Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Feltettem a másik szemüveget és kiderült, hogy tényleg az egy colban 11 menet feliratú menetfésű passzol a menetbe.

Urak, elvtársak, polgártársak!
Segítsetek már megmagyarázni, hogy valójában nem én vagyok a balfék, amiért nem 12, csak tizenegy menet van a qrva egy colban?
Mert az mégsem lehet, hogy így elbénázzak egy ilyen egyszerű dolgot!

svejk

Na de tényleg, Te most mit is vizslatsz a kezeid közt?

svejk

Ja, gondolom egy 5/4-es idomot...

000000000

Kiballagtam a műhelybe és megkerestem a Whitworth menetfésűt. Ami évtizedenként egyszer, ha kell. Kerestem egy csődarabot, amin gyárilag volt menet. Rápróbáltam a szerintem „olyasmi” emelkedésű menetfésűt. Meghúztam kicsit oldalra, nem ugrott át. Akkor, biztosan ez az. Bementem, megkerestem az olvasószemüvegemet és elolvastam, mi van írva a menetfésűre. A Külsején az volt, hogy Szgyelano V SzSzSzR. Nem pont ilyen betűkkel, ha jól sejtem ilyesmi. (Most már, ebben sem vagyok biztos)
Az aktuális menetfésűre, meg az volt írva, hogy 12.
Írtad, hogy nem jó.
Kimentem és változtattam a sorrenden.
Villany felgyújt.
Először olvasó szemüveg.
Idomszer passzít.
Idomszer, nem passzol.
Újabb passzítás. Ez már jó.
Így lett 11.

airfoil6205

Ide tényleg "igazlátót" kell hívni mert az 1-1/4"-es menetre 31,4-et mértél átmérőnek, de ha ez csőmenet akkor a lyuknak kéne 1-1/4"-nek lennie ami maga is 31,75 + a falvastagság és már fogalmam sincs miről beszélünk.Bocsi, hogy beleszóltam feladom! [#szomoru1]

Csaby

Bocsánat, hogy bele vau. Ezen a kompresszoron un. ROTOLOCK csatlakozó van, ami speciálisan a kompresszorok gázzal való feltöltése és ürítésére van kitalálva. Nem lehet, hogy ezért nincs egyetlen szabványos eleme sem?
Vikipédia: A Rotolock szelep egy speciális hűtési szelep teflon gyűrűvel. Ez a szelep lehetővé teszi a szakembernek, hogy a kompresszor leszerelése nélkül távolítsa el az összes hűtőközeget.

4um5b65d

Ha már így rám mutattál akkor gyorsan felnéztem a linked URL-jére és ott azt láttam, hogy "Americana" szívattyúról van szó ami előreveti azt a felismerést, hogy nem Whitworth csőmenetről van szó.
Amit keresel az az UNF szabvány. UNF 1,1/4 -12 és az UNF 1, 3/4-12 menetek.
Névleges átmérője 31,75mm és 12 menet esik 1 collba. A másikat nem tudom fejből, de annak is 12 menetes az emelkedése.

svejk

Minden lehet...de mondom majd a vizesdobozomban túrok egy hollandert...
Az eredetit nem hoztam el, mert ha meglátják a mázsánál hogy a visszatérő szelep színtiszta vörösréz, egyből elkezdett volna habzani a szájuk, így is 38 Kg volt...

svejk

Jaj de jó hogy megjöttél!
Szóval az amerika UNF/UNC?  
Azt hittem ők is withwort csak speckó helyeken van az általad említett...
Egyébként szentül azt hittem hogy a Danfoss német vagy dán márka :(

4um5b65d

A Whitworth az angol szabvány, az Amcsik nem használják.

svejk

Bizony-bizony... nagyon fasza kis szerkezet..
Két hengeres, 86cm3 15m3/h és 85dB csak a zaj, míg a praktikeresek 93dB alatt nem adják.  

Az enyém speciel 3x460 V-os, de frekiváltóról járatva 230 V bemenőről nagyon szépen tudom járatni, persze a megfelelő U/f karakterisztikát beállítva.
Nekem nem kell a 25 Bár, így érzésem szerint elég lesz a villany neki.

Most már csak komolyan meg kell oldani az olaj visszavezetési problémát...
Egyébként a praktikeressel dolgozna szimultán, egy tartályra. (sajnos a praktikeres nem egy szomszédbarát még a garázssoron bezárt ajtók mellett sem)

svejk

Köszike!
Akkor viszont szemre az 55 fokot is benéztem :(

Nincs mese vissza kell menni azért a szelepért, majd bedugom valami vascsőbe, hogy a mérleges néni varázspálcáját vonzza :))

robroy007

Szia Svejk!

jobban jársz ha szerzel hozzá eredeti hollandit vagy egyszerűen mint minden más esetben nem csavarosan hanem kemény forrasztva alkalmazod  

mert ugye létezik szinte minden kompresszor menetesbe és forrasztósba is

a forrasztós ha egyszer jó akkor többet nem kell hozzá nyúlni a csavaros azért ereszthet idővel, rezonancia, hőtágulás zsugorodás stb.

svejk

Remélem még megtalálom..
A nyomó oldalit elhoztam, az valami ötvözet, de ide a szívóoldalra csak egy légszűrő kerül és a réz miatt nem akartam az ördögöt kísérteni:)