Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Mármint nekem szántad? :)
De hát nekem van ilyenem. Én elég sűrűn használom.
Évente 2-szer. :))
Ha eladod akkor mi lesz a helyi csigaorsókkal, ki fogja gyártani ?

sasi

A google találatok csak azt erősíti, hogy kellő kritikával kell kezelni a neten található információkat.

Annak, aki járatos a fogaskerék tervezés, gyártás terén, vagy valaha rá volt kényszerülve, hogy használja a fogvastagságmérő tolómérőt, annak nem okoz gondot az elnevezés értelmezése.

Azok a szakik (műszakik), akiknek sohasem kellett fogaskereket mérni, gyártani, azok csak azt látták, hogy ezzel az eszközzel a fogak körül matatnak, ebből azt a következtetést vonták le, hogy modult mérnek vele, hiszen a fogaskerék „csak modulból és fogszámból áll”, pláne ha társult némi mérési gyakorlat kihagyásával a műszaki alapozás során.

Nem személyeskedés miatt szólítalak meg, egyszerűen nem szeretném, hogy tovább terjedjen egy-egy alapvetően hibás megnevezés. Azt gondolom, különösen a méréstechnikában pontosan kell fogalmaznunk.

Természetesen tévedhetek, ezért nyitott vagyok, szívesen meghalhatom, hogyan lehet modult mérni a nevezetes eszközzel!  

svejk

Ej, szerintem ezeken kár vergődni...
Annyi hibás, vagy legalább is nem pontos kifejezés kering a műszaki élet területén, hogy egy könyvet tele lehetne írni róla.

sasi

Elmehetnénk az ilyen tévedések mellett, de ez egy műszaki fórum, ezért úgy gondolom, meg kel tudnunk különböztetni Gizikét a gőzekétől…
Nagyon sokan azért hallgatnak a műszaki bakikról, mert néhányan személyes sértésnek veszik a kiigazítást, és inkább kerülik a konfliktust, de így buták maradunk. Nyílván én sem fogok egy ideig hasonló témában megszólalni, pláne, ha „kár vergődni”…  
Azt hiszem megértettem.

svejk

Jaj-jaj, meg ne sértődj már!
Akkor nem vergődni hanem vitázni...így jobb? :)

svejk

Hahó! Sasi! Bocsikaaa!

sasi

Hallgatásom oka nagyon prózai, átmentem villanyászba, most éppen az utálatos résznél tarok, horonymarás, vésés, furkálás, köpködés… De mekkora élvezet lesz ehhez képest a madzagozás…

Nincs miért bocsánatot kérned, csak más a véleményed. Rém unalmas lenne a világ, ha egyformák lennénk. Szerintem nem kell szó nélkül elmennünk a hüleségek (©Varsányi) mellett, és nem kell hozzá tíz körömmel ragaszkodni, és sértésként kezelni az eltérő véleményt (Laslie).  

Laslie, ha majd egyszer meg akarlak sérteni, az fogom mondani neked, hogy kajla a füled…

[#nevetes1][#integet2]

000000000

Hát még a szerelvényezés!

4um5b65d

Létezne az, hogy azzal a két darab zöld vigyori pofával a hozzászólásomban sértésként vettem volna ????
Szó sincs róla....
Hajlok arra, hogy a fogvastagság mérő kifejezéssel megbarátkozzam, hisz a mérés lényege valóban ez.  
Nyilván én sem keresgélem a "modul" nevű skálát a mérőeszközön.
De még arra sem volt példa, hogy a tolómérővel "tolót" mértem volna.
Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy az idők folyamán változik valaminek a neve.
Lásd tolómérce - tolómérő

Persze vannak olyan elnevezések is amitől meg feláll a szőr a hátamon.
Pl: belső mikrométer.  
A botmikró is sántít egy kissé, de lehet, hogy csak én ismerem rúdmikróként.

4um5b65d

Azért kíváncsi lennék, hogy a többi esztergályos kollégánál milyen néven szerepel a kérdéses eszköz.

Modulmérő ?
Fogvastagságmérő ?
Vagy valami más ?

KoLa-nál már látom: modulmérce.

35kpazcgr

"A tolómérce (tolómérőnek is nevezik) a leggyakrabban használt változtatható mértékű mutatós mérőeszköz. A tolómérővel végzett mérésnél a mérendő érték közvetlenül hasonlítható össze egy mérővonalzó skálájával.  

Többféle mérésre alkalmas:

hosszúság,  
vastagság,  
külső átmérő,  
belső átmérő,  
magasság,  
mélység.  

Kialakítása szerint többféle lehet:

zseb tolómérő,  
egycsőrű,  
kétcsőrű,  
finombeállítóval vagy a nélkül,  
talpas tolómérő,  
mélységmérő,  
fogmérő (fogazott felületek mérésére alkalmas),  
ékhorony tolómérő  
mérőórás (számjegykijelzős) tolómérce  
A tolómérő alapegysége a milliméter osztású szár a merev mérőpofával. A száron mozgatható tolóka csúsztatható, amely egyben a másik mérőpofa. Ezen egy segédskála az ún. nóniusz segíti a pontos leolvasást. A méretek 0,1, 0,05, vagy 0,02 mm pontossággal olvashatók le."
(sulinet.hu)  

skwby94ub

Fogvastagság mérő.

sasi

A tolómérő igazi neve továbbra is tolómérce lásd: „MSZ 4986:1978 Tolómércék műszaki követelményei” című szabványt.
 Ha hosszmérésről beszélünk, ugye a mikronok is röpködhetnek a levegőben. Mindenki pontosan szeretne mérni. Mikor mérhetünk pontosan? Akkor, ha az reprodukálható. Ehhez először is meg kell adni: a vizsgálati eljárást (szabvány) vizsgálati körülményeket, és a vizsgáló eszközt, annak pontos megnevezését, kalibrálási, hitelesítési adatait stb. Azaz, a föld túloldalán is azonos mérési eredményre kell jutnia a hottentottának is.
 Ha én aláírok egy vizsgálati jelentést, melyben pongyolán van megnevezve pl. a mérőeszköz, az rögtön vizsgálati jelentésből alkalmatlansági bizonyítvánnyá válik, saját kézjegyemmel hitelesítve!
 Tehát a gépészetben (is) szabványok írják elő a mérőeszközök nevét, kalibrálásuk módját és gyakoriságát, no meg még sok minden mást.  
 Becézgetni, argóban megnevezni ezeket az eszközöket nem túl szerencsés.
 A www.mszt.hu weblapon lehet a szabványok között keresgélni, sajna a tartalom fizetős.

4um5b65d

Itt aztán vannak cifra dolgok... [#nevetes1][#nevetes1]
Ettől még Sasi fórumtárs is fogja a hasát...

4um5b65d

Jó lenne azért megnézni egy ilyen szabványleírást.
Azzal egyetértek, hogy az a név amit szabványba foglaltak, az tekintendő hivatalosnak.
De azért azt Te is elismered, hogy a tolómérő kifejezést használod magad is, mert a mérce kissé elavultnak számít már.