Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

A #10267-ben ajánlott linket mindenkinek javaslom.
Én évek óta használom, nekem ez a MENET-BIBLIA

hostya

Köszi, ha legközelebb arra járok veszek is...

4um5b65d

Nem minden esetben jó a W-s menetfésű.  
Van készletem amin nincs rajta az UNF/UNC menetekre jellemző emelkedések.
Persze miért is lenne rajta, hisz az egy Whitworth fésű.
Igaz amin meg rajta van arra is azt írták "tévesen" , hogy Whitworth.  
Persze érthető a dolog , ha UNC lenne rajta akkor a kutya sem venné, csak akik tudják hogy miféle.

hostya

Igazad van.

"Nem minden esetben jó a W-s menetfésű.
Van készletem amin nincs rajta az UNF/UNC menetekre jellemző emelkedések."

Nekem is olyan W készletem van amivel nem minden UNF/UNC-t lehet beazonosítani.

Sz.József

A menetekkel kapcsolatban....
Van a CNC tárhelyen a könyvtáramban (Sz_Jozsef) egy érdekes program zippelve..., hátha valakinek hasznos lehet...

svejk

Leslie, vagy valaki más még azt elárulhatná hogy hol van a gyakorlati jelentősége a modulmenetnek.  
Ezt - meg még sok mást - a helybeli esztergályos versenyző még nem birta nekem elárulni.

Rabb Ferenc

Szerinted melyik gépelem egyik "mértékegysége" a modul? Na azt hajtják vele!

Te viszont azt áruld el, milyen szerkezet a hosszú csigakerék. (Mechanikai ötletek #7443)Mert azon van a modulmenet [#nevetes1]

35kpazcgr

Ha csigát akarsz esztergálni, akkor kell a  modulmenetet. Ilyenkor a csigán levő menet emelkedése egyenlő a modul mm-ben megadott értékével.
1 modul = 3,141592...(Pí) mm.
Az emelkedést meghatározó cserekerekek között ilyenkor mindig szerepel a 22 és a 7 egész számú többszöröse a fogszámokban. Pl. 66/21 vagy 88/28. Ez az érték néhány ezreléken belül megközelíti a Pí értékét (3,142857...)
Ezt az arányszámot (22/7) már az ókori görögök is használták. Tudták, hogy egy kerek érme kerülte és átmérője úgy aránylik egymáshoz, mint a 22 ésa a 7.

skwby94ub

A modulmenetet csigahajtásnál alkalmazzák, ahol a
csiga menetének hossz metszete 40 fokos , a fogaskerék alapprofilnak megfelelő. A menetmélység itt 2 modul + 1/6-od modul( fejhézag), tehát a számítási mód azonos a fogaskerék (vagy csigakerék) fogmagasság számításával.
Könnyen elképzelhető úgy, hogy egy fogaskereket  megcsavarunk, és egy -a fogszámmal azonos bekezdésű- csigamenetet nyerünk!

hostya

Szerintem hosszú csigát (modulmenetes orsó) akart írni...

35kpazcgr

Tehát az egybekezdésű csigát az 1 (egy) fogú fogaskerék megcsavarásával kapnánk?
Aligha.
A csiga inkább a fogaslécből származtatható. A metszete is megegyezik a fogasléc profiljával, amit te is helyesen adtál meg (40° és 2 modul magasság).
Tehát a csigát úgy kell elképzelni, mintha a fogaslécet egy az osztósíkjával párhuzamos tengely körül úgy forgatunk meg, hogy közben egy fordulat alatt éppen egy fogosztásnyit el is toljuk a forgástengely irányában. Így jön ki az egybekezdésű csiga.  
Két fogosztásnyi eltolás, akkor kétbekezdésű, és így tovább.

4um5b65d

Fogalmazzunk egyszerűbben:

A modulmenet egy egyedi méretekkel (méretrendszerrel) rendelkező trapézmenet.
Oszt ennyi.
Így még én is értem. [#nevetes1]

svejk

Fogaskerék :)
Persze hogy csigatengelyt akartam írni...

svejk

Na nehogymá' ilyen egyszerű legyen...:(
Akkor meg tudom magamnak csinálni a hosszú csigatengelyt :))