajban is lehetsz, attól függően milyen hosszú az alkatrész.
Ha kihajlik egy tengely és kettévág fejtetőtől gerinc középig annak nem fogsz örülni.

000000000

Csak tipp volt a részemről!
De ha nem megfelelő, már vissza is vontam!

4um5b65d

Köszörüléshez jó, mert ott nem forog az alkatrész ezerrel.

000000000

Én is csak amatőr vagyok a szakmában lehet hogy hülyeséget írok de ha nem fért el a kéziszán a szegnyereg mellett miért nem kifelé 1,5 fok és a tokmány felé szűkült volna a kúp vagy túl rövid anyagból akartad csinálni.Ahogy elnéztem a géped úgy látom a kéziszán felső része egyben van a késtartóval emiatt nem is lehet nagy mozgástér a szegnyereg mellett. Az én régi kisesztergámon csak a késtartó mozog igy ha a jobboldalt rakom  be a kést a forgócsúcsig 15 fokot lehet állitani  és 95 mm a szán utja,a szegnyereg mellett pedig 3 fokig lehet állítani.Hosszú anyagnál de ez csak tipp vissza is szívom ha rossz, én föltenném az állóbábot a csúcs elé biztos ami biztos alapon.

4um5b65d

Dani22-nek se ajánlanám jó szívvel, hogy házilag álljon neki forgócsúcsot gyártani.
A csúcs alapanyaga, hőkezelése igényli a hozzáértő kezet. Tök ciki, mikor fogás közben letörik a hegye.
Házi gyártáskor legalább azt érdemes megtenni, hogy egy eleve forgó vagy állócsúcsnak gyártott tengely darabból képezik ki az ember a saját méretezése szerinti forgócsúcsot.
Így már én is csináltam. Volt külön tengelyem, és külön házam, aztán összeházasítottam őket.
De ezt is csak olyan csúcsnál érdemes megtenni amiben nincs olyan tűgörgős csapágy ami közvetlenül az edzett tengelyen fut.

s7manbs8

Van ezeknek valami tesztje, hogy mondjuk fődhö csapom (csúnyábban akartam írni, de kultúrált vagyok) ?