Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Kár, hogy senkinek nincsen ilyen rajza, mert már megvettem a kiselejtezett MIG hajtóművet, amit a szelet termelné hozzá.
Pedig, milyen gazdaságos lett volna?

Rabb Ferenc

Ötletadónak talán az EZERMESTER 1975/6 száma megfelel. http://oldradio.tesla.hu/ezermester/egyben/1975/em197506.djvu" TARGET=_fnew>Itt találod! A DjVu formátum remélem nem okoz gondot, de ha igen, töltsd le a http://www.caminova.net/en/downloads/download.aspx?id=1" TARGET=_fnew>Free DjVu Browser-t

000000000

SquirrelTech

A létező összes közül az a leggazdaságosabb!
A döglött ló tényleg nem kér kaját...

000000000

000000000

Mármint, az én javamra?
Ez, természetes. (Kac, kac, kac)

Muszáj nekem elsőre megértenem, hogy bénáztam már a gőzgépen, fagáz motoron és most a „szélerőművön”? (Ha jól tippelem) És ugye a három közül első látásra ez a leggazdaságosabb.
Valójában nem. Vagyis, gazdaságos, de nem sokat ér, mert a szélre nem lehet alapozni. Legalább is, nálunk soha nem akkor és annyit, meg annyira fúj, amennyire nekem kellene. Kiegészítésnek jó csak. (Meg játéknak is)

bvadkrcds

Sziasztok!

Szerintetek melyik a jobb?  
- Monocrystalline
- Polycrystalline
- Amorphous

A Poly az szórt fényben is működik és kis feszültségű, ugye???
Az Amorf az nagy feszültségű és nem szereti a szórt fényt???
Vagy tévedek? Tud valaki bővebb információval szolgálni?[#integet2]

keri

Mono és poli között nem sok különbség van. A poli kicsit jobban hasznosítja az oldalról jövő fényt.
Az amorf jól hasznosítja a szórt fényt, de fele akkora a hatásfoka tűző napon, de olcsóbb is a teljesítményre vetített ára.

Feszültséget a nem tudom, általában táblában kapható és 12-16V-ot szokott mindegyik tudni.

bmejdz9nu

Monokat vettem... anno amit vetem 5 éve poly... ahogy írod de a monokristályosok egyrészt kisebb méretben tudják ugyanazt... és egy lehelettel jobb a hatásfokuk...
Monoból több van a piacon... érdekes ez is... az amorf felejtős szerintem... 10 év max élettartam... meg... stb...
Csinálom a konzolt nekik... 5db 50W-os megjött... de talán a szerkezetre még 2db 50-es rá fog férni...

keri

Igen ez kimaradt, hogy a mono, jobban hasznosítja a direkt fényt.
Manapság már nincs jelentősége hogy mono, vagy polikristályos e, viszont az amorf szerintem is felejtős.

A Consturuma kiállításon rá akartak beszélni hogy milyen jó az amorf, csak kiszámoltam a faszinak hogy amit a kristályos cellákkal a fél háztetőn megoldok ahoz az amorfnak még a szomszéd háztetőre is szüksége van, és alig adta olcsóbban, ha az élettartamát is nézzük, akkor egyértelműen nem éri meg.

Mondjuk egy 20W-os amorf cella van apámnál, lehet hogy elhozom játszani.

SquirrelTech

bvadkrcds

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Jó tisztában lenni a dolgokkal...

000000000

bmejdz9nu

Az amorf is oké... lenne... de kb. fél árért W/ft alapon... de nem így van... De valakiknek valamiért gyártják...[#fejvakaras]