Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Köszönöm! [#worship]

Igen, a 9-es 60 fokos.
Azt, hogy a 3as simító, miből látod? Hogy elkeskenyedik a forgácstörő a csúcs közelében?

Illetve úgy általánosságban a nagyobb forgácstörő és csúcsrádiusz "durvább" bicskát, nagyobb fogásmélységet jelent, és fordítva?

Kis gépen kb milyen fordulatokkal érdemes próbálkozni ezekkel, mondjuk átlagos acélnál és alunál?
Megmunkálás közben azt lehet látni valamiből, hogy az adott eset kisebb, vagy nagyobb fordulatot kíván?  
Vagy ezek így túl általános kérdések? :)

4um5b65d

"Azt, hogy a 3as simító, miből látod? Hogy elkeskenyedik a forgácstörő a csúcs közelében? "
Ez pont így van.

"Illetve úgy általánosságban a nagyobb forgácstörő és csúcsrádiusz "durvább" bicskát, nagyobb fogásmélységet jelent, és fordítva?"
Ez is pontosan így van.

A fordulatszám önmagában nem elegendő adat a kérdésedhez.Ehhez mindig tudni kell az átmérőt is.
Éppen ezért a lapkákhoz nem a fordulatszám ajánlást adnak, hanem vágási sebességet.
Ebben már benne van az átmérő adat és a fordulatszám adat is.
Hogy ne legyen egyszerű az életed, még az alapanyag jellemzők és az előtolás is befolyásolják, hogy szép felületet kapsz e.
Egy 35-ös anyagnál a 2-es 3-as lapka kb 1100-as fordulaton C45-ben, ST52-ben szép felületet csinál.
80-as anyagnál a 700-as fordulat is elég lesz. 0,15-os előtolás alá nem érdemes menni. Illetve a nagyolónál 2mm fogásmélység, a méretezőnél 1mm mélység alá nem érdemes menni.
Ha még is alá kell menned a mélységgel akkor a fordulattal kell felfelé menni.
Ha kisebb fogással kell menned akkor a csúcsrádiuszt is érdemes csökkenteni.
A méretező lapkánál a 0,4-es, míg a nagyolónál a 0,8-as rádiusz az ideális ezen lapkaformákhoz.
A méretezőt is leginkább középméretezőnek nevezném, mivel nem lehet velük 2-3 tized mm-es fogásmélységgel simítani.
A lenti két nagyolónál mehet akár 1,2-es rádiuszig is.

4um5b65d

Most olvasom csak, hogy mekkora esztergára fáj a fogad.. :)
Ha akkora főorsója van amiben fekve elférek az már már téged gatya nélküli hajléktalanná tesz. :)) Ha csak nem Te vagy a Bill Gates. Ebben az esetben viszont többen elbeszélgetnének veled a Windowsról. :)

Varga László

CNC faesztergához tudtok-e valamilyen házilag elkészíthető tokmány alternatívát, ami:
- nagy átfogóképességű(8-70 mm, valamilyen betétcsere esetleg belefér),  
- gyors működtetésű(esetleg később automatizálható,  
- minél kisebb tömegű.

279nwbpsa

Van valami olyan megoldás(a nevét sajna nem tudom)
,hogy belső kúpos menet segítségével van menesztve az anyag.Ilyesmi megoldás nem jöhet számításba neked?

D.Laci

"Röpsúlyos" tokmány ?

Varga László

Működési elveket, linkeket szívesen vennék.

D.Laci

Bakker hát nem ismered te is kókler esztergácsos vagy mint én? :)

Szalai György

Amennyire tudom, faesztergára nem szoktak tokmányt tenni, ebben a mérettartományban legalább is.
http://i.ebayimg.com/t/PSI-Woodworking-LCENT4-4-Piece-Wood-Lathe-Center-Set-fo-/00/$(KGrHqMOKiME3EyHHWE1BNzj(BQ8j!~~0_12.JPG" TARGET=_fnew>Csak a főorsó tengely végén egy „menesztő”  középen egy csúcs, körülötte meg három-négy sugár irányú köröm.
Ennek nyomja neki a szeg a munkadarabot.

RogerCo

Kedves Laslie !
A segítségedet kérném :) adott egy feladat, és egy gép, de nem tudom hogyan kezdjek neki...
Kifogytam az aluprofiljaimhoz kapott lemez anyákból és kapni nem kaptam, gondoltam csinálok :)
Sikerült is szereznem 20x20x4-es lemezollóval vágott nyersanyagot. Én kis naív gondoltam, majd jóól megfogom a négypofás tokmányomban, kifúfom, majd a menetet is belefúrom. egyesével, hisz itt a hétvége (van 40db ilyen) ...
És a gondolatot tett követte. De béna vagyok. Te hogyan fognál meg ilyen kis mütyűröket egy olyan tokmánnyal mint az enyém?  
Mit találnál ki hogy hatékony legyél?
Segítséged előre is köszönöm.
http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2011_08_12/PICT0365.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2011_08_12/PICT0368.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/RogerCo/2011_08_12/PICT0369.JPG" border=0>

Köszi:
ROger

KoLa

Egyet fúrj ki csak középen és aztán azt használd fúrósablonnak központozásra,egy patentfogóval mindíg hozzászorítod a bejelölendőt, utána az asztali fúrógépen seperc alatt kifúrod! kicsit megsorjázod és mehet menetfúrásra!
Az esztergagépbe fogj be egy anyamenetfúrót és szépen a patentfogóval kézből húzgáld rá az anyákat , ha megtelik kifogod és leszeded róla , folytatod a következő 10 db-al.
Persze az is kérdés hogy mekkora menet lesz ebbe a 4-s lemezbe!

RogerCo

M6-os menet kerülne bele.

KoLa

Lesz benne 3 teljes menet ha csak egy picikét törted le a sarkát a furatnak!