Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

mex

sasi

Igényes termékeket gyártó (pl. híd) cégeknél gyártásközi munkapróbákat kell hegeszteni minden, a gyártmányon előforduló hegesztési fajtából.

Ezeket a próbatesteket független, akkreditált laborban vizsgálják be, mely magába foglalja a vizuális (VT), folyadékbehatolásos (VT), vagy mágneses (MT), továbbá az ultragang (UT), vagy röntgen (RT) roncsolásmentes vizsgálatokat.

Ezek után következnek a roncsolásos vizsgálatok, mint a szakító-, hajlító-, varratkeménységmérés  és makroszkopikus  vizsgálatok. Ez utóbbi a varrat merőleges metszetének csiszolt, polírozott, maratott fotóját mutatja.

A cégek eljárásvizsgálata is hasonló a leírtakkal.

designr

Köszönöm.
Mindig tanul az ember valamit..

fn47xk7ei

Ultrahang, röntgen,stb. már nem hobbi kategóriák így sok mindenre nem tudjuk használni ez esetben marad érdekességnek.

sasi

Egy kis magyarázat a makrofotókhoz, azoknak, akiket nem untatok vele [#whatever].

A jelölések: eljárás - hegesztési pozíció - kötés típusa - lemezvastagság

1.   fotó: 135/121 – PA - X14 – 14/20
2.   fotó: 135 – PA – K16 – 16/20
3.   fotó: 135 – PA – V8 – 8/8
4.   fotó: 121 – PB – HV8 – 8/14
5.   fotó: 135 – PB – a7+a7 – 14/16

Az 1278-as bejegyzésben a folyadékbehatolásos vizsgálatnál a rövidítés jelét rosszul írtam, helyesen PT (P, mint penetráció).

sufnituning

Miért? a "PT" = Penetráció Teszt[#nyes]

J-Steel

Tanácsot szeretnék kérni.

Tegnap lángvágtam PB+Oxigénnel. A markolaton a visszaégésgátlók megvoltak. A munkadarab előttem, 1 m magasságban a földtől. A tömlőt magam mögött vezettem, a palack 5m-re volt.
 Próbáltam a lángot úgy írányítani, hogy a forró salak lefelé essen.
 Vágás közben valahogy átlyukaszotta a forró salak a PB csövét, és begyulladt a PB gáz.
 Szerencsére nem történt nagyobb baj, elzártam mindent, és kiszellőztettem.

Sajnos nem találtam a szakkönyvemben információt, mi a megfelelő tömlőelhelyezés, hogy az ilyen eseteket elkerüljem.
 Valaki esetleg tudna ezzel kapcsolatban nyilatkozni?

jani300

Tedd a nyakadba a tömlőt .

000000000

Ö rövidebb lesz a felszerelés![#whatever]

sufnituning

Ezért tanítják a hegesztőtanfolyamon, hogy a palackokat is kell rakni visszaégésgátlót. Nagyon bátor vagy!

sufnituning

J-Steel

Az tény, hogy megkettőzve a visszaégésgátlók számát, úgy hogy a reduktorra is teszünk, javít a biztonságon.

Azzal azonban nem értek egyet, hogy a megsérült PB tömlőn vissza tudna jutni a láng a redukorig, amennyiben a markolaton található visszaégésgátló.

A láng ellen a visszaégésgátló sem védene, amennyiben kilyukad. A kérdés tobvábbra is az, hogyan kell a tömlőket elhelyezni, hogy a forró salak ne égesse ki. Mert sajnos a salak minden irányban távozhat.

000000000

Nem megy ez neked online képzés (forum) inkább olvas szakönyvet ami érdekel...
99% oxigén környezetbe ne kísérletez te húzod a rövidebbet amiről nem tudsz az ott megtörténik másodperc töredéke alat nem hiába ilyen sziguru a tűzvédelmi és munkavédelmije a éghető gázok kezelésére vonatkozó feltételek csak 1x játszod el az életed vagy másét nem Call of Duty hogy felkelsz ujra!

mex

Attól, hogy munka közben megsérül az éghető gázt szállító tömlő,és a kiáramló gáz begyullad, még nincs vége a világnak.. A légköri nyomást meghaladó tömlőnyomású kiáramló gáz nem ég vissza,emiatt fölösleges a palackokra is láng visszacsapásgátlót szerelni. A markolatra szerelt visszaégésgátlónak már nagyobb szerepe van, főleg kezdő szakmunkások,lelkes érdeklődők veszik hasznát. Azután, ha pár lángvisszacsapáson túl van, már tudja, hogy az adott vágópisztoly szelepei közül melyiket kell elzárnia, hogy a visszaégő láng újból a szabadba jelenjen meg, miután a frászt hozta a kezelőjére. Szóval a gyakorlat sokat jelent,magam is bejártam ezt az utat, ~ 45 éve, ha nem is naponta,de gyakran használom az autogén felszerelést.Az első időkben még nem volt ilyen láng visszacsapásgátló patron, de nem is éreztem hiányát. Teszem hozzá: a hegesztőkészülékeinket felülvizsgáló szakember szerint, az első visszacsapás után a patron már nem nyújt akkora biztonságot mint újkorában,az égés után hátramaradt koromszemcsék miatt.
Az viszont evidens, hogy a tömlőt védeni kell a lehulló izzó fémrészektől, vagy a sikeresen levágott munkadarab ráesésétől, de ez szerintem gyorsan rögződik, és nem okoz további problémát. Ahogy előttem is írták :"tömőt a nyaba",és nem sérül.

fpd0kbd4

És még a puskát is könnyebb kezelni csuklóból!