Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Dehogy sértődök, nem olvasom félpercenként a fórumot mindig. A hozzáértésről meg annyit, hogy a boci-boci tarkát egy seprűnyélre felhúzott húrral is lejátszom bund nélkül, tisztán, de a gitárkészítésben nem vagyok profi. [#circling][#circling]

s7manbs8

Közben az uni-max.com-on vagy hol is láttam egy kis esztergát, nettó 80-ért, szerintetek az használható esztergálásra is ? Azért tetszik, mert kicsi és elférne kis helyen is, tudom hogy a régi nagyobb gépek masszívabbak. De azoknak meg nagy hely kell, meg 380 V meg stb.

000000000

inkább vadássz egy régi müszerész-esztergát... multkor volt itt valakinek 25?-ért talán... 50ért pedig már egész használhatót találsz, és azokba talán raktak még anyagot...

e7c897sd8

Szia elektron!

Már három éve nyúzom az unimaxos cq-mini esztergát. Első alkalommal szét kellett szedni és beállítani, mert elég lötyögősen szerelték a gyárban. Nem hasonlítható össze természetesen a békebeli komolyabb masinákkal. Kisebb munkákhoz réz, alumínium és műanyag esztergálásnál tökéletesen működik. A helytakarékosságban pedig veri a nagyokat! ;-)

000000000

Keményebb fémekhez mit szól a masina?
Azért a régi kis gépekböl is van, ami kb ekkora mint ez!!

e7c897sd8

Természetesen a keményebb anyagok már meg tudják fogni. Pici fogásokkal óvatosan talán megy a dolog, de ha sokat termelékenyen akarsz dolgozni, akkor egy masszívabb gépet kell alkalmaznod. Ezeken a gépeken a betétes kések is felejtősek...
Köszörült gyorsacél kések igen jól beválnak.

000000000

Félre ne érts... én egy pillanatig nem gondolkodtam egy ilyen gépen... lapkás kések a minimum ami kell...
Csak érdekelt, hogy tapasztalatból milyen. Egyes dolgaimra jó lenne...(sárgaréz, bronz, esetleg fa) de néha akad egy egy kéregkeményített rúdanyag is... na ezt már nem igen szeretné egy ilyen cucc...

A szegnyereg ezen milyen? Sok embertöl hallom, hogy a kínai gépeken ez az egyik nagyon gyenge pont...

"Akinek kell a hobbijához, az vesz egy esztergát, akinek pedig hobbi kell, az vesz egy kínai esztergát" egy ismerösömet idéztem... [#eplus2]

e7c897sd8

A lapkás kések nekem nem váltak be....
"sárgaréz, bronz, esetleg fa" ez megy rajta.
A szegnyereg rögzítéssel voltak gondjaim, de kis barkácsolással megoldódott a dolog.

Az idézeted, pedig nagyon találó.... :-))

s7manbs8

Tegnap nézelődtem a vaterán meg vaktában beírva, lehet olyanokat látni, hogy hajjaj, 40-50-ért, mindenféle maszek tákolmányt meg vannak gyári darabok is, meglehetősen erőteljesnek látszik némelyik, persze nem baj ha csúnya, csak harapjon, mint egy kutya, attól is jobban megijednek, ha nem egy tenyérbe mászó ábrázata van. :)

KoLa

Na! csak megsértődtél! Nem a zenei tudásodra írtam hogy szakértőbbnek kellene lenned!Hiszen azt már a multkorába kiderült hogy szépen gitározol!- és mivel valaha így volt velem is , hogy szépen gitározok, most meg már csak nézegetem hogy majd mikor veszem elő!-ezért elsőséget kaptál a segítségre![#wave]

4um5b65d

Sokan mondják, hogy nem váltak be nekik a lapkás kések....

Valamit tudni kell minden hobbistának a lapkás késekről.
Van egy minimum vágási sebesség és egy minimum fogásmélység és egy minimum előtolás amit produkálni kell ahhoz, hogy szépen dolgozzon a kés.
Ezen háromból talán a legfontosabb a fogásmélység és a vele szorosan összefüggő csúcsrádiusz kérdése.
Ha megnézitek egy váltólapkás dobozon levő feliratokat , sok gyártó feltünteti a minimális fogásmélységet. Nem véletlen a dolog.
Általában nem működik jól egy lapka ha kisebb a mélység mint a rádiusz.
Vagyis egy 0,4-es rádiusszal nem illik 0,5-esnél kisebb fogásmélységgel dolgozni.
Ha mégis erre kényszerülünk akkor nagyon fel kell pakolni a fordulatot, hogy ez valamiképp kompenzálásra kerüljön.
A kisebb gépeken lejjebb kell menni a rádiusszal, mondjuk 0,2-re.
Vannak lapkák amik 0,4-es rádiusszal is képesek kis fogásmélység mellett szépen dolgozni, de ehhez éles homlokszögre van szükség.
Ilyen lapkák például az alumíniumhoz készült lapkák.
Nyugodtan lehet acélt is forgácsolni velük, fog menni a dolog.
Sőt van, hogy kifejezetten ilyet használok bizonyos anyagok kisfogású méretező munkáihoz. Például a C45 ilyen.
A C-s jelzésű anyagoknál qrva nehéz kis fogással felületet produkálni. Az átlag acél lapka meghal egy 0,05-os fogásnál. Az alu lapka viszont 0,4-es rádiusszal is képes a felületre.

Szóval használható a váltólapka csak rutin kell hozzá, na meg ha lehet akkor kicsi rádiusz.

s7manbs8

Ha tudnád én milyen vicces figura vagyok, közbe meg sikerült a Google skecthupot is oldanom , most már forog rajta a rajz, ahogy akarom, be tudok rajzolni rendes bridge-pin-t is, ha szakítok egy kis időt, hogy legyen megint mit esztergálnod, nem kell mindent komolyan venni. [#circling][#circling]

s7manbs8

Na, hogy ne legyen hiány érzeted, itt van néhány gitáros kísérletem.

http://www.myspace.com/bellamyhu" TARGET=_fnew>Néhány felvétel gitárokkal

KoLa

Elektron egyenlő Bellamy!nagyon trükkös a név! Te igazán szépen gitározol! gratulálok!
Sikerült már összekalapálni a gitárt?kellene új bridge pin?kúpos és hosszabb egy kicsit?

s7manbs8

Köszi, most egyelőre még kis csavart se találtam.  
Kb. úgy egy hét múlva lesz talán jobban időm foglalkozni ezzel is, meg egyéb CNC-s dolgaimmal. Addig csak néha leporolom a gitárokat. Meg ezzel a Google sketchup-pal berajzolom azt is. A boltba is gondolom ilyeneket árulnak ami a #11689 memphis által linket képen is van.