Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez akár jó is lehetne a Varga Lacinak...

mxjj54gxi

Bevallom, nem tudok, nincs képem ilyenről.
Nekem is csak a Svejk féle, 1966-ban, EMU200-s esztergagépkönyvben nyomtatott, ott "gyorsszorító tokmány" néven emlegetett eszközről van képem, amiről itt Laslie és Kola azt mondja palástmenesztő. De az szerintem kielégíti a "gyors" jelzőt, mert egy mozdulattal fogja át a teljes átmérőtartományt, viszont azt olvasom most itt, hogy a tokmány jelzőt meg nem elégíti ki, mivel nem fog rendesen, csak támasztással??

4um5b65d

A lendkerék ,ha egyáltalán van akkora tömege, hogy lendkeréknek nevezzük az nem csinál mást mint azt, hogy egy vagy több fogat kissé belenyom az anyagba. (pár századot, esetleg tizedet)  Ez még nagyon kevés a menesztéshez, mivel leforgácsolná a csövet.
A lényeg ebben a kialakításban rejlik.

http://kepfeltoltes.hu/110814/000_2840_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/110814/000_2841_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/110814/000_2842_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

4um5b65d

Akartam mondani, hogy tőgyben mindig jobb vagy... :)

D.Laci

A lóturót...
És amelyikben csak sima pofa van?

4um5b65d

Nem azt mondtad, hogy önszorító ??
A sima pofa nem az . :)

D.Laci

Vissza olvasva azt vettem észre hogy kimaradt egy mozzanat...
A siktárcsa nem közvetlen van kivezetve a tokmányon kivülre, hanem a másik tárcs (röpsúly, "ütőkerék), vagy mitomm én minek mondjam.. :)  ).
Eza 2. tárcsa körmös tengely kapcsoló modján kapcsolódnak jó nagy holtjátékal 90-120fok "lötyögéssel", így lehet az ütő mozdulatot kivitelezni.
De ugy látom ezek az ujabb tokmányok már nem zárnak be meguktól mert forgásiránnyal megegyezően lehet zárni.
Amit én használtam az még önbezárós volt. Gondolom rájöttek közben hogy kis fordulaton ugysem müködik rendesen. és igy kézzre álóbb.

D.Laci

önzárót mondtam... ara értve hogy ha elkezdet pörgetni bezárja a pofákat. De ezek az ujabbak nem olyanok:(

4um5b65d

Szerintem amit használtál az sem volt önzáró, legalább is nem úgy ahogy mondod.
Ki az a hülye aki olyat tervez amit eleve kis fordulatra szán és a mechanikai tehetetlenséget használja fel a "tokmány zárásra" ?
Élet szerűtlen , hogy indítás előtt nem rögzíted a munkadarabot. A balesetvédelmisek azonnal felakasztanának.
De ha nagyobb fordulatra tervezik akkor is csak röpsúly jöhet szóba, de ott is ugyanez a helyzet. Amíg nincs rögzítve addig nincs indítás.
A nagy fordulat egy menetvágó gépen meg eleve kilőve.
Ez a röpsúlyos tokmány megint valami elcseszett agyszülemény.
Na hagyjuk ezt az egészet, mert semmire sem megyünk vele.

D.Laci

Csak bezárta ha a menetet rá vágta...
"Élet szerűtlen , hogy indítás előtt nem rögzíted a munkadarabot."
A csabarbehajtós gsorstokmányt sem szakszerűen használják, de az az életszerű.
Nyilván nem tökig kinyítot pofákal kel csontra pörgetni hogy egy 10mm anyagot megfogj. De ha mindig csak éppen kivan nyitva hogy az anyagot tud mozgatni utána akkár magátol is nagy fordulaton bezárna...

4um5b65d

Ezt inkább ne erőltesd.
Ha a munkadarab tömege nagyobb mint a röpsúlyok és az egész befogó mechanika által generált szorító erő akkor ahogy lekapcsolod a gépet a nagyobb tömeg tehetetlensége miatt nagy fordulaton kinyitja a tokmányt.
Szóval ilyen nincs, legalább is a munkadarab rögzítők közt biztosan nincs.
Más területen el tudok képzelni ilyet, de ott sem nyitásra zárásra használják.
Csak a forgácsoló erő jöhet szóba mint záróerő.

A csavarbehajtós tokmányokkal meg nem tudom mi a probléma? Azt nem értem....

D.Laci

Nem igazán érted még ezt a tokmányt. Így jártam :(

Szalai György

http://static.patsnap.com/patent/download/pdf/US3709508" TARGET=_fnew>Egy centrifugális erő felhasználásával záró tokmány elképzelés. Fához, műanyaghoz jó lehet és nem túl bonyolult szerkezet. Szerintem nálad ez simán elkészíthető kategória.

4um5b65d

Nézd, úgy azért nehéz megérteni, hogy egyszer ilyennek írod le egyszer meg olyannak.
De az alacsony fordulatszám mindenképp semmissé teszi a röpsúly elmélet.

Ha megnézed Szalay elvtárs linkjét, az már mutat valamit, de közép támaszték nélkül az is használhatatlan.
Nagy erőátvitelre meg végképp nem jó.

Szalai György

Lacinak talán nincs is szüksége nagy szorító erőkre, hiszen attól sérülne a műanyag meg fa szálanyaga. A linkelt elképzelésben, a szorító felületeket recézve, szerintem javulna a központban tartás is. Az egészet, laposban, vastaglemezekből elkészítve is kivitelezhetőnek tartom. A három pofa együtt futását kéne még megoldani.