Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

MoparMan

sanka74

Igen, erre gondoltam....köszi.majd megkérdezem a Misit.Köszi mindenkinek.Ja. nem tudom kipróbálta-e már valaki hogy az E240 -es motort ha megpörgetünk fúrógéppel akkor elég szép teljesítményt le tud adni. Nekem egy 40W-os 12V-os égőt teljesen megvílágított...ugye túl kell pörgetni, ha jól tudom...

lari

Ma az egyik kollégám azt mondta, hogy ő már látott szétszedve benzinmotoros agregátor generátor részét.
Állítása szerint, vált. áramú rövidrezárt forgórészű asszinkron motor van benne, egy és háromfázisú kivitelben is .
Meg tudja ezt valaki erősíteni vagy cáfolni? :-)

svejk

Igen létezik olyan is, óriási előnye hogy nem lehet leégetni, túlterhelésre egyszerűen legerjed.
A felgerjedéshez viszont szükség van egy kondenzátorra.

svejk

A profik viszont mind közvetlen, vagy közvetett gerjesztett forgórésszel rendelkeznek, és precíz feszültségszabályzással.

sanka74

Hasonlóan mint az autó generátorok?Az E240-t lehetne erre a célra használni?

ANTAL GÁBOR

Igen én is erősíthetem amit Svejk ír. Főleg rezisztív terhelésre jó és kondik kellenek a gerjedéshez (egy rezonáns körnek kell kialakulni a névleges frekin) vagyis a motor induktivitásának és a kondik értékének fontos szerepe van (van nagyon jó könyvem a rendszer méretezéséről ha valakit érdekel )  Az ötvenes években kis falusi vizierőművekben alkalmazták a módszert. A Magyarországon lsőként kapható belsőégésű motoros (Briggs ) áramfejlesztőkben az Evig alkalmazta.(1983) nekem még működik a korszakból származó

ANTAL GÁBOR

Sanka ! kicsit összekevered a dolgokat Az autóban egy külső gerjesztésű körmöspólusú 3 fázisú szinkrongenerátor van és a kapott 3f feszültséget egy graetz egyenirányító egyenirányitja. Az E240 pedig egy permanaens mágneses Dc motor amit ha megpörgetsz akkor generátoros üzembe kerül (biciklidinamó) és rögtön egyent kapsz róla. Ha komoly dolgot akarunk akkor kell a fesz szabályozás amit általában a gerjesztés szabályozásával oldanak meg  (az erőműben is )A kefe nem létkérdés mert vannak forgódiódás gerjesztésű generátorok is

sanka74

Az tudom hogy az e240 hasonlóan műkszik mint a dinamó, a külső gerjesztést azonban nem nagyon értem...az állandó mágnest egy elektromágnes helyettesíti?

Kristály Árpád

Gábor!

Szerintem ...Tévedsz..mert háromfázisú, de nem Grtatez, hanem egy egyenyírányitó hid..., hiszen hat dióda van benne....

lari

Az autó generátor forgórésze tekercselt. Ezt gerjesztik egyenárammal, amit a feszültség szabályzó "kapcsolgat". Amikor a generátor feszültsége eléri a 14-v-ot akkor a feszültség szabályzó lekapcsolja a forgórészről a gerjesztést, amikor pedig csökken a kimenő feszültség akkor ismét visszakapcsolja.

lari

sanka74

ÁÁÁÁÁ...értem..tehát akkor ez nem jó szélgenerátornak,mert gondolom a termelt áramot nem lehet vissza vezetni gerjesztőáram gyanánt...ha lehetne megvan az örökmozgó..

lari

Gábor!

Mi a címe a könyvnek amit említettél?
Elérhető valahol elektronikusan?

ANTAL GÁBOR

szia ha azt akarjuk hogy a generátornak a kimenőfeszültsége ne függjön a fordulattól akkor a gerjesztést szabályozni kell. Vagyis amit írsz az igaz, a permanens mágnes helyett az ősi elektromágnes kell, mert az elektomágnesen átfolyatott árammal az indukció mértékét lehet változtatni ami egy adott fordulatnál meghatározza a kimenőfeszültséget . Ha van a rendszerben energiatároló (szuperkapacitás ill akku akkor más módszerek is szóbajöhetnek A cél mindig az hogy a fogyasztó az üzemállapotoktól  függetlenül (változó fordulat változó terhelés)  állandó feszültséget kapjon. Persze ha a terhelés konstans és a fordulat is akkor nem kell a gerjeszteszabályozás. A generátor kiad egy rá jellemző feszültséget Ha azt pl növelni akarod akkor növelned kell a fordulatot ( egy ideig működik aztán ellaposodik a görbe).