Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

airfoil6205

000000000

Köszönöm a gyors segítéget .Gratulálok a gépedhez

000000000

Egy furatba egy csap ugye 3 modon mehet be...

- lotyogos, lazan belerakhato  
- eppen passzentos, minimlis erovel szerelheto
- nem megy bele, bele kell verni, nagy erovel

Nos ezekrol az esetkerol beszelnek a betuk/betuparok az IT tures rendszerben.

Van alapcsap es alaplyuk rendszer...
...attol fuggoen, hogy melyik nezopontbol vizsagalodunk.  
(lyuk vagy csap)

Az alap a furtara H ill. a csapra a h tures osztaly.  
(kis betu nagy betu !!! jelzi, hogy  
lyuk vagy csap amirol szo van)

A H azert ALAP mert CSAK ebben szerepel a nevleges meret maga is.  
Minden mas betujelzes vagy +/+ vagy -/- elterest engedelyez.

A H azonban 0/+ es a h 0/- elteresu !!!

A H/H ileszets tehat MÉG éppen szerelheto egymasba, hiszen a lyuk legalabb nevleges  meretu vagy nagyobb a csap pedig legfeljebb
nevleges meretu vagy kissebb.

Alaplyuk rendszerben:
A h -nál nagyobb betuk biztosan +/+  
turesu csapok tehat szorulni fognak a H turesu lyukban...

A h -nál kisebb betuk -/- turesu csapok tehat lotyogni fognak a H turesu lyukban...

..es persze forditva is igaz a dolog, ha
alapcsap rendszerben nezelodunk eppen.

A betuk tehat a tures mezo elhelyezkedeset adjak meg a nevleges merethez kepest.

A betu utani szamok pedig a megengedett elteres mezo SZELESSEGET (nagysagat) adjak meg.

Minel kisebb a szam annal szukebb a tures mezo, azaz annal pontossabb a meret maga...

Az f7 h7 m7 tehet AZONOS PONTOSSAGOT (IT7 osztaly) jelent, DE a meret elteres mashol jelentkezik...

Az alkatresz (csap)
g7 eseten biztosan kisebb a nevleges meretnel
h7 eseten kisebb vagy nevleges meretu
m7 eseten biztosan nagyobb a nevleges meretnel

...és vica versa G7 H7 M7 eseten

000000000

A H/H illeszetes tehat MÉG éppen szerelheto egymasba

helyett  

nyilvan H/h a helyes...

000000000

Köszönöm a segítséget.

2nbj3n5m

Ha valaki figyelmesen elolvasta az eddigieket
akkor simán letehet egy esztergályos szakmunkás
vizsgát.Hozzá veszi a mach2-3 G Codos ismereteit
egy híány szakmára (alapjaira ) tett szert.
Jó ez az internet!!!
Janko

000000000

Van valakinek tapasztalata a FERM FMD-500N-es esztergáról?Esetleg vélemények.200-ért tudnák venne.Szerintetek enyit megér ez a gép?

35kpazcgr

Nekem hasonló gépem van. Kicsit erősebb (550W), mint a FERM eszterga. Hobbi célra teljesen jó.
Az ékszíjas sebességváltás kicsit macerás, ezért beépítettem egy frekiváltót, így mindjárt kezesebb lett.
http://sidex.webgeneral.hu/wghtmls/18_elemei/MJ9526%20nagy.JPG" TARGET=_fnew>Ez van nekem

4um5b65d

Üdv Zotyo !  Kell még a táblázat?

hyn6ys8wt

Én is nézegettem valamelyik vidéki Praktikerben (180-ra le volt árazva) de szemre ugy tünt hogy az ágy keskenyebb mint pdl a Quantum D210x400-as esztergáé pedig az kisebb gép, meg a kivitele is gagyibbnak tünt... és ráadásul csak 370W-os a motorja!?  A Quantumé 600W-os és kapásból fordulatszabályzós... és nem sokkal drágább.

000000000

Leméred a súlyát,hány kiló,már meg is van az ára,te úgy is tudod mennyi a vas árfolyama.

4um5b65d

Az esztergályos szakmát 8 óra alatt meg lehet tanulni !  Csak naponta kell az a 8 óra és minimum 10 éven át.... :)))))

000000000

Neked van már valami sejtésed a szakmáról.

000000000

Az OPti, Quantum gépeknél a D240x500g, 250x400, 250x550 szériáknál mind azonos a gépágy /135mm széles/ és a hajtás,stb. csak az ágy hossza más.Kivételek /ebben a kategóriában/ Optimum D270x700G 165mm, Quantum D210x400 110mm.Szerintem senki ne vegyen Ferm-et, százszor inkább Bernardo,Quantum,Paulimot.VAgy a kispénzűek kicsi,de mindíg megbízható gépe az Asist,Erba OM licenszes csodái.

4um5b65d

Ismerek egy olyan fazont akinek a barátjának a húga látott már képen esztergagépet és elmesélte, hogy milyen is az :)))))