Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

me3ua0a6

Annyira nem is vészes az áruk: 3-5 éves megtérülési időszak, és 5 év gari. 25-30 éves élettartam.
Jól hangzik. Te meddig jutottál vele? Csak játszani vetted, vagy komolyabb dolog is lett belőle?

000000000

Csak játszani, azután jött a CNC és azóta más nem érdekel.

Rabb Ferenc

Ha Isten és Aigner Szilárd is úgy akarja, akkor kb 60 Wattot vesz fel/ad le. Ebből hogyan számolható a 3-5 év megtérülés? [#circling]

me3ua0a6

Ezt a mondatot ki kéne rakni a főoldal tetejére! [#worship][#nevetes1]

000000000

Ez duplafalú,a két fal közt vákum van. Télen ez szigetel, ezért jobb a hatásfoka.

Bicska

A heatpipe nem az, amikor a cső gázzal van töltve és a halmazállapot változása mellett viszi el a hőt egyik helyről (végéről) a máskra?[#confused]

000000000

A vákumcsoves heatpipe  rézcsöbe kisnyomáson van viz és már 30...40c meg for bene a viz!
Amire te gondolsz az pasziv RC gázas  heatpipe hütés ilyenek vanak pl számitogép hütésként használva proszeszoros hütéseknél csak öszze hajtva van a csö a hütöbordába eben nincs mozgo alkatrész a csö egyikvégén elvonja a höt a gázal töltöt rézcsö a másikvégén meg fel melekszik és ot adja le a felvet höt!
persze ez a RC gáz végzi el a rézcsöben mint felforás és lehülés folyamatában!

000000000

szia vbodi!
Végre egy válalkozo szelemü embek aki mer is!
meglepödve fogod tapasztalni a vákum erejét hatásfoként mire is képes teljesitmény és höszigetelés szempontbol érdemes foglalkozni a témával mert elfogadhato áron van a technologia!

000000000

sajnos ilyen hosszu élet tartalomra nem lehet számolni maximum 10...15 év a vákumcsövek élet tartalma!

keri

Nem értem. Használunk elektroncsövet. Most 15 éves ezen még kivezetések is vannak. Mitől romlik le akkor egy sima üvegcső?
Kisajnálták belőle a gettert?
Mi lenne ha levákumoznánk?

000000000

nem az ügvegel van a probléma amugy nem sima üveg ami ilyen nap kolektornak használnak borszilikát uveg ami edzve van!
A csövek élet tartalmát a vákum megtartása szab határt ha megszünik a vákum szép lasan a csövekben 10..15év alat akor hatásfok is el tünik vele együt!

43pbwjg8s

MA néztem a Discovery-it (tán?) és ott éppen a zölsd házak építéséről volt szó.
olt egy nagyon érdekes dolog. A tetőn volt egy üveggel fedett luk és innen levezetett egy csatorna, A csatorna alján volt egy spéci búra ami szétszórta a napfényt. Nagyon szépen bevilágították vele a belső teret.
A csatorna belső anyaga nem tudom mi volt (valami tükröződő lehetett) ami miatt a fény jó része leért a csatorna aljára.

Csaby

Én már láttam ilyet élőben. Nincs benne semmi különös. Jó minőségű alufólia bélése van és ettől úgy működik, mint egy üvegkábel. Ami fény bemegy az egyik végén,m csak a másikon tud kijönni. Nem volt szabad puszta kézzel megérinteni a bélést, és le lett zárva pormentesre.

MoparMan

solatube fantázianevű cuccot a barátom forgalmazza. nem olcsó.

gsbwxanch

Igen ezt említette az egyik volt tanárom egyszer. A férjével nagyon bent vannak ebben a témában. Nagyon érdekes dolgok ezek. Csak sok pénz kell hozzá, és nem árt építkezni hozzá, hogy olyan legyen amilyent mi szeretnénk. Pénz..pénz...pénz.. Sanos :-)