Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Valószínű! hogy így van, de nem ismerem ezt a tipust :)

D.Laci

"egyébként mire lenne jó ez a menet"
Hát gyász menetnek! :)
Hasító kúpnál fogom alkalmazni nagyobb menet emelkedéssel és kicsit másabb profillal.
Az elején lesz egy közzel egyenes rész kis kupszőggel ami könyen belemegy a fába majd hirtelen nagy nagy kupszőgre vált az széthasitja a fát.
K@rva jó az Emc2 excenteres tengelyt egyfogásbol megcsinálod pl. a csapágy ilesztést és az excenteres bűtyköt. Vagy külső ill. belső hatszöget, négyzetet vagy bármit, forgató  azaz "A"

000000000

Szia Laslie!Igen,gyárilag így oldották meg a csapágyazást.Elöl kúpgörgős,hátul  radiális,és ez volt összehúzatva.Nem nyúltam hozzá mióta megvettem a gépet,mert nem volt kottyanása és szépen futott.Az utóbbi időben lett olyan hangja mint egy repülőgépnek,és rezonanciát tapasztaltam amit előtte nem.A kérdés azért is vetődött fel mert furcsállottam ezt a megoldást.Olyan esetben,hogy két kúpgörgős van szembefordítva egymással még megértem asztalos fejjel is,de ilyen esetben?Ezért is kérem ki a tanácsotokat,véleményeteket.[#nemtudom] Köszönettel,Palom

000000000

Ez szóról-szóra így van![#eljen]

4um5b65d

Hát azt neked kell tudni, hogy mire cseréled ki , de ha idáig elment ezzel az összeállítással akkor hagyd meg az elrendezést.
Kérdés mennyit ment idáig ?

000000000

Három éve van meg a gép,de viszonylag ritkán használtam.Lehet hogy ez jó élettartam?

4um5b65d

Hát ez nem jó élettartam. Valamit tenni kell.
Ha van állandó kenési lehetősége a csapágyaknak akkor tegyél be kúpgörgőset mindenhova, ha nincs akkor inkább zárt radiálisat.

000000000

Az állandó kenési lehetőség sem elöl sem hátul nem volt eddig megoldott.Csupán egy öntvény persely volt mindkét helyen ami zsírt volt hivatott tárolni.[#nemtudom]Mivel szétszedtem erre a perselyre fúrhatok zsírzószemnek helyet és akkor megoldott lesz a kenés időnkénti zsírzással. Szerinted???

Robika37

két ferdehatásvonalú szembefordítva, kúpossal nem volt jó tapasztalatom, ha beállítottam a hézagot melegen fellazult, nagy volt a felfekvő felület sok hőt termelt. Szerintem itt az volt a baj ahhoz, hogy szépen fusson meg kellett húzni az pedig kinyírta a mélyhornyút...

KoLa

Kipróbáltam végre a fúró késtartómat, amit pár hete alkottam! a hátsó késtartó helyére lehet szerelni Jó lett! bár még egy kicsit tovább kell hasítani a túloldalon , mert nagyon meg kell húzni hogy kellően szorítson!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/%daj%20k%e9pek/F%far%f3%20k%e9start%f3%2002.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Esztergag%e9pem+CNC/%daj%20k%e9pek/F%far%f3%20k%e9start%f3.jpg" border=0>

000000000

Nagyon klassz! Adhatsz neki előtolást, nem kell tekerni a szegnyereg kereket. Klassz a hűtés megoldásod is.[#eljen]

Robika37

Nagyon ottvan. Gratulálok !!

KoLa

A hűtés megoldása a szerszám érdeme! én csak bedugtam neki hátulról :)))

4um5b65d

Mekkora előtolással tudsz menni jelenleg ?

Robika37

kicsit nagyobb előtolást elbírna talán a forgácsból ítélve.
Amit én használtam anno az átm.30 BC3 anyagban 1200-1600 fordulat/perc és 0,08-0,12mm/fordulat előtolásnál hozott olyan szép kis csigaházakat ,azokat nem tudta odacsípni a furó szára és a furat közé.
Szoktam vele felfúrni is tükör volt a felület, átmenőnél még a túlsó felénél is lehet vele pici sarkot törni, kb amennyit a szélső lapka kijjebb van az alaptestből