Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Az csak egy kézi szorítású tokmány, de nem gyorsabb egy fokkal sem a koszorúsnál.
Az más kérdés, hogy megint egy vacak megnevezést kapott.

D.Laci

Linkel egy ilyen gyorstokmányt!

4um5b65d

Laci, elmondom, hogy mi a véleményem erről az egész ütőtokmány dologról. Nem fogsz neki örülni.

Addig addig keresgéltél a neten, míg rátaláltál erre az ütőtokmány megnevezésre.
Ha megnézzük mit hoz fel a google akkor látható, hogy mindegyik a REMS gépekkel kapcsolatosan jön fel.
Amire én gondolok az az, hogy a REMS-nél valami agyas fickó kénytelen volt kitalálni valami nevet a palástmenesztőre és ezért kínjában olyan nevet adott neki ami leírja a működését.
"önzáró gyorsbefogó-ütőtokmány"

Mit is csinál a palástmenesztő ?

Önzáró? - Igen
Gyorsbefogó? - Igen
Ütő ? - Igen
Tokmány? - Necces, de fogjuk rá.

Az "önzáró gyorsbefogó-ütőtokmány" egészen biztos, hogy egy megerőszakolt elnevezés.
Ha a REMS-et kérdeznéd akkor csak tárogatnák a karjukat és egymásra néznének zavarukban.

Amit linkeltél annak köze nincs ahhoz az tréfás ütőtokmányhoz, az tényleg egy kutya közönséges tokmány. A tokmány pofája viszont akár érdekes is lehet a művelet szempontjából. A pofa kontakt felületén lehet egy plusz menesztő mechanika ami az önzárást megvalósítja.
Szokták körmös pofának is nevezni. Bár jobban illene rá a menesztő pofa elnevezés, de ebben az esetben valaki felkiabál, hogy hát a normál tokmánypofa is meneszt.  

De ha már "ütőtokmányról" esett szó akkor érdemes megnézni azt is, hogy minden "ütőtokmányhoz" tartozik a gép végén egy központosító tokmány is, ergo két tokmány kell. Ez pedig egyértelműen palástmenesztőt feltételez az első tokmány esetében.
Emiatt adták neki bénán az ütőtokmány elnevezést, mivel a palástmenesztő nem képes központosításra, csak erőátvitelre. Arra viszont nagyon jó. Ha befogsz egy anyagot azt elkezdi meneszteni, de magát az anyagot excenter módjára ki tudod téríteni a középpontból.

Én amondó vagyok, hogy mind a röpsúlyos tokmányt, mind az "önzáró gyorsbefogó-ütőtokmány"-t lőjük ki az értelmes szerszámok sorából.

D.Laci

Néz meg egy ílyen gépet és megvilágosodsz teis!!!

4um5b65d

Önzáró az a tokmány?
Vagyis nagyobb forgácsoló erő hatására, nagyobb szorító erővel válaszol ?

D.Laci

Hát szerinted ha 3" csőre egyfogásbol rávágja amenetet akor a csövet belehegesztik?? :)

4um5b65d

Mit szólnál ha azt mondanám, hogy az első (látható tokmány) az egy közönséges spirálmenetes tokmány ami nem visz át szinte erő, csak központoz és a hátsó amit nem látsz az működi palástmenesztőként ?
Nem tudom, csak kérdezem...

D.Laci

Azért ütőtokmány mert ha kézzel zárod-nyitod akor egy ütű mozdulattal tudod azt megteni. Egyépként képes önmagát bezárni. ill hirtelen nagy irányváltásnál kinyitni... (ezért hivtuk mi 20 éve röpsúlyos tokmánynak...)
A gép végén nem tokmány van hanem menesztő, azért van, hogy hosszabb anyagot megvezese.

svejk

D.Laci akkor ez olyan mint amilyent én belinkeltem a gépkönyvből?
Tehát ezt ajánlottad a kezdetekkor?

D.Laci

A hátsó egy olyan menesztő mint a régi magyar kézi menetvágókon volt a megvezetés. 3 nagyemelkedésű spirálmenet 3 pofával.

svejk

Persze, ütőtokmány amiért írod és palástmenesztő mert ott meneszt.
Mondjuk a normál esztergatokmány is a paláston meneszt :)

Mifelénk a csavarfej és anya alá alátétet raknak, Borsodban plat-ot.  
Lehet ott a csavarboltban is úgy van kiírva az alátéttároló fiók alá?

De ezek legalább a logikába nem ütköznek.  

D.Laci

Nem olyan!
Ez egy rendes spirálmenetes tokmány a tárcsa kivan vezetve egy "lend kerékkel", melyet kézzel fentröl lefele, ill. lentröl felfelé irányuló lenditő mozdulattal (ütömozdulat) nyitol zárol. Hasonló mit a csavarbehajtó "gyorstokmánya"... (mondom csak hasonló.
A lendkerék miat képes önmagát bezárni.
http://www.youtube.com/watch?hl=hu&v=AecNcnWxK88" TARGET=_fnew>videó
Nézd meg a videót 35-45 másodpercig...

svejk

4um5b65d

Na megvan a megoldás.
Laci videóján is látszik, ha az ember végignézi.
Normál sima mezei tokmány az csak a tokmánypofa van úgy kiképezve, hogy önzáró legyen.

http://www.youtube.com/watch?v=3Lo1hYfi5a8&feature=related" TARGET=_fnew>EZEN a videón jobban látszik.

Mindjárt teszek fel egy képet és akkor teljesen világos lesz a szorítás elve.

4um5b65d

Dehogy a lendkerék, majd csak figyelj mit teszek fel.