Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Akkor be kell szerezned egy Cam programot ami egy DXF ből megalkotja neked a Gkódot, pl Partmaster, Edgecam, Mastercam stb.

s7manbs8

Maga a furat 5mm-es, bele kell mennie, csak a húr is hogy elférjen, ahhoz lapolnom kell.

000000000

A nagyok így oldják meg a dolgot...
http://www.stewmac.com/catalog/images_2lg/4563_2lg.jpg" border=0>

KoLa

Rozsdás tokmányom nekem is van! már csak az a befogó csiszi-csuszi kell hozzá[#nyes]
Sárgarezet jobb lesz lapolni!

000000000

Ez a kép a "sablon" gyártó oldalán van...  
Belegondolva, hogy egy darab item-profil... durva hogy elkérnek érte 45€-t...
Sárgarézbe is lehet, csak lehet h valami értelmesebb fúrógépen kellene csinálni... de a lapolás is megteszi. A fej alatt be szoktuk sliccelni a fát...

000000000

sziasztok. azt az infot kaptam, hogy hasitókup után itt érdeklödjek ha valaki valami tutit tudna mondani nagyon megköszönném!

Rabb Ferenc

A tuti az, hogy itt kellene KÉRDEZNED! Biztosan megkapod rá a választ.

000000000

köszönöm a bisztatást. szeretnék venni vagy készitetni eggy hasito kupot ami méretet gondoltam
az 90-100x300-v350 sajna nem ismerem ennek a kölcségeit vagy eggyáltalán valaki készit e ilyen, mert prgramra hivatkoznak ez nekem kinai
tisztelettel várom a válaszotokat

sasi

Egy kis érdekesség: a tokmány szavunk eredetileg kaszakő tartót jelentett, mely először rosszvasmarha rosszvából készült.
http://mek.niif.hu/02100/02115/html/img/thumb/5-309b.jpg" border=0>
 http://mek.niif.hu/02100/02115/html/5-688.html" TARGET=_fnew>Részletek itt.

000000000

Szerintem, valami német eredetű szót keressél inkább.
A marha szervához nem sok köze lehet.

sasi

A linket légy szíves olvasd el!

Az igaz, sok műszaki szavunknak német a gyökere, de speciel a tokmány nem ilyen, a német Drehfutter-nek nevezi, de a fúrógép tokmányát már Bohrfutter nevet visel. (esztergabefogó, fúróbefogó)

s7manbs8

Megjött a csomag. Köszönöm. A persely pont belement a helyére, a tüskék a várható módon viselkednek, sajnos nem volt nekem se világos hogy működik, most már rájöttem azóta, azoknak az a szerepe, hogy a fémhúrnak a végén levő gömböcöt oldalra eltolja, ahogy bedugjuk, aztán az alul levő keményebb fába kapaszkodik bele, közben persze ezt a húrrögzítő tüskét (bridge pin) is megfeszíti oldalra, de az elvileg nem akar kifele jönni. Ennyiből mindegy ha egy megfelelő átmérőjű szeget vagy akármit is tesz bele az ember, vagy másik megoldás, hogy egy olyan furatot készíteni egy vastagabba alátétnek, amin a húr átmegy illetve egy lapot is lehetne 6 furattal és úgy átfűzni.

A másik mód, ha marnék bele nútot, ahol a húr elfér, meg a vége mivel nem kúpos, l esem tudom dugni magában, ehhez meg valahogy be kellene fogni és ledörzsölni valamennyi anyagot belőle, közben még marni is kellene egy nútot, de mivel meg elég rövid, nem tudtam, hogy hosszabb kell, ezért nem is nyomná félre a húr végét, úgyhogy nem igen lenne jó.

Az a mempis féle marást kellene még alkalmazni, látom neki ez szakmája is  igencsak. Mindenesetre a kulcs rögzítő furatok helyét is kitömtem fával megragasztotta, majd ha megszárad, még kis csavart is kell keríteni, olyanom sincs. Na szóval nehéz ez a gitározás, közbe a sok idő alatt a C dúrt is elfelejtem lassan... [#circling][#circling]

Amúgy fából is lehetne ilyet készíteni, csak ahhoz is valami keményebb anyag kellene.

000000000

Néha utálom ha igazam van... [#vigyor]

Fából, müanyagból és fémböl szoktak lenni a bridge-pinek. Hangzásbeli különbség van...
Fából, ha akarod csinálni, akkor pl. Juhar vagy Palizandert használhatnád... attól függ mihez tudsz hozzáférni. Én a harangbronzból készültet preferálom...

KoLa

Elktron! én azt hittem szakértőbb vagy a témában!Ezt már elcseszted! úgyhogy , már csak egy jó kis gitárszólóval tudod helyrehozni a 'melléfogást'[#boxer]A c dúrt kerüljed ha már nem emléxel rá!:)))A lukba meg dugjál 5-s kapupántfejű csavart![#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes2]

KoLa

Elektron! nehogy megsértődj!