Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Semmi baj nincs a trafós gépekkel, ha jól vannak méretezve, és be vannak állítva a kívánt értékek.
Az alap inverteres technológia tagadhatatlan előnye a kisebb méret, kisebb tömeg. Egy jó munkakábel, testkábel, áramátadó, védőgáz mennyiség... stb legalább annyit számít, mint a hegesztgép maga.
A komolyabb inverteres gépek verhetetlen előnye, a "processzoros --> mikrokontrolleres" vezérlés, ami a különböző anyagokhoz mindent beállít, egy jobbfajta szinergikus gép egy alapszinten hegeszteni tudó embert is majdnem felhoz a profi kategóriába. (Bár tudom hogy ezzel sokan vitába szállnak, de a legtöbb embernek pont kimerül annyiban a hegesztési igény hogy összehegeszt néhány zártszelvényt, kerítést, vázat...stb, és ha szép a varrat és  munka közben látszik hogy be is olvadt rendesen, akkor az már jobb, mint tökéletes számára, az esetek 99%-ban én is így állok hozzá. Persze nem lesz minősített hegesztő az ember, de nem is kell utána fél napig tisztítatni, meg csiszolni a varratot, meg a slakkal bajlódni hogy szép legyen a végeredmény.)
Egyébként egy minősített hegesztő életét is megkönnyíti egy okos gép. Mert előre elmenti a profilokat vagy csak anyagtípust vált és nem kell mindent mindig állítgatni (azt mondanom sem kell hogy analóg potiknál azért elég ügyesen kell visszaállítani mindent hogy ismét "tökéletes körüli legyen a beállítás". Egyébként milyen fura hogy csupán annyit nem okosítanak az alap inverteres MIG-MAG-TIG gépeken hogy a különböző potibállításokat el lehessen menteni és utána amikor visszaállnál egy korábbi beállításra akkor mondjuk egy piros-zöld LED-del jelzi hogy meddig tekerd vissza a potit. Persze kilóra visszaállítva is lehet dolgozni, de én azt vettem észre hogy apró állítgatásokkal is sokat lehet javítani a varrat esztétikáján.
Nekem a MIG-MAG és a TIG gépem is csak amolyan (inverteres félig okos kategória, de elgondolkodtam már a szinergikus gépekben, csak nálam teljesen indokoltalan jelenleg a váltás azt leszámítva hogy szeretem a jó és komoly tudású gépeket.) [#nyes]

ajpwg6jrn

Amúgy a kérdésedre válaszolva a másik opció a nagyfeszes ívgyújtás. De az inkább a TIG-nél hasznos hogy a wolfram hegye  ne sérüljön. CO2 hegesztésnél és porbelesnél nem is ien van értelme a nagyfeszes ívgyújtásnak. De a kevésbé okos TIG gépek is koppintós gyújtással indulnak tudtommal.

xw705sph

Van olyan, amelyik nem?

xw705sph

Ha jol remlik nehany gyartonak van szinergikus trafoja is.

afjybsise

Úgy értettem, hogy a lent említett porbeles gépnél úgy történt az ívgyújtás, mintha bevont elektródával hegesztenél.

xw705sph

MIG/MAG gepnel is, amikor a gombot megnyomod indul a huzaltovabbito es kapcsolja az aramot. Akkor kezdodik a hegesztes, amikor a huzal eleri az anyagot.
Az okosabb MMA gepek ugy tudom megemelik a feszultseget, de vedogazasnal ilyenrol meg nem olvastam, legalabbis ha mered az OCV-t, akkor ez nem latszik.

afjybsise

Erről beszélek. Nem volt annak a gépnek a pisztolyán áramátadó. A gomb a pisztolyon csak a huzalelőtolást működteti valahogy. Úgy lehetett vele hegeszteni, hogy kitolt belőle pár centi huzalt - tán 0.9-es ez  - amit kocogtatva a felülethez ívet gyújtott és onnantól a gombot nyomva tudta adagolni a huzalt.

fwg7s098t

Ezt az áramátadó dolgot azért gondold át. Ha nem a pisztoly fejben van, akkor hol kapcsolódik a huzalra?

afjybsise

Jogos lehet, de gőzöm nincs, így működött. Annyira nem merültem bele, allergiás vagyok a gagyi cuccokra.[#vigyor] Nem próbáltam ki, de legközelebb, ha járok arra, akkor dokumentálom

8irerv4i

Ezt a dolgot inkább engedd el :)

xw705sph

Lehet, en ilyet meg nem lattam. Viszont igy azert nem lehet tul nagy a hegesztoaram, mert eleg nagy lesz a huzal ellenallasa.

3ztiz2p39

Előljáróban annyit, hogy nincs nagy gyakorlatom az ívhegesztésben, de magamnak amit kell meg szoktam oldani.
Mostanában egy Trakiszos 180 A-essel szoktam ezt azt összefércelni.

Ma aztán egy ilyen gorillával kellet ténykedni.
Az eredmény elég katasztrofális lett, de még hogy azok a kijelzők! Inkább ne is lenne rajta. :(

Egyébként tényleg jók ezek a gépek csak én lehettem nagyon béna?

3ztiz2p39

Ja, azt nem írtam, hogy MIG üzemmódban használtam.

d05ixchbw

Nekem ennek az elődje van, hát elég eltalálni a megfelelő beállítást.
Meg vagyok róla győződve, hogy a gyári munkakábel nagyban felelős a nehéz beállításban.
Ha egy kicsit másképp tartom a pisztolyt már olyan mintha nem mindig tudná áttolni a drótot a huzaltoló, mondjuk ez annak is betudható, hogy csak kétgörgős.
Hobby hegesztő vagyok én is, ezeket csak a tapasztalataim alapján írom.
A kijelzőt azt én még nem bírtam megfejteni, hogy mikor mit mutat[#vigyor]
Bekapcsolom, beállítom mutat valamit, hegesztek egy kicsit utána lemegy 0-ra a kijelzés. Ha újra elkezdek hegeszteni akkor megint mutat valamit[#nemtudom]

Nem bántam meg, hogy megvettem de sokkal többet vártam tőle.

3ztiz2p39

Igen, ha már van rajta akkor legalább tartaná a beállított feszültséget.
De nem hogy hegesztés közben jócskán leesik de még felfelé is felugrál.

A munkahelyemen kijelzősben Lincoln és Miller van, azért azok mások. Persze nem egy árkategória.

Egyébként persze biztos lehet vele szépen is dolgozni, csak mivel más sokszor volt ajánlva ez a márka itt a fórumon én is többet vártam tőle.