Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Egyre jobban tetszik nekem ez a Mach-3!
Ennek egy jó rugalmas szoftvere lehet.
De nem akartalak megfuttatni...
Úgy nézem, a "z" 5 és "z" 8 kezdőpontokon valóban átmehetett mínuszba az "x". Nahát! (egy újabb csemege) [#wink][#wave]

Teaway

Villanymotor helyett vannak más alternatívák is: http://www.youtube.com/watch?v=N1HZztie5ac&feature=player_embedded" TARGET=_fnew>link

skwby94ub

Ezt már ismerem...Maradok a vill. motornál!

skwby94ub

Nem hagyott nyugodtan aludni a videó: Elég veszélyes az, hogy a hasító kúp állandóan forog!
Képzeljétek el, ha valakinek a ruháját elkapja- mi történik!
Mivel velem már történt hasonló esztergán, hát óvatosabb vagyok. Javaslom a forgásirány váltás megoldása mellett vészgomb alkalmazását, és még valami egyszerű munkabiztonsági megoldást a balesetek elkerülése érdekében- ha van ötletetek.  

Csaby

Jóska!
Ötletelni lehet, kérdés, mit bír el a pénztárca!
- A motort az asztal alá, mert védeni lehet a víztől. Mint tudjuk, fát ritkán hasogatnak nyári napsütésben.
- Kuplung, amit egy pedál működtet. Megvéd a balesetektől, mert csak el kell engedni és megáll a kúp!
- Lendkerék. Átsegít a csomókon. Szigorúan a kuplung előtt!
- Esetleg napelemes, szélkerekes meghajtás, hogy kellően zöld legyél. [#bee1]

skwby94ub

Laslie itt vagy? Mi a véleményed erről?

4um5b65d

Nem csinálnám védelem nélkül, az nagy baromság lenne. A kesztyűt könnyen berántja, aztán meg van a baj.
Láttam a Youtube-on egy megoldást, ott egy billenő alkalmatosságra tették a kuglit és mint amikor a talicskát kiborítjuk előre, valami hasonló módon tolták neki a kúpnak. Ahogy hátrahúzták a billenő cuccost, úgy lezárta a mechanika a kúphoz való hozzáférést is.
Én sokat áldoznék a biztonságra. Alaposan szétroncsolná az ember kézfejét egy ilyen baleset.
Eléggé baleset veszélyesnek látom.

s7manbs8

Az ilyen nagyon jó, az a legjobb, ha az ember a közelébe se tud kerülni a dolgozó résznek.

HJózsi

Lábkapcsolóval kell működtetni... csak akkor forog, ha taposod ...

Csaby

HJózsi!

Ha ellépsz egy újabb kugliért, azonnal elkezd leállni. A sok-sok újraindítást nem sokáig bírja a motor és a villanyszámla.

A videót nézve elég sokszor marad néhány rost, ami nem szakad el, tehát két kézzel kell dolgozni. Esetleg egy-egy ék alakú lemez a kúp alatt és fölött? Nem kell a már hasított kuglival foglalkozni, mert a következő fa tovább tolja és előbb utóbb enged. Kombinálható Laslie félautomata etetőjével. Hátránya, hogy két talicska kell hozzá, a motor két oldalára.

skwby94ub

Akkor inkább a mechanikus kuplung? Az ékek pedig bizonyos védelmet nyújtanak a kúp nagyobb átmérőjénél?

Csaby

Külön bontanám. Vagy kuplung vagy mechanikus védelem.  
Ha mechanika, akkor az asztalra tett fát egy ívesre hajlított lemezzel mozgatnám a kúp felé. a lemez mozoghatna az asztal egy távolabbi pontján elhelyezett forgáspont körül. Az ék a kúp függőleges vonalában azért kellene, hogy a kúpon áthaladt, de teljesen el nem hasított kuglit ne kelljen megfogni, mert a következő fa úgyis tovább repeszti.  
Életemben nem dolgoztam még ilyen kúppal, de elhangzott, hogy ötleteljünk és én így oldanám meg.

KoLa

Sziasztok ! én már két db rönköt felfasogattam ezzel a megoldással úgyhogy "profi vagyok" már a témában:)))
Az a helyzet hogy nem ilyen komoly a dolog (mondom én aki hozzá van szokva a forgó dolgokhoz)
ugyanis mint ahogy már írtam kb 30mm átmérőnél már szétpattan a fa és ekkor szinte megszűnik a forgató erő és csak a menet élei húzzák tovább a rönköt!Ha van valami nagyobb jól észrevehető görcs a fában akkor azt meg szemből kell megtámadni a kúppal és az rögtön megtalálja a legegyszerűbb utat a repesztéshez, de ha derékszögben méssz neki, akkor bármi lehet mert a görcs mint egy összefogató csavar gátolja a hasítást.

KoLa

Nemjól mondtam tegnap mert ma esztergáltam egyet megint és nem ment negatív tartományba sohasem, figyeltem végig! a G76 sorban megadott x érték nem z0-nál hanem az előtte lévő sorokban megadott kezdő z pontnál értendő!

skwby94ub

Néhány kérdésem volna:
-Az első mondatban miért vannak felsorolva olyan  G-kódok, amiket nem is használsz később?  
-Ha "x" 3,2-ről indítod a menetvágást, és a menetmélység 1,6-nál több, akkor valójában "-x" tartományban is dolgozik a szerszám?
-A kijelző a menetvágás alatt mindvégig a kezdő "x" értéket mutatja?