Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Így van, örüljünk, hogy a nap tüzelőanyagának árát nem nekünk kell kiperkálnunk. :)

keri

Ja és ha akarod én napelem nélkül is meg tudom oldani a villanyórád visszaforgatását :) csak az elmű meg ne tudja :)

keri

Ja a dunaszolárra gondolsz, sajnos az már nem működik, és amorf szilicium cellákat gyártott ami fele olyan jó hatásfoku mint egy kristályos cella és még csak nem is adják olcsóbban :(

Egyújabbgépépítő

Aki volt a múlt évben Székelyudvarhelyen Jenőnél, az emlékszik hogy sok próbálkozás van ebben a témában.
Jelenleg ott tart hogy elindult a faelgázosító készülék, amivel aggregátort hajt.
Állítása szerint a 18KW 4-5 kg fából van meg.
Lehet számolgatni hogy oda-vissza forgó mérővel mennyit lehet keresni.

s7manbs8

Én kivárom míg eléri a 30%-ot, ha ilyen gyorsan fejlődik.

keri

Faeégázosítót én is akarok, mert a háztartásban előforduló hulladék apósomnak elég arra hogy a fűtési szezon felét abból megoldja.
Na meg pesten lomtalanításkor jól fel lehet tankolni hulladék fából.

Villanytermelésen nem gondolkodtam még, de lényegében bármely 4T motort át lehet alakítani fagázasra.

keri

Már van, csak azt nem fizeted meg :)
A marsjárón ha jól tudom ilyenek vannak.
Több rétegű napelemet csináltak, ami rétegenként más más spektrumát hasznosítja a fénynek.
Persze előbb utóbb ezek is kaphatóak lesznek, de akkor miért adjuk alább? Az elvi hatásfok 50% lehet :) szóval 45%-ig ne is zaklassanak engem napelemmel :)))

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270572251123&ssPageName=STRK:MEWAX:IT" TARGET=_fnew>Itt egy amcsi árul cellákat....
Láthatóan mindenféle "szerelési" anyaggal... Minek ennyi dióda? ... és a többi?

http://www.biggerbids.com/members/images/17338/public_thumb/1309350_800_IMG-1396.jpg" border=0>

keri

Gondolom az összekötésére vannak spéci forrasztási segédanyagok.
A diódát én sem értem.
Én így tudtam hogy a cellák önmagukban is diódák, arra kell csak ügyelni hogy nagyobb áramú egységet ne köss sorba kisebb áramúval mert az nyilván károsíthatja, meg nagyobb feszültségű egységet ne köss párhuzamosan kisebbel, mert akkor a kisebb feszültségű nyilván nem fog semmit termelni.

Ennek ellenére gondolom védelmi célokból táblánként szoktak 1-1 diódát berakni.

000000000

Egyújabbgépépítő

A diódák a fordított polaritás miatt vannak.
18-24 cellánként kell használni egy diódát.
Max. r. V. 10V körül van.
Akkor fordul elő fordított polaritás ha a panel egy része árnyékba kerül.

keri

Tehát ugyan dióda a napelem cella, de 10V-nál nem bír nagyobb fordított polaritást?

keri

Ez teljesen kiváló leírás, többre nem is vágyok :)
Azt hittem érzékenyebb berendezés.

000000000

Azt olvastam, ha a fagázt négyütemű motorba akarjuk használni, komoly gondot (működésképtelenséget) tud okozni a le nem választott kátrány.
Érdemes lehet „fagáz+kátrány” kulcsszavakkal keresgélni. Biztosan, még sok buktatója lehet. Csak keresgéltem, de semmi gyakorlati tapasztalat.

keri

Discovery csatornán építettek ilyet. Ott komoly szűrő, valamint hűtőn keresztül vezették ennek megakadályozására.

Túl sokat nem mentek vele, de működött a kocsijuk vele.