Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

Alga76

Én így festek, ha zártszelvény.
Azt az olajos, fekete hengerműves cuccot le kell törölgetni.
Az RO55 vagy a korant rozsdaátalakítóval meg kell kenni.
Száradni kell hagyni, az RO55 fehér poros átalakítását le kell törölni. Ezután alapozni kell valami jóféle vörös alapozóval. (a torkunkba másféle jusson :-) Egy nap száradás után átfesthető fémre való zománccal.

Ez egy darabig örök lesz. A több az egyben csodafestékek, közvetlen a rozsdára nem érik ezt el.

j7vje5fhw

Sziasztok,

A csatolt képeken látható hegesztő előlapján található forgató gombok rosszul lettek elhelyezve összerakás után. A neten nem találtam róla infót, ezért ebben kérném a segítségeteket.

ab

Ha magadnak lesz, nem sajnálnám horganyoztatni. Majd pihentetés után festeni.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

afjybsise

Ez jogos, az sem egy egetrengető beruházás.

bbalazs

Nem nekem lesz, minimalista dolog, egy nagyon rossz állapotban levő fakaput vált le majd, a ház később (max 1 év) eladásra kerül. A fő bajom, hogy szerintem az oszlop sem egyenes én meg olyan zsanért vettem, ami nem állítható.

Szalai György

Mivel lehet festeni a horganyt, ami rajta is marad?

bundyland

vadember

Adhezor-t használunk 20 éve. Téves dolog ami a kötudatban van, hogy néhány hónapos pihentetés után kell a horganyzott felületet festeni.
 A frissen horganyzott anyagot ki sem adják a gyárból csak 24 óra után, mert annyira érzékeny a nedvességre, hogy szabad levegőn a páralecsapódás hatására is azonnal megindul rajta a fehérrozsda.
 Valójában 48 óra pihentetés elteltével minnél hamarabb le kell festeni mert a megindult fehérrozsdásodás csak egy porszerű laza réteg a felületen.
 Amikor a kerítéselemeket viszem porfestetni, csak akkor vállalt rá az üzem 15 év garanciát, ha rögtön a horganyzás után hozzájuk kerül az anyag.
 Ha már látnak rajta fehérrozsdát csak egy óvatos homokszórás után hajlandóak lefesteni. Nem a mának dolgoznak, hanem előnyben részesítik az elégedett vásárlót.

Rabb Ferenc

Kb negyven évvel ezelőtt megjelent a festékboltokban az ORKÁN Esőcsatorna Festék. Azt hirdették róla, hogy közvetlenül festhető az új horganyyzott felületre is. Hittem is meg nem is. Most, több évtized elmúltával kijelenthetem, hogy IGAZ! A mai napig sértetlenül rajta van a csatornáimon.

Ma már sokféle néven és változatban forgalmazzák. Van olyan is, aminek a felhasználása előtt "sósavas előkezelést javasolnak a horganyzott felületen" Hááát [#confused]

A Google-ban "esőcsatorna festék" a keresőszó.  [#integet2]

Rabb Ferenc

Az ADHEZOR-hoz csak annyit, hogy feltétlen a saját beépülő higítóját kell hozzá használni ami reakcióba lép a festékkel. A "mezei" nitrohigító is oldja, (ecsetmosásra jó) de az ADHEZOR-L festékhez nem.

vadember

Ecseteléshez nem kell hígítani csak fújáshoz. Amit adnak hozzá hígításhoz az valójában edző anyag. Keményebb lesz tőle a festék. Ha belekeverjük a festékbe akkor másnapra megköt az egész dobozzal. Csak a felhasznált mennyiséget szabad vele hígítani.
 Ezért mi szintetikus hígítóval hígítjuk. Az ecset pedig végtelenségig elvan vízben, nem köt meg a festék. Földelő szalagok festésekor egyszerre csak kis mennyiséget használunk. Így sincs vele semmi probléma.
 Bitang gyorsan szárad, ezért ha szép felületet kell elérni akkor mindenképpen fújni kell.

frob

Sziasztok

Van egy ilyen masinám

Nagyon szuper gép, anno amikor megvettem azért erre esett a választás mert AC-s is.
No hát most kellene alumíniumot is varrni vele, de hogy is kellene ezt beállítani, van valakinek táblázata lemez vastagsághoz?

Elég sok paraméter állítható... és nem igazán vagyok vele tisztában mit hogy...

Előre is köszi!

R.

bbalazs

Ha még nem hegesztettél aluminiumot, akkor nem a beállítás lesz a legnagyobb bajod...
A neten van egy csomó videó erről.
Szerintem a legfontosabb a tisztítás/hő, én 30%-ot használok, a pre gáz 1s,a post gáz 5 sec, a kezdeti áram 20A, freki 120Hz. Van valami penetráció is, ezt őszintén szólva nem tudom, micsoda. TIG állásban, 2T-vel, AC négyszöggel.

A fő áram meg attól függ, milyen vastag anyaggal és milyen gyorsan akarsz haladni. Az alu nagyon nyeli a hőt, a végén sokkal gyorsabban kell húzni (gondolom, nem pedálos a masinád).
Én sokat szívtam (szívok) vele, a legnagyobb hibám, hogy nem várom meg az olvadékképződést.
Az alu szerintem 'aljas' anyag, óriási hőtágulása van (a vashoz képest), erre mindenképpen figyelni kell.

bbalazs

Ja, meg több argon kell neki, az elektródának más színjelölésűt ajánlanak, a hegye előformázást igényel DC-vel, hogy kis gömb legyen rajta.
És ha véletlenül egyszer is hozzáér az anyaghoz vagy a pálcához, ott óriási kormos paca marad, amire már nem lehet hegeszteni, drótkefézni kell mindkét felet folytatás előtt.
Az alut hegesztés előtt drótkefézni és zsírtalanítani ajánlott, sokkal szebb lesz a varrat.

frob

Köszönöm!
Írásod nagy segítség!
kotrok tovább!