Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Köszönöm, de nem féltelek én Téged, ha valamiféle fúrmányosat kell kitalálni. :)
Ismerek nem egy olyan "szakit" akire simán félkézzel rávernél.
Van egy céges ügyfelem ahol van eszterga is na meg egy 30 éve a szakmában levő esztergályos aztán nem tud menetet vágni a gépen mert a régi munkahelyén a meneteket mindig a Jenő csinálta. :)

4um5b65d

A legtöbbje sima gagyi anyag. Legtöbbször automata acél (11SMN30+C).
Ahol nagyobb igénybevétele van mondjuk a menetes résznek, azt esetleg C45-ből.
A korábbi fényképeken a kúpos merev tüskéket viszont mindig nemes acélból gyártom és polírozott kivitelben. Leggyakrabban nemesített 42CRMo4, vagy CrMoV5.
Ha csak bronz perselyekhez használnám akkor ide is elég lenne az automata acél, de ha acélt ütök fel a kúpra az könnyebben berágná a tüskét.
Szóval az üdvözítő az edzett köszörült felület lenne, de azzal macerásan sokat kellene futkosnom, mire elkészül, így marad a nemesített anyag.

bvadkrcds

Szia, Laslie!

Sikerült eltalálnom a megfelelő fordulatot. Bár, kis fogásokkal megy a dolog... sajna nem bírja a gép késtartó része, illetve a kés. A rozsdamentes anyagra ez volt írva: 1,4301 átmérő 20M-5264
ha ez jelent valami...

mxjj54gxi

sasi

A 1.4301 az anyagnak a Werkstoffnummer száma, mely magyar szabvány szerint KO33, vagy X8CrNi1810 (<0,08%, Cr=18%, Ni=10%).

KoLa

Lez! látom már hogy túl messze születtünk egymástól, ahhoz hogy összedolgozzunk egy kicsit!
Szépen esztergálsz!hagysz magadnak időt arra hogy a technológia tökéletes legyen! Sajnos nekem ez nem mindíg sikerül, pedig mindíg erre törekszem!de ez egy cég alkalmazottjaként nem egyszerű, mert a manapság a "minél hamarabb! mert utána már nem kell!" jelmondat került előtérbe.
Ettől függetlenül le a kalappal előtted hogy ilyen precízen dolgozva is talpon maradsz mint vállalkozó:)))[#eljen][#eljen][#eljen]
Ezeket a príma fotókat milyen beállításokkal csinálod?[#nemtudom]

f35ezvjs

Szia!
Aranyos kis géped van. Nekem is van igaz optimun névre halgat. Ne sértődj meg, de én először nem tudtam vele semmit csinálni ebben az állapotában.
Az első lépés az volt esztergát csináltam belőle
pl a kapcsoló előre hátra jobb kéz
majd a fordulatváltoztatás. Kapott egy frekiváltót. ezzel minden meglett oldva
már csak a problémás dolog mikor menetet kell vágni vele a kerékcsere.
Na de ez már így azért elviselhető lett. Ha Szolnokon jársz szívesen megmutatom neked, hogy lett belőle esztergácska. Ígaz vettem mellé egy másik esztergagépet, amin már mindent meglehet csinálni bizonyos méreteken belül.

vjanos

Szia!

Mekkora motort és frekiváltót tettél rá? Így három fázisról megy?

Nekem egy 500as kisesztergám van, igaz nem Optimum, hanem Ferm, ennek a fejlesztésén gondolkodom...

Tényleg még egy kérdés: A tokmányt hogy lehet ezekről levenni? Elvileg MK3as a főorsó, azt látom, hogy három imbusz fogja a menesztőtárcsához, de gondolom azzal együtt jön le.  

4um5b65d

[#worship][#worship][#worship]

A fotózás beállításai:

Kodak Easyshare C330 (4Mpix )
12-15cm-ről, macro mód ,vaku nélkül.
Szegnyereg tetején az újonnan felfedezett habosított polietilén lap, mint háttér.
Másfél méterrel felette hidegfehér hagyományos fénycsövek.
Majd megnyomom a gombot....  

Az előzőkre visszatérve, nincs abban semmi különlegesség, ha az ember időt szakít a megfelelő technológiára és a hozzá szüksége felszerelésre.
Egy idő után azt veszed észre, hogy szinte mindig van mihez nyúlnod, mert éveken keresztül gyártottad a cél eszközöket. Kifejezetten utálom, ha fél órát azzal kell töltenem, hogy célszerszám nélkül kínlódva oldok meg valamit. Inkább fél órát szánok a célszerszámra, majd 10 perc alatt elkészítem a munkát. De ekkor már van szerszám amivel legközelebb időt spórolok. Hosszú távon bejön a szerszámokra fordított idő.
Az eszközök dokumentálása sokkal problémásabb.
A sok szerszám közt bizony sokszor elbújik az az egy ami éppen kellene.

A minőség hosszú távú befektetés. Ha a város 5 különböző pontján megkérdezik, hogy kihez vigyenek egy ilyen olyan problémás dolgot és az jön le, hogy mind az 5 helyen szóba kerülök akkor már megérte.
Az ember nem tud egy élet alatt minden nőt megdugni, de törekedni kell rá. Ugyanez van az esztétikummal és a minőséggel is.
Főleg ha felismeri valaki azt, hogy egy bizonyos határig a terméket nem a pénztárca veszi meg , hanem a szem.

bvadkrcds

Szia!
Optimum Hungária Kft. forgalmazza… és a típusa: Quantum optimum D210x400.
Van egy BF20-as maróm is tőlük. Eddig csak a probléma volt velük. Mindegyiket át kell alakítani, hogy használhatók legyenek. Eddig, akikkel beszéltem 100%-ban problémájuk volt velük. Itt a fórumon belül is… ha utánanézel. Leégett motor, vezérlő stb. Az én maróm is tönkrement, nyáron a melegbe. Kapott egy másfajta motorvezérlőt, most már jó. Az esztergával is mindenkinek problémája volt. Motor hiba, mechanikai hiba. Nálam mechanikai a hiba. Az egész késtartó alatti részt cserélni kell, mert nem bírja. Véletlenül a motorja jó, de egy frekiváltó kell rá.
A legszebb az egészben, hogy a debreceni talin ott lesznek. Nagyon mérges vagyok rájuk. Remélem, hoznak kiegészítőket a gépeikhez nagyon AKCIÓSAN!  

bvadkrcds

Sziasztok!
KO33 mennyivel keményebb, mint a C45? Vagy fordítva… és milyen lapkát ajánlotok hozzá?

4um5b65d

Milyen lapkáid vannak ?
Hiába ajánlunk valamit ha nincs olyanod... :)

bvadkrcds

Szerzek hozzá… Most így kapásból nem tudom… Háromszög alakú aranysárga.  

4um5b65d

KO33-hoz (ISCAR) DCGT 11T304-AS IC520
C45-höz  (ISCAR) DCMT 11T304 IC520

bvadkrcds

KÖSZÖNÖM! [#lama]