Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Idézet egy 1940-ben iparitanulók oktatására kiadott esztergályos kézikönyvből: "Az alapozás nélkül felállított gépen, a műhely alapzatnak egyenetlensége miatt a gép ágya elhúzódást vetemedést mutat. Ez a gép pontosságának rovására esik. Ezenkívül a környezet rezgéseit átveszi s a metszőszerszám e rezgéseket a munkadarabra rajzolja." Ezen leírás szerint nem jó megoldás csak simán a mühely betonpadlóján elhelyezni a gépet,önálló alapot kellene valamennyi gépnek készíteni kizárva a vibráció és a rezgések átadását egymásnak illetve az épületnek.Az a 20 mm-es gumilemez szerintem is vastag mivel ha eszterga alá kerül nem egyforma súlyú a két vége és eleve elhúzódik emiatt.

mxjj54gxi

A padlózat egyenetlenségei ellen egyszerűen lemezekkel vízszintbe kell állítani a gépet, majd utána az esetlegesen meglévő réseket a padló és a láb között cementtel kiönteni (valamelyik esztergagép használatijában olvastam).  
Egy otthoni barkácsműhelyben ritkán van olyan, hogy éppen a működö esztergára kerülnének rezgések, mivel a hobbista amikor azon dolgozik, akkor nem dolgozik máson, emiatt talán a külön mélyalapozás mellőzhető.

jkrz3gwi

Csináltam neki egy tányért egy 5mm-es vállal és abba akartam belerakni, szóval 10mm-es gumit is tudok belerakni, ha az jobb lenne? Ha egyszer beállítom vízbe a gumi lapul még annyit, hogy vetemedhet?

jkrz3gwi

Gondoltam a betonozásra, de ezt egyszerűbnek találom.

4um5b65d

Ha nagyon jó megoldást akarsz csinálni akkor a meglevő aljzatodra leterítesz egy gumilemezt, majd a teljes felületre rábetonozol egy bevasalt 15 cm vastag beton téglatestet.
Erre a betonra teszed a gépedet, állítható (gumi nélküli) lábakkal. Így minden szempontból megfelelő az alapod. Ha az olajos környezettől lapul is a gumid akkor az egész tábla szépen eloszlatja a terhelést, miközben a beállított gépcsavarodásod állandó értéken marad.
Be is süllyesztheted a betontestet , ha esetleg csak  most készül a helység alapozásod. Ekkor annyi a különbség, hogy az oldalakhoz is gumit tegyél, ne csak az aljára. Én ez utóbbi megoldást csináltam egy keretes fűrészgéphez ami komoly rezonanciákat visz át a talajra.
A szomszéd nem lötyögteti ki a KV-ját.

Szalai György

Milyen vastag, milyen gumi kell oda? (Ha jót akarok.)

4um5b65d

FÉLTE is nyomtam és REGMEG is a kezem....

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/r%f6h%f6g.gif" border=0>

4um5b65d

Ha jót akarsz akkor hajót kell venned... :)))

Én 10-eset tettem az aljára és 5-öset az oldalára, mert ez volt a sufniban.
Túlzásba sem szabad esni, mert egy excenter esztergálásánál az egész gép egy hintóvá válik.
Talán az 5-öset tartanám ideálisnak az aljára.

Szalai György

Gondolom ennél a feladatnál az alakpontosság nem első szempont. A darabszán sem lesz nagy, hogy komolyan szerszámozni kelljen.
Előrajzolás után, kézi erővel, a gumit kissé nyújtva, vizes vagy olajos filéző késsel esnék neki. (Vékony, hosszú, éles penge.)  
A megélhetési szakemberek ilyennel nyesik le a használt személyautó gumiabroncsok peremhuzal karikáját.

Motoros

Helytelenül kialakított gumi alátét semmit sem ér. Annyi mintha egy vaslapot tennél alá. A gumi ugyanis olyasmi mint a víz...összenyomhatatlan ha oldalirányba nem tud terjedni A hivatalos géplábban sem lapszerű a gumi. Tehát ha pl egy sík alsó lappal rendelkező gép alá egy sík gumilemezt tettünk akkor gyakorlatilag nem történt semmi. gumibakoknál is fontos az L/D viszony hogy a gumi megfelelően tudjon rugózni. Ezt el kell találni, hogy se sok se kevés ne legyen.
Küldöm a telefonszámot emailban.

Motoros

Megnéztem egy gyári géplábat ahol gumilap van beépítve. Ez 100 mm átmérőjű és 15 mm vastag. De ez egy kb 2 tonnás gép és 6 ilyen lábon áll. A Te géped ha nem ilyen nehéz akkor a 20 mm vastag gumiból a 100 mm átmérő is elég lehet 4 láb esetén. Ha növeled az átmérőt egy adott vastagságnál akkor a rugóhatás vagy csillapító hatás csökken, egy átmérőnél meg is szünik. Arra vigyázni kell hogy a vastárcsába teljesen lötyögősen, körbe kb 2 mm légréssel menjen bele, hogy tudjon lélegezni. De ez az oldalperem vagy sülyesztés elég ha kb 2 mm mély, de lehet, hogy el is hagyható.
Ezért is egyszerűbb megvenni a gyári lábat mert abban a szintező csavar is korrektül meg van oldva. Kérdezed, hogy a gumi a vizbe állítás után vetenmedik e? ..nem hiszem, hogy lenne jelentősége.

jkrz3gwi

Nagyonszépen köszönöm mindenkinek a segítségét[#worship]! Arra gondoltam, hogy alárakom a 20-asat és ha érezhetően imbolyog kicserélem vékonyabbra, majd vékonyabra[#vigyor2], amíg nem jó.

000000000

Sziasztok!

Elég amatőr esztergályos vagyok November környékén szert tettem egy kis Huyndai HYD 500 kis esztergapadra. Nagyjából semmi szakértelemmel álltam elébe a dolgoknak de mára egész jól kikupálódtam! Ma próbáltam egy szegnyereg hüvelybe illeszkedő kúpot készíteni a végén még egy kúppal amire egy fúró tokmányt lehet tenni. És előjött egy régi problémám! A szegnyeregtől nem fért el a kézi szán! És akárhogy tetem a kést nem volt jó. Ti hogy fértek el a szegnyeregtől? A másik hogy akármilyen süllyesztést csinálok a csúcsnak így is úgyis belerágódik az anyagba. hogy lehet helyrehozni? Sajnos csak állócsúcsom van de tervben van egy forgócsúcs készítése.
Előre is köszönöm a válaszokat Üdv:Dani22

4um5b65d

Az állócsúcs alapból nem a szegnyeregbe való.
Ne is kísérletezz vele. Műanyagot és bronzot megtámaszthatsz vele, de azt is csak okosan.
Csak a forgó csúcs hozza a megoldást.

Vetesi75

Szia!
A ca. másfél fokos szög még nem indokolná, hogy ne férj el a szegnyeregtől. Gyanítom valami konstrukciós adottság lehet.
Egyébként megéri vele görcsölni? Pl. itt akciós:
http://www.onlineszerszam.com/-p-5738.html?action=viewed_remove&osCsid=641018e3ddb1ce428b17caa446215afd