Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

35kpazcgr

Ez pedig egy hivatalos tanagyagból lett idézve.
Attól persze még lehet röhejes.

svejk

A 80 év fölötti mestereknél meg úgy is subler, a mai gyerekek meg kaliper-nek fogják hívni...

sasi

Ez így igaz, tolómérőnek nevezem általában, sőt ha az a furcsa nevű bácsi (Alzheimer) eldugja, bizony a sublert kezdem keresni…

SquirrelTech

Tizenpár évvel ezelőtt nekem is ezért mosta a fejem a mesterem, hogy a tolómérő az tolómérce. Felvettem ebből kiindulva, hogy akkor a szögmérő is szögmérce lenne? Mai napig nem született rá válasz. Abban hozzávetőlegesen megállapodtunk, hogy a "mérő" inkább a térfogati-, a "mérce" inkább a hosszegységekhez tartozó eszközök hagyományos megnevezése. Tettük mindezt a mechanika berkeiben maradva. A volt- és ampermérce  kérdésébe már inkább bele se kezdtünk. :) Kacifántos a magyar nyelv.

000000000

Ha már így formába vagyok.
Nem mindenkinek annyira kacifántos az!
Nekünk, magyaroknak nem annyira.
A mérce a mérőeszköz szinonimája, hogy magyarul fejezzem ki magam.
Elmondhatom, hogy te is értsd.  
Mérce = mérőeszköz (etalonnak is értelmezhető, de lehet minimum szint is)

4um5b65d

Eltakartam a szemem miközben ezeket a sorokat olvastam....
Mondhatni meg sem hallottam... [#nevetes1][#nevetes1]

4um5b65d

Igen , csak a mérce egy kissé régies hangzással bír és épp ezért nem használja senki.
És ha már szóba került akkor a subler is ilyen.

Érdekesség, hogy például ha azt írjuk hogy mikrométer akkor rövid "Ó"-val írjuk, viszont ha azt mondjuk furatmikró, akkor hajlamosak vagyunk hosszú "Ó"-val írni. De ezek csak a Magyar nyelv furcsa fintorai.

A Romániából áttelepült volt kollégám a forgócsúcsra azt mondja, hogy "rollkilner". (Remélem jól írtam)
Az egyik régi ügyfelem az oldalazásra azt mondta, hogy csuccsantcsam le. :) (cs-vel írandó !! ) [#vigyor3]

7vpav5d32

Meg van miért van neked ekkora arcod!! Alap dolgokkal sem vagy tisztában!

KoLa

Csiki! küldtem mailt[#wave]

7vpav5d32

írom a választ :-)

KoLa

Nekem is volt egy Romániából hazaszakadt kollégám, de az felnyitotta az EAN főorsóház tetejét forgás közben - "Hát itt mi van"? ... olaj volt:)))

4um5b65d

Vonalkódos lett a fazon ?
[#nyes][#nyes][#taps][#taps][#nevetes1][#nevetes1][#eplus2][#eplus2]

s7manbs8

Szép ez a nyelvi összefoglaló, a kutyusod meg gondolom azt mondja a mikróra, hogy vau-vaú, a cicus, meg hogy "menjél inkább dolgozzál". :)

PSoft

"De ezek csak a Magyar nyelv furcsa fintorai."

Ha nincs otthon kenyered,beugrasz a kenyérboltba,és veszel.
Ha kifogyott a hús a hűtőből,irány a húsbolt,és veszel.

Vettél már vadászt a vadászboltban,és horgászt a horgászboltban...? :))  

ukcge40u

Furatmikró hogy tetszik?
Elterjedt név.
A tolómérő azért tolómérő, mert toljuk, a babaolaj meg nem azért az, mert babából van. :)