Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Robika37

de akkor is vas[#eplus2]

VighLajos

Egyetértek, én is szerkezeti acélt javasolnék, semmiképp sem alumíniumot.

000000000

Lehet még fokozni esetleg egy betéttel amibe Morse kúp van,feltéve ha elfér a furatban.Valami hasonlót akarok majd barkácsolni a gépemre de én fúrógépet akarok majd a késtartóba fogni.

KoLa

Ez a befogó pont erre lett tervezve!
Ha jobban megnézed a képet talán észrevehető a hasított hüvely, ugyanis a lapkás fúró szára 32-s a befogó pedig 35-s furatú!
Majd jönnek sorba a Morse kúpos betétek is mert ezen a gépen mindent be kell vetni a siker érdekében!

KoLa

Húúú Laci! tegnap nem vettem észre ezt a válaszodat!Nagyon jó dolgokról írsz!de most egyből nem dobhatom ki a Mach3-t mert jól működik!
Sneci már tavaj felhívta rá a figyelmemet , de valahogy ez a Linux nem ment fel a gépre és aztán hagytam...
Most legutóbb Hatvanba meg azt mondod hogy esztergálni csak emc2-vel szabad!!!és ezek a sokszög, excenter, ellipszis keresztmetszetű  esztergálási megoldások például régóta benne vannak a fejembe csak időhiány miatt tolódnak folyamatosan!
Az emc2 hogyan alkotja meg a kódokat? vannak saját varázslói mint a Machnak, vagy kell hozzá valamilyen Linuxos CAM program?
Lehet-e képernyőgombokat szerkeszteni? mert az én vezérlő panelom ezek alapján működik!
Mi lesz a Magi MBIO-val és az MPG-kel?
Ezeket is tudja kezelni? vagy kidobhatom az egészet?......kezdek rákattanni[#eljen]

000000000

Mivel egészen kultúráltan tudtuk megvitatni ezt a technológia sorrend választásodat, mondanék még egy negyedik műszaki gondot. A V alakú horony beszúrásnál a legvégén a legnagyobb a forgácsolásból adódó nyomaték. Jó kis számítási példát lehetne abból csinálni, mekkora Nm nyomatékkal kell meghúzni a tüskén a csavart, hogy biztonságosan szorítson, de a tárcsán se maradjon nyom. Attól nagyobb bosszúság ugyanis nem érheti az embert, ha pont az utolsó 1 percben vész oda a munkája egy esetleges elfordulás esetén.
Persze tudom, az esztergályos szaki fülre, szemre, kézre érzékel, és eszébe nem jutna kiszámolni, és egy erre beállított nyomatékkulccsal meghúzni a tüske szorító csavarját.:)

VighLajos

A "sokeszemmel" én is hozzájárulnék:
A csillagvizsgálóm letolható teteje hasonlóképpen van megoldva: szögvason gurul. A görgő V-hornyát nem 90 fokosra, hanem nagyobbra, 95 fokosra csináltattam, ezáltal csak a szögvas élén támaszkodik fel, így gurulás közben nem ér a szögvas oldalához, azt nem súrolja, könnyebben gördül.

Teaway

Nekem gyári görgő van a kapu alatt és az is 95 fokos.

KoLa

Szia Tibor!
Általában egy ilyen 85-s átmérőjű danamid tárcsánál semmi gond nincs a megfordulással ha meghúzzuk azt a 16-s anyát csak úgy félkézzel!
Minek ezt számolni? amíg ezen számolgatunk addigra készen van!
Persze más a felállás ha acélból csináljuk!
Te is csak az iparnak egy bizonyos részét ismered! de ott számolni kell tudni! Tehát szaki vagy a javából!
Egyébként ezen a fórumon a szakizás már szinte sértő szintre süllyedt mert általában lekezelő stílusban fordul elő!

4um5b65d

Legyünk luták, ne fúrjunk kézzel....
Ha van az alkatrészben furat akkor dugunk bele egy "vast" és hajtásképp letámasztjuk a szánszerkezetre.
A késtartóba fogott 30-as négyszög anyagnak csak neki van nyomva hossz-szánnal.  
.
http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Megmunk%e1l%e1si_%f6tletek/K%e9start%f3s_kisokos/menetf%far%e1s_001.jpg" border=0>
.
Itt meg a négyszöganyagba bedugott 10-es ALU "köracél" tartja meg elfogás ellen.
Ahogy a menetfúró dolgozik, a hossz szánt kézzel mindig feszesen kell tartani, hogy a hatszög és a 30-as négyszög síkjai szépen egymáson feküdjenek.
.
http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/Megmunk%e1l%e1si_%f6tletek/K%e9start%f3s_kisokos/menetf%far%e1s_002.jpg" border=0>

000000000

Ne hidd, hogy én nagyon számolgatnám az említett esetet, érzi azt az ember egy kis gyakorlattal. Csak felvetődne bennem azonnal, mégis mi a helyes és kiszámítható meghúzási nyomaték. Mellesleg eleve egy felfogásból csinálnám emiatt is, hiszen ez a fajta anyag megfordulási veszély ott nincs is.
Ami pedig nincs, azt méretezni sem kell.:)

Te sokszor szembeállítod a számolást, méretezgetést az forgácsológép melletti effektív szakmunkavégzéssel. Hidd el jól megférmek ezek egymás mellett, van ezeknek közös metszete. Pl. azért is, mert, ilyen egyszerű számolgatásokkal kiderülne az is, hogy a léptető motoros esztergahajtásod és a sokszög esztergálási vágyaid (#15057)között mekkora a valószínűség.:) Itt ugyanis üzemszerű, pl. több 10 Hz-es egységugrásokkal kell küzdeni, ami sok szervónak sem egyszerű, és erősen korlátos mechanikailag is. De ne foglalkozz akkor ezekkel a kérdésekkel, így nyugodtan alszol addig is, majd látod, hallod, tapsztalod mi történik számolgatás nélkül is.:)
Ráérsz majd utólag számolgatni... Sok sikert kívánok a sokszög esztergádhoz!

s7manbs8

Szerintem neked ez a sok bigyód, amit segédeszközként használsz a géphez többe került, mint maga az esztergád. :)

mxjj54gxi

Szerintem ez általában elmondható.
Egy eszterga bekerül valamennyibe, és már csak a hozzá alkalmazott - nem házi, hanem gyári - tartozékok sora is kiteszi a gép árát minimum, vagy a többszörösét.
Most mi elköltöztettük az esztergánkat, és a költözés miatt összeszedtük egy raklapra a tartozékait.
Nos, nem fért fel egy raklapra, csak kettőre. :) Csak munkadarabfelfogó szerkezetből (tokmányok és síktárcsák, patronok) van vagy 200 kilónyi! Iszonyat pénzbe lenne, ha most kéne megvenni, ezért is kötöttük az ebet a karóhoz, hogy új gép szóba se jöhet, mert ennyi tartozékot tuti nem vennének meg már hozzá.

4um5b65d

Szerintem is ! :)
Nagyjából a szerszámokkal, mérőeszközökkel együtt 40-szer többe.