Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Meglepő amit írsz. Eddig csak indításkor csillag majd üzemszerűen delta kapcsolásról tudtam. Ez esetben az indítási áramlökés mérséklése a cél.

Rabb Ferenc

(((((400/gyök3=230))))))

mxjj54gxi

Hát lehet, hogy igazatok van, de én a környezetemben épp az ellenkezőjét tapasztaltam, nem egyszer. Ezek szerint rosszul.

VighLajos

230,94
[#crazya]
...mint a szórakozott professzor, aki írja a képleteket a táblára, logarlőcsön meg számol.
- Aszongyahogy négy négyzetgyöke...
Kitolja a logarlécen, majd bemondja: 1.98 de kerekíthetik 2-re.

ra8nsmk6w

Bár az úrak már majd mindent leirtak, csak annyit tennék hozzá, hogy a csillag\delta kapcsolás az egyben egy sorrend is. Valamint nem csak a motor szempontjából hanem a hálózat védelme érdekében is alkalmazzák.

Rabb Ferenc

Most már tényleg jól körbe jártuk a témát. De az első és legfonosabb kérdésre még mindig nincs válasz: a motor adattábláján mi van? Erre a téma felvetője válaszolhatna, ha már ennyit "küzdöttünk" miatta [#wow1][#email][#wave]

000000000

000000000

rferi!
Egy 220/380-as motor deltában 3x220V-os hálózaton üzemelhet. Tehát ott, ahol a vonali feszültség 220V. Nálunk a vonali feszültség 400V. Tehát az a motor itt kizárólag csollagban mehet. Csillagba két tekercsre kerül a 400V. Ha deltában van, akkor egy tekercs kerül két fázis közé, és ezt nehezményezné a motor. Olyan indításmód nincs, hogy először deltában, majd onnan csillagba. Indításkor komoly áramok indulnak. Képzeld el ezt egy sokkal rövidebb tekercsen. Indításkor a névleges 8-12 szeresével kezd. Sőt, az indítás pillanatában, míg a forgórész el nem indul, szinte rövidzárási áram lép fel. Tehát nyugodj bele, deltában itt nem mehet.

000000000

Ez egy tos su 40 eszterga motorja aminek az elektromos rendszere elég rossz állapotban van.
A motort eredetileg csillagban lehet indítani és kézzel kell átkapcsolni deltára.Azt szerettem volna megtudni,hogy csak simán csillagban üzemeltetve a motort mekkora lehet a teljesítménye.

4um5b65d

Ez egy kuplungos gép ?

000000000

Rabb Ferenc

Igy már tisztább a kép. És tökéletesen igaz "gépész" #14606-os véleménye: ...a teljesítmény az eredeti 1/3-a lesz.

4um5b65d

Akkor miért gond ha átkapcsolod kézzel deltába ?
Ha túl nagy deltában a teljesítményed akkor esetleg tegyél bele kisebb motort.

000000000

Szeretnék rá majd a későbbiekben egy kisebb motort,csak addig így használnám.
Kipróbáltuk minden tökéletesen működött rajta így csillagban is.

Rabb Ferenc

Amíg elég az 1/3 teljesítmény, addig nincs is gond. De ezt a gépet nem ceruzahegyezésre tervezték [#eplus2]