Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

keri

Ez sem rossz, ha csak kísérletezni kell pár darab.

2vkx6unz

Sziasztok!
Beszéltem napelemgyártóval, van lehetőség itthon is venni ilyen elemi cellákat, de nem javasolja mert 200um vastag, törik mint a ropi, ha nem megfelelően van laminálva vagy szabad levegőn van akkor 1-2 hónap alatt oxodálódiak a felülete. Itt egy amerikai gépsoron gyártanak panaleket a cellákból és forgalmazzák itthon - hamarosan.

bvadkrcds

Sziasztok!

Látom, elég sokan kerestek napelem cellákat. Én tudnék nektek szeretni. Kínában szoktunk gyártatni, ezt-azt. Ha eldöntöttétek mit szeretnétek ( kis cellákat, és azokat összerakni, vagy esetleg nagy táblában ), olyat hozatok nektek, amilyet csak akartok. Írjátok le az elvárásokat: milyen kristály, hány volt stb... Miután leírtátok, én továbbítom, és kb.: 2-3 hónap alatt idehajókázik nektek... Elektronikát azt nem rendelnék, mert, ha meghibásodik... ki cseréli ki a kínai ismeretlen alkatrészt...

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300411931625&ssPageName=STRK:MEWNX:IT" TARGET=_fnew>Ma megvettem ebből a Napelemből 5db-ot... 5x50W+ szállítás = 660Euro volt...
Ezek a meglévő kertvilágítás (sok-sok led) azaz a meglévő 1db 50W-os mellé vagy helyette kerülnek fel a kerti pagoda tetejére...
Az energia többlet hasznosítására is van ötletem... Ha jó lesz... jöhet a háztetőborítás napelemmel :) Már az összes égőt kicseréltem LED-esre... Szinte zero a fogyasztás...

"Márkás" kínai cellákat használ a német cég :) ... itt tartunk :) Még reklámozza is: "Die verbauten Solarzellen sind von dem Hersteller JETION..."

http://www.jetion.com.cn/index.htm" TARGET=_fnew>www.jetion.com.cn

http://www.jws-store.de/WebRoot/Store9/Shops/17163925/4B82/FD73/546D/A843/DC4C/C0A8/2A95/EC63/info_images_image_19_1.jpg" border=0>

s7manbs8

Én valamelyik nap számolgattam ezeket a napelemeket, ha valamilyen értelmes felhasználást lehetne kitalálni a cellákhoz, tulajdonképpen, kb. 1 év alatt simán megtérülne az áruk, ha jól számoltam. Azért az nem rossz. :) Már megint azok járnak jól, akinek jó sok napcella (földje) van.

000000000

És még menyi minden kel hozzá ha hálozatot épitesz belöle azokat is nemárt számitásba veni akku....inverter

000000000

Ha csak vizet melegítessz vele, nem kell sok minden.

000000000

vizet? arra ot a napkolektoros technika?
luxus lenne napelemel vizet melegiteni!
fogyasztoi hálozatra gondoltam napelemekböl!
az nem olcso több Kw rendszert ezekböl kirakni még!

bmejdz9nu

Az oda-vissza mérő villanyóra létezik... bár nem tudom milyen feltételekkel...
Németeknél 1:1 ha "eladsz" vagy veszel... a Cseheknél a legjobb állítólag ott többet adnak a az öko villanyért mint amennyiért eladják...

Inverter... gondolom olyan megoldású, hogy a szolgáltatói hálózati frekvencia vezérli az invertálást...
Ha vissza táplálás lehetséges akkor csak egy invertert kell csinálni vagy venni és akku nem kell...
A "felesleges" energiát lehetne másként is használni... pl. az asszony csak napsütésben mos :)
De ha 5-10Kw-ot fel lehetne tenni a házra.... (nem lehetetlen) akkor pl. a légkondik mehetnének róla... az ugyis akkor kell ha süt :) stb... árnyékolná a tetőt is nálam...
Bármire ami nem időérzékeny... kútszívás, el. autó töltés... mert ugyebár a benzin heteken belül 400Ft felett lesz...(a forint gyengülése és a dollár erősödése miatt)...  
Aztán jön a gáz :) A víz nem import... de hát... Sajnos a solár cella sem "forint alapú" azaz nincs hazai gyártásban:)

bmejdz9nu

Szóval szerintem addig kell a takarékosságra költeni... amíg megtehetjük... vagy lejjebb adjuk...

1. Azaz tudni kellene szolár cella alap anyagot venni és abból modulokat csinálni! Persze a szél is alternatíva! Meg bármi...
A fogyasztást csökkenteni kell... de ha lehet úgy hogy nem a "60W-os" égő helyett "25W-ost" használunk... annál átgondoltabban... stb...

1 USD = 217Ft... 1 EURO = 278Ft már (középárfolyam)... pár hete még 262Ft volt... bármi lehet... a forintot most a "magas" kamat sem védi a csúszástól...

Szóval minden tekintetben főleg "importügyben" erős takarékosságra szorulunk... persze kell import de ahhoz kell export is... hogy legyen miből :)

s7manbs8

Pest mellett van napelem gyár nem tudtad , vagy én informálódtam rosszul ?

keri

Korax laminál kínai cellákból táblákat, de németektől olcsóbb ugyan az.
Celofánt megoldása pedig még jobb lehet.
Ha kész lesz a házam arra nekem is kellene 50nm minimum, de ha minden jól megy 100nm is el fog férni. Ez tipikusan olyan dolog amit nem lehet túlméretezni, mert a többlet villannyal legfeljebb alumínium kohót üzemeltetek :)))

keri

Vannak napelem telepítő cégek akik egyből akiknél a telepítésbe a visszafelé forgó óra intézése is benne van. Máskérdés hogy ennyi pénzért már én is el tudom intézni magamnak :)

A törvény szerint csak kérned kell a szolgáltatót akinek kötelessége az órát lecserélni és csak az óra költségét számíthatja fel.
Ha többet termelsz mint fogyasztasz akkor 85%-os áron veszik át, ami még mindig jó mert úgy tudom hogy a végfelhasználói át 25%-át fizetik az erőműveknek.
Én ettől függetlenül gondolkodok hogy kellene akkuk, de olyan ami kompatibilis az elektromos autómmal, így ha hazaérek csak kicserélem és mehetek tovább, miközben a házat is ellátja.
Esetleg olyan megoldás sem rossz, hogy az elektromos autó ha rá van kötve a házra akkor arról is van villany a házban, ha nincs ott, akkor a hálózatra visszatáplálással működik.

Esetleg kisebb akku lehet a hűtőgép, riasztó ellátására, más nagyon úgy sem üzemel amikor nem vagyok otthon.