Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Igen! erre lennék kíváncsi hogy pont ott, pont akkor hogyan van megoldva?

8irerv4i

Ezt most kerestem , az első része valami hasonló lehet ,akkuval .
Sajnos többet nem igen tudok hozzátenni .
Létezik kondi bankos is ,bika tirisztorral süt rá kondikat , valami roncsot vettem olyat is de csak van ..........

6f92mucnv

Én ilyet vettem: Spot welder - Aliexpress
Ehhez kell egy 230v/9V trafó, illetve egy mikrohullámú sütő trafója, a primer tekerccsel.

A 9V-os trafó (AC) adja a tápot a vezérlőnek, illetve azon keresztül figyeli a periódusokat is. Ugyanis be lehet állítani, hány periódus legyen az első, illetve a második hegesztés (egymás után, az első egy oxideltávólító, előhevítés lehet talán...). Be lehet állítani a periódusok közötti szünetet is, meg még pár dolgot.
A fenti változathoz nekem 16mm2-es MKH vezeték lett a trafóra tekerve, 4 menet  (800W-os trafó).
A hegesztést egy láb/könyök/taps/akármilyen (záró kontakt) kapcsolóval indíthatod.

A videón nem tisztán látszik, de az egyik kezével mindíg odaszorít egy nagyobb felületű érintkezőt az alsó oldalra.

Én magamnak LiIon akksik nikkel szalagos összekötéséhez építettem (valódi nikkel! és nem az ócsóbbik acélszalag..).

0.2mm x 8mm nikkel szalagot 2-3mm távolságon belül el tudom vele párologtatni, ha úgy állítom be. [#vigyor]

A hegy nálam 10mm2-es mcu csupaszolt 2-3cm-es darab, egy masszív, vastag befogóban rögzítve. A videón látható patronszerű befogó cimborámnál nem vált be, 4-5 hegesztés után irgalmatlanul átmelegszik.

34an0tg9

Sziasztok!
Elvitték a gázlámpámat és nem hozták vissza.
Alumíniumot kellene melegíteni, kb. 4-500 fokra (zsugorkötés oldása).
A TIG hegesztővel ha DC állásban végigpörkölöm, milyen lesz a hatásfoka, nyeli a hőt rendesen?
Előre is köszi a választ.

bwm784wiu

Nyeli mint kacsa a nokedlit. Még koncenráltabb is lesz a hő. De vigyázz nehogy megolvaszd! Folyamatosan mozgasd a pisztolyt!

34an0tg9

c9t070jh

Sziasztok,

egy terepi nagyobb hangvételű munkám lesz 3, max. kevés 4mm zártszelvény szerkezet hegesztés.
Bevont elektródával tervezem hegeszteni. Van egy kis inverteres gépem még régről, de nem jó az ívgyújtása és kicsit komolytalan is talán. A trafós MIG-et nem cipelném el, mert az brutál súlyú palackkal együtt.
Néztem pár gépet. Az lenne a fontos hogy bírja az egész napos melót. Nyilván nem egész nap fogok hegeszteni konstans, de azért ne kelljen állandóan a felmelegedett gépre várni. Mivel nem sűrűn van ilyen munkám, ezért több százezres gépet nem vennék hozzá.
Amennyiben a lenti lista nagyon le lesz húzva, akkor még szóba jöhet az ESAB 150A-es kategória 130ezer körül, de a szükséges minimumnál nem mennék feljebb, mert alapvetően nem használom majd sokat.
Akinek van tapasztalata bármelyik géppel, gyártóval és megírja azt megköszönöm. Én a panelectrode (hosszú kábel és bőrönd), vagy jasic felé hajlok.
Ajánlásokat is szívesen veszek. Fontos a bekapcsolási idő, minél nagyobb árammal. És megbízható legyen. Nagyon noname gép nem jöhet szóba.
Köszi mindenkinek!

rcx8mzy

Nekem van egy iWeld arc 150 mini (régi verziója, még sárga a burkolat).
Bevont elektródával használtam, ha jól emlékszem a bekapcsolási ideje 100% 90A mellett, vagyis egész nap megszakítás nélkül nyüstölheted ezzel az áramerősséggel.

Azt javaslom, nézd meg a használati utasításukban a vonatkozó bekapcsolási időket. (%-os használat 10 perc intervallumon)
bevont elektródával a 23% os Bi% azt hiszem az irányadó, tehát 10 perc időablakban nagyságrendileg 23%-ot hegesztesz. Ezt nagyságrendileg szokta tudni teljes kakaón minden gép.

Ha előre össze van csípve a szerkezet, tapasztalatom szerint megtudod közelíteni az 50-60% közötti időt, mert ugye átállsz másik pozícióra, forgatsz, elektródát cserélsz stb.

afjybsise

A listából Jasicot választnám, nekem az Iweldekkel csak rossz tapasztalatom van, a másikat nem ismerem.

34an0tg9

Kaput készítek zártszelvényből.
Kellene majd valami védelem rá. Van olyan festék, amit kapok boltban és egyből mehet a foszfátos, fekete poros vasra?

ywathzay

A fekete koszos réteg az reve, nem foszfát. Az igazán tartós eredményhez ezt is el kellene távolítani, majd több rétegrendben festeni. Mivel az eltávolítása házi körülmények között szinte lehetetlen, így zsírtalanítás, foszfátos  (ro55) rozsdamaróval történő kezelés után több rétegrendben festve jó eredményt lehet elérni. Úgy a'la natúr is rámázolhatsz, legfeljebb egy év múlva már egy kalap kaka lesz az egész.

afjybsise

Hát, el tudja távolítani a revét, csak sokat kell csiszolgatni, vagy drótozni inkább. Palástcsiszolómon használok egy négertárcsa jellegű hengert, azzal elég hatékony a dolog.
Ha igazán számít a festés minősége, akkor szabás után lehomokoltatnám valahol, utána a hegesztést követően csak zsírtalanítani kell. Erre acetont használok, vagy IPA-t.
Van a Würthnél ilyen rozsdaátalakító szer, literesben árulják, kenhető, egész jól működik, bár ráfesteni nem lehet. Mondjuk, ha boltból hozod a zártszelvényt, akkor jó esetben nem rozsdás.
Több helyen elérhető Surplalux 3in1 festéket vettem legutóbb, az nem volt rossz.

A ro55-tel volt egy kellemetlen találkozásom, viszonylag intim közelségbe kerültünk, azóta a bal szememre nem nagyon látok[#vigyor]

34an0tg9

Köszönöm a válaszokat, akkor csiszolás lesz, zsírtalanítás,  majd 3 in 1 festés.

xw705sph

En jobban szeretem az 1in1 dolgokat. :) Korroziogatlo alapozo, majd fedo.

afjybsise

Legjobban azt szeretem, ha valaki más szop a festéssel[#vigyor]